Tóth Zsuzsanna

Polgármester

Csokvaomány

Hosszú időre polgármester nélkül maradt a Bükk-hegyháti település, miután Mustos Tibor nagyfokú szívinfarktus után transzplantációra szorult és nem tudta tovább vállalni a település vezetését. A 2017 október 1-én lezajlott népszavazáson a Fidesz-KDNP jelöltjeként Tóth Zsuzsannát választotta polgármesterének a község lakossága. Az új faluvezető mindjárt komoly feladatokat kapott, hiszen jelentős fejlesztésekre érkezett támogatás Csokvaományba.

Kisgyermekkorától élete legnagyobb vágya az volt, hogy legyen egy saját lova. Vagy esetleg több. Kívánságát nemigen értették a műszaki és kereskedelmi pályán dolgozó szülei és nagyszülei Megemlíti, hogy anyai nagyapja a Diósgyőri Gépgyárban dolgozott, apai nagyapja pedig az Ongai Csavaripari Vállalat főmérnöke volt, így kézenfekvő lett volna számára, hogy felsőfokú tanulmányokat a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki vagy Informatikai karán folytasson. Ő azonban félretette a családi tradíciókat és tanulmányait élete vágyának a teljesülése felé irányította. Az érettségi után, melyet Miskolcon a Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskolában 2010-ben tett le, felvételt nyert a Szent István Egyetem Mezőgazdasági- és Környezettudományi Kar Állattenyésztő Mérnöki szakára, melyet jó eredménnyel zárt. Akkor már azt csinálta, amit szeretett, és egyre jobban hatalmába kerítette a falusi levegő iránti vágy és ahhoz társuló állattartás.

Mivel az állattenyésztés nem igazán sorolható a nőies szakmák közé, elmesélte történetét. 1992.03.08-án születtem Miskolcon. Édesanyám kereskedelmi végzettséggel, édesapám pedig gépjárművezetőként kereste és keresi a kenyerét. Törzsgyökeres városi gyerekként nőttem fel, azonban már 3 éves koromban kibontakozni látszott, hogy nem a városi levegő vonz, ugyanis egy hűvös kora reggelen óvodába menet – a buszmegállóban állva – egy rossz lovaskocsi két igen leharcolt lóval ballagott el előttünk. A bakon ülő úriember látva azt, hogy a buszmegállóban álló kislány fülig érő szájjal, vággyal telve nézi a lovakat a kocsi előtt, hátrafordult, és így szólt: „ Kislány, kérjél a Mikulástól”. Úgyhogy mondanom sem kell, hogy attól a perctől kezdve a Mikulástól a Jézuskán át, a húsvéti nyúlig, mindig ugyanaz a szó állt a kívánságcédulán – „ló”!
Aztán ahogy cseperedtem, kímélve a szülői pénztárcát, megkerestem az alkalmat Miskolcon több kisebb gazdaságban, hogy segítségért, többnyire fizikai munkáért cserébe hadd lovagolhassak. Így sikerült megismerkednem a lovak mellett más állatfajokkal is, ami a későbbiek folyamán kamatozott számomra. Aztán azt vettem észre, hogy egyre inkább érdekel a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés.
Diplomával a zsebében pályázta meg 2014-ben a csokvaományi Barna Vállalkozás Kft. telepvezetői állását, majd azt elnyerve irányította közel 600 hektár földterület megművelését, valamint egy 300 egyedet számláló Limousin fajtájú szarvasmarha állomány napi ellátását. Utólag úgy érzi, a legnehezebb feladat számára mégis az volt, hogy fiatal nő létére kivívja a már meglett férfiak  tiszteletét, mint főnökasszonyuk. Az élet úgy hozta, hogy a gyakorlatban az egyetemen szerzett tudást az első munkanapon kamatoztatnia kellett, amikor egy tehenet hüvelyelőeséssel hajtottak be a kezelőfolyosóba, és a problémát állatorvos nélkül sikerült megoldaniuk. Itt találkozott párjával, Mustos Zsolttal, amely esemény meghatározóvá vált az életére, hiszen azóta együtt élnek. Kislányuk , Jázmin 2015 szeptemberében született, ami után 2 évig az anyaság mindennapjait élte. Ezután következett be újabb jelentős fordulat a mindennapjaiban. Csokvaomány polgármestere, aki párjának édesapja, 2016. december 26-án nagyfokú szívinfarktust kapott. Orvosai csak szívtranszplantációval tudták megmenteni, de a műtét előtt lemondott tisztségéről. Így 2017 október 1-én Csokvaományban időközi választást tartottak, ahol Zsuzsa a a FIDESZ – KDNP jelöltjeként elnyerte a polgármesteri címet. Azóta polgármesterként végzi napi munkáját, ami egész embert igényel és emiatt fel kellett számolnia háztáji gazdaságának egy részét. Eladta a tejelő szarvasmarhákat, ám a lovaktól nem szabadult meg.

Úgy érzi, minden tettével a falu apraját-nagyját képviseli és nyitott a problémák kezelésére. A lovaglás mellett a másik kedvenc sportja a futball, de emellett szeret barkácsolni, kirándulni és utazni is.

A közelmúltban Csokvaomány Község Önkormányzata 150.000.000,- Ft értékben úthálózat fejlesztésre és konyhafelújításra kapott támogatást. Lakhatási körülmények javítására 30.000.000,- Ft érkezett amiből a helyi szegregátum,  Tólápa-telep újul meg. A Jó Kis Hely – Biztos Kezdet Gyerekház pályázat keretén belül 44.000.000,- forint támogatásban részesült a település, vagyis beindult egy fejlesztési folyamat, amitől a fiatalok helyben tartását reméli a polgármester.

Szerző: 2018. 09. 26.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése