Eke István

Vállalkozó, cégtulajdonos

Ózd

 Egyike azoknak, akik bebizonyítják, hogy Ózdon is van élet, csak élni kell tudni a lehetőségekkel. Ha jönnek az újabbnál újabb ötletek és sikerül eladható minőségi termékekkel piacot teremteni, akkor hosszú távon stabil munkahelyeket lehet fenntartani. Eke István cégei 2018-ban több mint száz család megélhetéséhez járulnak hozzá.

Hihetetlen energiával rendelkezik, amiből a cégek irányítása mellett futja az idejéből gyártógépek tervezésére, pályázatok írására, sportolásra, de valamilyen szinten részt vesz a város politikai életében is. Alapító tagja volt az ózdi Civil Összefogás Fórumnak (CÖF) és büszke nemzeti elkötelezettségére. A legtöbben azonban a Felkor 2000 Kft. tulajdonos-ügyvezetőjeként ismerhetik. 2018-ra az „Eke cégek” Ózd város egyik legjelentősebb foglalkoztatójává fejlődtek.

Miskolcon született 1972. október 28-án, de egész élete Borsodhoz kötötte. Gyerekkorát Sátán és Putnokon töltötte, iskolásként versenyszerűen asztaliteniszezett és zongorázni tanult. Középiskolai tanulmányait a Putnoki Gomba Levente Gimnáziumban folytatta, ahol 1991-ben érettségizett, majd a Miskolci Egyetem gépészmérnöki karán szerzett 1997-ben egyetemi oklevelet általános géptervező-menedzsment szakirányon.

A diploma megszerzése után szűk egy esztendő katonai szolgálat következett Budapesten, 1998. április 30-ig. A katonaság utolsó időszakában sikeres állásinterjúknak köszönhetően a Győri Audi Hungária Kft a leszerelés után azonnali kezdéssel munkát ajánlott Istvánnak, melyet visszautasítva maradt tágabb „szülőföldjén”. Az ózdi a SPAL Kft-nél helyezkedett el gyártás-előkészítő és technológus mérnökként. A családias légkörű vállalkozásnál szerezte az első munkatapasztalatokat és az első inspirációkat ahhoz, hogy 2000. augusztus 25-től egyéni vállalkozóként saját lábára állva önállósítsa magát.

A vállalkozás első 10 esztendeje igen „termékeny” volt, hiszen 2002-ben megalakították a Felkor 2000 Kft-t, 2004-ben a Vol-Szer 2000 Bt-t, 2005-ben az Ekufém Bt-t. A „Zsebi-Baba Mama Szakáruházat” 2005-ben nyitották meg Ózdon, majd 2007-ben a Zsebi II. üzletet Putnokon. 2007-ben varrodát és hímző műhelyt alapítottak „Ti-ván” márkanévvel. Az eltelt évek során a piac folyamatos változásaihoz igazodva szükség volt néhány vállalkozási üzletág átalakítására vagy megszüntetésére.

A 2010 utáni időszakot napjainkig az elektronikai bérgyártás és a fémtömegcikk gyártóüzem dinamikus fejlesztése jellemzi. Több mint 10 iparfejlesztési, munkahely teremtési és energiahatékonysági pályázat segítségével napjainkra az itt alkalmazott gyártási– szerelési technológiák jó része a XXI. század kihívásainak megfelelő szintűre cserélődött.   Lendületes fejlődésük részeként 2014-ben egy több mint 550 m2 –es új üzemcsarnokkal bővítették termelési területüket.

Szakmai sikereik révén 2014-ben az „Év elektronikai vállalkozása” címen regionális Príma Díj elismerésben részesültek. 2016-ban „Év felelős foglalkozatója” elismerő oklevélben, majd a Felkor 2000 Kft 2017-ben „Digitálisan felkészült vállalkozás” illetve Bisnode AAA minősítést érdemelt ki. A cégcsoport 2015-ben egy mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó céggel bővült, az Agroép-Bau Kft. fő profilja a következő 5 évben egy luxus felszereltségű falusi turisztikai vendégház komplexum felépítése és beüzemelése lesz Upponyban.

A kezdeti szakaszoktól István minden tevékenységét tevőlegesen is segítette Tímea, akivel még egyetemista korában ismerkedett meg és 1994-ben kötöttek házasságot. Felesége – tulajdonostársként – minden cég napi munkájában aktívan közreműködik. Családjuk 2002-ben egy lány gyerekkel, majd 2006-ban egy fiú gyerekkel vált teljessé. A gyerekek továbbvitték édesapjuk muzikális vonalát, lányuk Tímea és fiuk István, a Tempó Ütőegyüttes tagjaként több rangos hazai és nemzetközi elismerést is begyűjtöttek illetve több kereskedelmi csatorna zenei produkciójában vettek részt sikerrel.

István szabadidejében rendszeresen sportol, hobbi szinten ismét asztaliteniszezik barátaival, de tollasozni és amatőr versenyzői szinten fallabdázni is szokott. A technikai sportok irányában kiskorától meglévő vonzalma felnőttként teljesedett be. Kipróbálta az amatőr rally navigálást, a quadozás és a terepjárózás pedig most is a kedvelt időtöltései közé tartozik.

Mint a város elmúlt néhány évének egyik prominens vállalkozója folyamatosan támogatja a barátai és ismerősei által Ózd városába szervezett kulturális és sport eseményeket. Kiemelt szponzora a hátrányos helyzetű fiatalokat is felkaroló helyi küzdősport egyesületnek, a Pitbull Team-nek és a városi kézilabda klubnak. Rendszeres mecénása a városi rock, jazz és egyéb zenei rendezvényeknek, illetve különböző ismeretterjesztő, és kulturális programoknak. Gyakran támogatja a helyi általános és középiskolákat, és a helyi zeneiskolát is.

Szerző: 2018. 11. 07.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló