Vincze Tamás

Polgármester

Csernely

csernely vincze tamas1.JPGKönnyű lenne összeszámolni azokat a településvezetőket, akik már a választások előtt kikötötték, hogy munkájukért nem fogadnak el juttatást. Vincze Tamás – és a hozzá csatlakozó képviselő-testület – 2010-től 2012. szeptemberéig ellenszolgáltatás nélkül irányította lakóhelyét, a Szilvásvárad és Ózd között fekvő Csernely községet. A Bükkben fekvő falu egyre kapósabb a nyugat-európaiak körében.

Ózd egyik legsikeresebb vállalkozója barátai unszolására 1990-ben indult a választáson és alpolgármesterré választották. Szépen fejlődött Csernely, a térségben először náluk épült ki a kábeltévé és a crossbár központ. Évek múlva érezte, hogy lakóhelyén jobban is mehetnének a dolgok, ezért 2010-ben elvállalta a polgármester jelölést és nagy fölénnyel győzött. Első intézkedésként a méregdrága gázfűtést szilárd tüzelővel váltotta ki, harmadára csökkentve a költségeket. Nem volt értelme a 36 tanulóval működő ÁMK fenntartásának, a tanulókat ózdi iskolákba íratták. Mindez jelentős kiadáscsökkenést jelentett az eladósodott önkormányzatnak. A rendőrség segítségével megállították a 2010-ben még komoly gondot jelentő bűnözést is. A szép fekvésű faluban kevés a munkahely, ezért a polgármester megtette az első lépéseket a Sturmán kúria megszerzésére. Ott egy ismert vállalkozóval lovas és vadászközpontot fognak kialakítani. A magtárépület rekonstrukciójára már nyertek pályázatot. A hegyekkel ölelt csendes kis települést már felfedezték dán, holland és belga családok, idáig 21-en vásároltak családi házat.

Vincze Tamás délelőttönként a polgármesteri hivatalban dolgozik, majd kezdődik számára a „második műszak” Ózdon, saját üzemében.

Az 1953-ban Ózdon született Vincze Tamás Csernelyben járta ki az általános iskolát, majd az ózdi József Attila Gimnázium 5+1 rendszerű oktatásában szerzett érettségit, ahol elsajátította az elektrotechnika alapjait is. Ez utóbbinak a későbbiekben nagy hasznát vette. Jelentkezett a Testnevelési Főiskolára, majd úgy gondolta, inkább kipróbálja magát a kereskedelemben. Az ózdi Centrum Áruházban helyezkedett el, majd 1978-ban az ózdi kohászat anyagellátási osztályán kapott állást. Egy év után bátyja hívására a selyebi termelőszövetkezet melléküzemágához igazolt, ahol a kereskedést és a galván üzemet irányította. Ott határozta el, hogy önállósítja magát és 198 1-ben magánvállalkozásba fogott. Megalakította a Vime-Coo Kft.-t. Három évig autóápolással és szereléssel foglalkozott, majd otthoni garázsában saját elképzelése szerint legyártott néhány méréstechnikai berendezést. Ezeket bemutatta ismert szakembereknek, akik  beajánlották a felhasználókhoz. Így került a Chinoin gyógyszergyárba, ahol a Cavinton gyártósort látta el saját készítésű műszerekkel. A sikeres bemutatkozás után az IDEX és a Chemolimpex kezdte forgalmazni a gyártmányait és nagy szakmai sikerként élte meg az akkori ÁFOR –most MOL – hajdúszoboszlói kompresszorállomásának műszerezését. Phönix-BRV Kft. néven 1992-ben magyar-német közös vállalatot alapítottak, műszereik eljutottak a Közel-Kelettől Dél-Amerikáig. 2004-ben a német partner üzletrészét kivásárolták, azóta 100%-ban magyar tulajdonú a cég. Közben elvégezte a számviteli főiskolát, majd 1996-ban beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetem gazdaságmérnöki karára, ahol 2000-ben kapott diplomát.

Nagy ugrást jelentett számára, amikor a Paksi Atomerőmű beszállítójává válhatott. Egyik legnagyobb szakmai sikerének tartja, amikor a paksi II.-es blokk üzemzavar elhárítását a Vime-Coo-ban gyártott szintmérő távadóra alapozva dolgozták ki a szakemberek. Közben a világ legnagyobb olajipari cégei, mint az Emerson, a Fisher és a Rosemount is feliratkoztak a vásárlói körbe. Van olyan cég is, amelyik megveszi a Phönix fölösleges, magas minőségű gépi kapacitását. Legújabb piacuk Dubai, de svédországi hajógyárakba is küldenek Ózdról alkatrészeket.

Felesége, Katalin három diplomával óvodavezetőként dolgozik. Tamás fiuk 1978-ban született és menedzser-informatikusként a cégnél veszi át folyamatosan apja munkáját. Németül jól, angolul – oxfordi tanulmányainak köszönhetően – anyanyelvi szinten beszél. Nikoletta 1984-ben született, a Szegedi József Attila Egyetemen szerzett kommunikáció-magyar szakon diplomát, ő Budapesten a média világában helyezkedett el.

A családfő hobbija a vitorlázás, kedveli a Balatont, a Földközi tengert és az Atlanti óceánt. Főként a spanyol, horvát és görög partokat, illetve a Kanári szigetek térségét látogatja. Másik kedvenc elfoglaltsága az utazás, iparkamarai vezetőként, állami delegációk tagjaként sok országban megfordult, de magánúton is sokat ismerkedett távoli országokkal. Számtalan előadást tart magasabb szintű fórumokon, ahol elmondja, hogyan lehet valaki sikeres egy hátrányos helyzetű térségben.

 (Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése