Kispap Károly

Pénzügyi osztályvezető,

Ózd

baz 5 Kispap Károly.jpgEzerkilencszáznegyvenötben született egy Ózd melletti kisközségben, Bótán. Az 1200 fős kisközség lakosságának 2/3-a a királdi szénbányában, 1/3-a az ózdi vasgyárban kereste kenyerét, igen nehéz munkával. Kispap Károly édesapja több mint 40 évig egyéni vállalkozó (kőműves kisiparos) volt, akinek szintén meg kellett küzdenie a megélhetésért. Az 1950-es, sőt a 60-as évek sem kedveztek a vállalkozásoknak, nem preferálták azt, ha valaki többet akart tenni, saját erőfeszítése árán javítani akart helyzetén. Édesanyja háztartásbeli volt, aki három gyermeket nevelt fel.

Általános iskoláit szülőfalujában végezte, a kistelepülési iskolák minden hátránya mellett. 1964-ben az ózdi Közgazdasági Technikumban érettségizett. Az azóta is jó hírű középiskola jó alapot adott tanulmányai továbbfolytatásához, s még abban az évben felvételt nyert a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre, ahol 1968-ban kapott diplomát. Ezt követően az akkor még 14 ezer embert foglalkoztató Ózdi Kohászati Üzemekben kezdett dolgozni, anyagellátási területen. Az óriásvállalat gépezetében nem igazán érezte jól magát, s néhány rövid kitérőt (Borsodi Vegyi Kombinát, B.-A.-Z. Megyei Tanács) követően, 1972-ben az Ózdi Városi Tanács VB Terv- és Munkaügyi Osztályán helyezkedett el. 1976-ban az osztály vezetőjévé nevezték ki, majd 1981-től a pénzügyi területtel is kibővített, összevont osztálynak lett a vezetője.

Az önkormányzattá alakulás sem szakmai, sem emberi téren nem okozott számára problémát, jelenleg is a pénzügyi osztály vezetője. Munkaköréhez tartozik a város költségvetésének elkészítése, a költségvetés végrehajtása (az intézmények pénzellátása, a beruházások finanszírozása), a zárszámadás elkészítése, a közbeszerzések és pénzügyi ellenőrzések szakmai irányítása és a helyi adóztatás.

Munkaköréből adódóan igen „közelről” követhette az elmúlt 30 évben Ózd város helyzetének alakulását. Közvetlen és tevékeny részese volt igen sok városi beruházás megvalósításának, amelyek közül külön is kiemelhető a 12 bölcsőde, óvoda és általános iskola, a Nevelési Központ és Sportcsarnok, a strandfürdő, valamint számos kereskedelmi létesítmény megépítése. Igen nagy feladatot jelentett a gázvezeték-építési program 1995–96. évi megvalósítása, az új városi fűtőerőmű beruházása és a kórház bővítése, rekonstrukciója. Büszke arra is, hogy az igen nagy mértékű gazdasági visszaesés, leépülés ellenére sikerült megőrizni Ózd város intézményeinek működőképességét, sőt számos területen előrelépésre, fejlesztésekre is sor kerülhetett. A gazdasági önállóság, a döntési szabadság a szűkös pénzügyi lehetőségek mellett is jótékony hatású volt: a fejlesztések területileg is igazságosabban alakultak, a korábbinál sokkal nagyobb arányban részesültek a beruházásokból a peremterületek, a családi házas beépítésű régebbi városrészek.

A közigazgatásban végzett munkáját mindvégig elismerték. A megyei tanács elnökének és az Országos Tervhivatal elnökének elismerő oklevelei mellett megkapta a „Tanács kiváló dolgozója” kitüntetést, majd 1983-ban – a költségvetési feladatellátás terén kifejtett eredményes munkája elismeréseként  – a Munka Érdemrend ezüst fokozata kitüntetésben részesült. Számára ennél is kedvesebb, hogy 1984-ben megkapta az „Ózd városért” kitüntetést azoktól, akik munkáját legközvetlenebbül ismerik. A rendszerváltást követően elsőként kapta meg a Polgármesteri Hivatal dolgozói közül az életműdíjat. Munkáját a köztisztviselőktől elvárt politikasemlegességgel végzi, ami a pénzügyi területen igen fontos követelmény.

Az önkormányzati rendszer sokirányú pozitívuma mellett nagy csalódás számára a közügyek iránti érdeklődés szinte teljes hiánya, s az is, hogy – a választási évek sikertudósításai ellenére – igazi, a jövő fejlődésének szélesebb teret adó változások nem történtek Ózd térségében. Munkája legfontosabb célkitűzésének azt tekinti, hogy Ózd a jelenleginél sokkal élhetőbb város legyen, főleg az értelmiség, a tanult fiatalok számára. Ehhez elsősorban a munkalehetőségek bővítése, a város külső megjelenésének érdemi javítása, a szellemi értékek sokkal nagyobb megbecsülése szükséges. Bizalomra ad okot, hogy Ózdon egyre több ember látja ezt, és igyekszik ennek szellemében gondolkodni és tenni a városért. Ezért dolgozták ki az értelmiség letelepedését célzó programot, amivel a folyamatosan elszivárgó szellemi kapacitást próbálják helyben lekötni, elsősorban lakástámogatás biztosításával.

Kispap Károly családjával Ózdon él, kertes családi házban. Számára a legkedvesebb kikapcsolódást a családi együttlétek mellett a kertészkedés jelenti. Felesége az Ózdi Városi Könyvtár gazdasági vezetője. Leánya (Kinga) az egri Esterházy Károly Főiskola hallgatója, fia (Ádám) jogász, az ózdi Városi Ügyészség dolgozója. Aktív pályafutásának vége felé igen fontos teendőjének tekinti a szakmai utánpótlás felkészítését, ismereteinek átadását, amihez jó alapot adnak jól képzett, emberileg is kiváló munkatársai.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése