Gulyás János

Polgármester,

Borsodbóta

baz 2 Gulyás János.jpgAz utóbbi években hollandok jelentek meg a Bükkfő és az Őrhegy lábánál fekvő községben, akik közül többen is házat vásároltak. A nyári hónapokban egymásnak adják a tulajdonukban lévő turistaház kilincsét a flamand vendégek, és sokan állandó visszatérőnek számítanak. Márpedig a nyugati vendégek általában komolyan felmérik, mibe fektetik be pénzüket. Borsodbóta a jelek szerint vonzó volt számukra. A település saját kategóriájában országosan is elsők között vált összkomfortossá, vagyis kiépült a víz-, telefon-, gáz- és szennyvízhálózata, a teljes infrastruktúra. Ahhoz, hogy mindez létrejöhessen, számtalan pályázatot kellett elkészíteni és komoly lobbimunkára is szükség volt a pozitív elbírálás érdekében.

„Borsodbótán születtem 1956. április 20-án. Feleségem, Asztalos Katalin, aki körzeti ápolónőként tevékenykedik. Két gyermekünk közül Katalin idén végezte a 10. osztályt a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban, János pedig a Borsodbótai Körzeti Általános Iskolából ballagott. Tanulmányaimat a megyeközpontban végeztem. A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának elvégzése után okleveles gépészmérnök lettem 1979-ben. 1991-ben ugyanitt megszereztem a környezetvédelmi szakmérnöki képesítést a kohómérnöki karon. Aztán rájöttem, hogy polgármesterként egyéb szakirányú tudásra is szükségem van, ezért újra kezdtem a tanulást. 2001 nyarán vizsgáztam a másodéves anyagból a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán mint terület- és településfejlesztő menedzser hallgató.

A «civil» életben 1979–1982 között az Észak-magyarországi Tégla- és Cserépipari Vállalat Mályi üzemének fejlesztő mérnökeként dolgoztam, majd az Ózdi Kohászati Üzemek Tervező Irodáján helyezkedtem el tervező mérnökként.

1986-ban kerültem a közigazgatásba, ahol a rendszerváltásig a Borsodbóta–Uppony Községi Közös Tanács tanácselnöki feladatait láttam el. A ’87-től beindult változások aztán meghozták az igazi fellendülést községünk életében. Mindhárom eddig megválasztott önkormányzatunk a fejlesztések kiaknázására törekedett, amelynek meg is lett az eredménye.

Elsőként a Borsodbóta–Uppony községi szennyvíztisztító telepet építettük meg a csatornahálózattal együtt. A két település a makrorégiót ivóvízzel ellátó Lázbérci víztározó vízgyűjtő területén fekszik, így ez a beruházás nem is tűrhetett volna halasztást. Ezt követően kistérségi összefogással – Borsodbóta–Sajómercse–Sáta–Uppony – sikeresen pályáztunk a gázhálózat kiépítésére, amit szintén siker koronázott. Mivel a földbe fektetett csőrendszerek miatt útjaink alaposan megrongálódtak, következő feladatként ezek felújítását határoztuk meg, melyet már járdák építésével is kibővítettünk. A Bóta-patak medrének állaga is hagyott maga után kívánni valót, így annak rendezése is sürgőssé vált. További feladat a teljes burkolás.

Borsodbóta azon kevés település egyike, ahol az 1980-as években még nem csökken a gyermeklétszám, így szükség volt iskolánk bővítésére. Új tornatermet építettünk, és újabb tanteremmel bővítettük az intézményt. Ugyanez a sors várt az elvárások alapján az orvosi rendelőre, melyet bővítettünk és felújítottunk csakúgy, mint a napközi otthont. Kialakítottunk egy közösségi házat rendezvények, összejövetelek biztosítására, majd renováltuk a Borbély Maczky Emil-kastélyt, amelyben az óvoda és az öregek napközi otthona működik. Közben a temető is bővítésre szorult. Mivel Ózd–Putnok– Kazincbarcika agglomerációjában fekszik Borsodbóta, kevés az elköltözés, viszont igény merült fel új építési telkek kialakítására, amelyet végrehajtottunk. A millennium évében a község központjában, a patak partján játszóteret építettünk a gyermekek részére, ahol azóta is nagy a forgalom. Komoly hangsúlyt fektettünk és fektetünk a környezetvédelemre, így megoldottuk a szervezett hulladékgyűjtést, a szeméttelepet pedig folyamatosan gondozzuk, rekultiváljuk. További bővítésére, korszerűsítésére szükség lenne.

Egyre nő falunkban a hátrányos helyzetűek száma, így részükre közhasznú, közmunka- és foglalkoztatási programokat szervezünk. Az említett probléma kezelése szükségessé tette egy szociális diszkont létrehozását is. Aktuális fejlesztési programunk a közvilágítás korszerűsítése, ami mai napig tart. Az elmúlt évek folyamán sikerült jó kapcsolatot kialakítanunk a Soros Alapítvánnyal, akiktől komoly támogatást kaptunk. Az elért eredmények az önkormányzat rugalmas hozzáállását dicsérik. Kriston Béla alpolgármester, Antal Mária jegyző, valamint a testületi tagok: dr. Kerekes János, Varga Sándor, Sike Sándor, Balázs Sándor, Katona Tibor, Balázsné Ferenc Anita, és Horváthné Budai Julianna, akik a legnehezebbnek hitt feladatoktól sem rettentek vissza. Hamarosan Borsodbótán végezzük újabb öt falu szennyvizének tisztítását, amihez bővítésre van szükség, vagyis adott a következő munka is” – mondta Gulyás János, aki immár tizenöt esztendő óta irányítja szülőfaluját.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése