Kaló Zoltán Pál

Polgármester,

Csernely

baz 4 Kaló zoltán.jpgAz egész ország a rádiók mellett őrjöngött az angol futballisták fölött aratott 6:3-as győzelem napján, az évszázad mérkőzésén, amikor Kaló Zoltán Pál Ormosbányán megszületett. Az így nevezetessé vált dátum 1953. november 25.

Édesapja a rudolftelepi bányában gépésztechnikusként művezetői állást töltött be, de 1957-ben úgy döntött, hogy a farkaslyuki bányában folytatja tovább a munkát. Zoltán így az alapfokú iskolát Ózdon, a Bartók Béla Általános Iskolában végezte. Tizenkét éves sem volt, amikor súlyos tragédia érte a családot, meghalt az édesanyjuk. Húgával akkor kerültek Csernelybe a nagyszülőkhöz, akik a későbbiekben gondjukat viselték.

A középiskolai tanulmányok helyszínéül Miskolcot választotta, ahol a Bláthy Ottó Villamosenergia-ipari Technikumba járt és 1972-ben érettségizett. Ezt követően Ózdon a Földhivatalban helyezkedett el, majd következett Budapesten 1974–76. között a katonaság.

Leszerelése után visszakerült a szakmájába, Ózdon az akkor nemzetközi méretekben nézve is rendkívül modernnek számító Rúd- és Dróthengerműben műszerészként dolgozott tíz éven keresztül. Közben 1985-től tanácstagként tevékenykedett és talán ennek is volt köszönhető, hogy Kriston Kálmán tanácselnök megkereste egy állásajánlattal. Dolgozzon tovább a tanács által üzemeltetett GAMESZ-ban. Az ötleten nem sokáig gondolkozott, mivel így a későbbiekben nem kellett a munkahelyére utazgatni, az ugyanis helyben volt. 1989-ben a tanácselnök váratlanul elhunyt, és ő december 16-tól megbízást kapott a funkció betöltésére. A feladat nem volt lebecsülendő, hiszen három község – Csernely, Lénárddaróc és Bükkmogyorósd – ügyeit kellett intéznie. Akkor már előrevetítette árnyékát a politikai változások iránti igény, és az országban szinte minden megállt. Ebben az átmeneti időszakban alig volt mozgástere egy települési vezetőnek, de megpróbált így is megfelelni a feladatnak. A társközségekben mindig elégedetlenség uralkodott, ezért elsősorban az ő gondjukat igyekezett enyhíteni.

Az első szabad választásokon, 1990-ben meggyőző fölénnyel nyert. Az önkormányzati rendszer jelentős felemelkedést hozott Csernely életébe. Egy év alatt annyi pénz jutott a faluba, mint az azt megelőző négyben, tehát el lehetett kezdeni a községfejlesztést. Már folyamatban volt egy új iskola építésének előkészítése a ’80-as évek közepétől, aminek építését egy csapásra el lehetett kezdeni. Az 1992-ben átadott komplexum megfelel a nyolc tantermes intézményi feltételeknek és rendelkezik tornateremmel is. Falai között 2003-ban 100 gyermek tanul. Hiányt pótolt az 1050 fős Csernelyben az idősek napközi otthona annál is inkább, mivel a térségre jellemző gyors öregedési folyamat őket is érinti. Ezt 1991-ben nyitották meg és az induláskor húszan vették igénybe. Beindult a telefontársulás megszervezése is, amelynek mára 100 százalékos a kiépítettsége, és bármely új igénylő ráköthet. A korábbi 40 fős telefonautomatát ugyanis 80-ra bővítették.

Komoly gondot jelentett a vezetékes ivóvíz hiánya akkor is, ha a falu közepén egy kristálytiszta forrás csurdogál. Ennek a kiépítésére is sor került 1993-ban, és azóta minden háztartásban adott a lehetőség a rákötésre.

Újabb modernizációt jelentett a kábeltévé-hálózat létrehozása. Eleinte az emberek ódzkodtak az újtól, így csupán hatvan fő jelezte hozzájárulási szándékát. Aztán egyre több igénylő állt sorba a rákötésért, és mára a lakások 70 százalékában üzemel a televízió a kábelhálózatról.

Amiről korábban sokan álmodni sem mertek, beindult a vezetékes gáz program szervezése 1995-ben, egy év múlva pedig az átadás is megtörtént. A helyzet hasonlított az előző beruházásokhoz, vagyis óvatosak voltak a csernelyiek. 2003-ban már 40 százaléknál magasabb a bekötési arány, a község pedig megközelíti az összkomfortos szintet. Egyedül a csatornaberuházás van még hátra, amit szorgalmazna a polgármester.

Komoly problémát jelent a jókora munkanélküliség, ami miatt nincs megtartó ereje a községnek. Egyetlen kitörési pontnak a 18. században épült Sturmán kastély látszik, amelynek hasznosításától munkahelyeket remélnek. Pályázati pénzekből sikerült megakadályozni az állagromlást, így viszonylag jó állapotban hirdetik eladásra. Szükség lenne falugondnokra, és folyamatban van a szervezett szemétszállítás megoldása, ami tovább javít a lakosság hangulatán.

Kaló Zoltán Pál 1986-ban nősült, felesége dr. Molnár Ilona gyermekorvos, aki az ózdi kórház után 2000-től az arlói gyermekkörzetben rendel. Két fiuk van, Ákos 1988-ban született és az ózdi gimnázium hatosztályos képzésében vesz részt. Az 1992-ben született Péter a Bem úti általános iskolában tanul. A polgármester kevés szabad idejében könyveket olvas, számítógépezik és követi a napi politikát, amiből olyan ötleteket vehet át, melyeket később a község vezetőjeként hasznosíthat.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése