Sárváry Tamás

Polgármester,

Borsodnádasd

baz_03_54_sarvary_tamas.jpgBorsodnádasdra nősülése folytán került, ám azt, hogy be tudott illeszkedni új környezetébe mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy 1989. június 1-jétől ő az időközben városi rangra emelkedett település első embere. Ózdon született, és ott, a kohászvárosban, végezte általános és középiskolai tanulmányait Sárváry Tamás. Az 1966-ban szerzett érettségit követően az Ózdi Kohászati Üzemek közlekedési gyáregységénél helyezkedett el, majd hamarosan új lehetőség kínálkozott számára. Magyarország és a Német Demokratikus Köztársaság vezetői államközi megállapodásban rögzítették, hogy magyar fiatalok munkát vállalhatnak az NDK-ban.

Nem sokat gondolkozott, kedvet kapott az utazáshoz. A Karl Marx Stadtban (mai nevén Chemnitz) eltöltött három év alatt sok időt fordított nyelvtanulásra, és fémforgácsoló szakmát is szerzett. 1970-ben visszakerült korábbi munkahelyére, ahol a gyáregységi titkárságvezető funkcióval bízták meg elöljárói. Borsodnádasdra az 1974-ben bekövetkezett házassága révén került, ám akkor még nem adta fel ózdi állását. Arra 1982. augusztusában került sor, mikor a borsodnádasdi lemezgyár szervező- és személyzeti előadói munkakörét bízták rá. Attól kezdve feleségével együtt a helyi legnagyobb foglalkoztatást biztosító üzemben dolgoztak. Következő lépésként kitekintett a közigazgatási területre, hiszen hamarosan tanácstaggá választották, majd a végrehajtó bizottság tagja lett.

A megfelelő előképzettség megszerzése után 1989. június elsejétől tanácselnöki megbízatást kapott. A helybeliek a rendszerváltozás után – immár demokratikus úton – továbbra is bizalmat szavaztak Sárváry Tamásnak, aki mindhárom parlamenti ciklusban ellátta a település képviseletét. 1990–94 között tagja volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlésnek, ahol a pénzügyi bizottságban is helyet kapott. A polgármesterség vállalásakor még nem tudhatta, milyen kemény feladatokkal kell szembenéznie a politikai változások átmeneti időszakában. A korábban jól működő, kétezer embernek biztos egzisztenciát nyújtó lemezgyár a felszámolás sorsára jutott. Ez volt az az üzem, amelynek vezetői mindent megtettek Borsodnádasd fejlődéséért és támogatták a jó ötleteket. Éppen ezért máig kiheverhetetlen érvágás volt a megszűnése.

Az állami beavatkozás elmaradt, csupán önerőből lehetett lehetőséget keresni a továbbélésre. Az országos átlag kétszeresére ugrott a munkanélküliség, sokan elköltöztek a kialakult bizonytalanság elől. A nagyüzem egy-egy megmaradt egysége, mint a járműkerékgyár, (PLES Rt.) vagy a lapátgyártó részleg tudott némi munkát adni a helybelieknek. Előbbi máig 350 embert foglalkoztat, és folyamatosan hajt végre fejlesztéseket.

A 90-es évek végén újabb munkáltató húzta le a redőnyt, megszűnt az ötvös üzem is, melynek 50 dolgozója ugyancsak az utcára került. Az emberi, családi problémák megoldására 12– 13 évre volt szükség, bár a helyzet még 2002 nyarára sem teljesen megnyugtató. Munkahelyekre lenne szükség. Ehhez kitörési pontként fogalmazódott meg a várossá válás lehetősége. A rang ugyanis kell, hogy vonzza a befektetőket. Éppen ezért szálltak harcba a városi cím megszerzéséért, ami sokak véleménye szerint a fejlődés kapuját jelenti.

Négyszeri próbálkozás után 2001. július 1-jén aztán az álom valósággá vált, megtörtént a minőségi előrelépés. A községházát 20 millió forintos rekonstrukcióval városházává alakították, ahol működik a gyámhivatal, az építésügyi hatóság és több olyan fontos ügyintézés került Ózdról Borsodnádasdra, amiért korábban utazni kellett a helybelieknek. Borsodnádasd általános iskolájában 380 gyermek tanul, és az oktatás színvonalának jó fokmérője a közel 100 százalékos továbbtanulási arány. A településen megállt a lakosság csökkenésének folyamata is.

Sárváryék három gyermeke közül Esztella Egerben él, és fogtechnikusként dolgozik. Az ikrek, Dávid és Márió a Debreceni Egyetem Természettudományi Karának hallgatói. A családfő az egész embert igénybevevő polgármesteri munka mellett egyetlen elfoglaltságot tud felvállalni, mégpedig a méhészkedést. Ez a hobbija, de egy-egy jó évben kereset kiegészítést is jelent. Apósa révén tanulta meg ezt a szakmát, aki már megismerkedésük előtt méhészkedett. Azóta közös vállalkozásban dolgoznak. Elvállalta a Hangony és Vidéke Takarékszövetkezetnél az egyik társadalmi funkciót, így küldöttként vesz részt a szövetkezet munkájában. Ennek azért van jelentősége, mert helyben is működik a pénzintézetnek egysége.

Sárváry Tamás tudja, hogy munkájához nyugodt, biztos családi háttérre van szükség. Igaz, hogy kötetlen a munkaideje, de a vállalt feladatok huszonnégy órára szólnak, ahol nem lehet különbséget tenni ünnep, és hétköznap között. Úgy érzi, eddigi munkája feljogosítja arra, hogy a 2002-es önkormányzati választásokon ismét induljon a polgármesteri cím megszerzéséért. Független politikusként élvezi a baloldali pártok és a vasas szakszervezet támogatását.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése