Szkálosi László

Ny. ügyvezető

Borsodnádasd

szszb_32_ki_szkalosi_laszlo.jpgA város egyik legismertebb embere, aki évtizedek óta kiveszi részét Borsodnádasd mindennapi életéből. Megjárta a helyi lemezgyár ranglétráját, volt saját üzeme, de közelítve a 68. évéhez még menedzseli az önkormányzat legújabb termékét, a molnárkalácsot.

Az 1949-ben született Szkálosi László a helyben végzett általános iskola után Miskolcon a Kohóipari Technikumban szerzett érettségit, majd külföldi munkavállaló lett az akkori Német Demokratikus Köztársaságban, ahol hegesztő és szerkezeti lakatos szakmát szerzett, majd irodavezetővé léptették elő. Élete párját is ott, egy Mühlhausen nevű településen találta meg, akivel 1970-ben házasodtak össze és abban az évben Borsodnádasdon telepedtek le, ami máig az otthonuk. A lemezgyárban üzemtechnikusként helyezkedett el, ahol később művezető, majd titkárságvezető lett, ahonnan a kereskedelmi főosztályvezető posztra nevezték ki. Az új járműkerékgyár termékeinek értékesítését 1985-1989 között végezte a magyar-olasz kormányközi vegyes bizottság tagjaként, de ezzel párhuzamosan 1985-1990 között a vállalati tanács elnöki tisztét is betöltötte a Borsodnádasdi Lemezgyárban. Az előmenetel érdekében  1976-ban elvégezte a biztonságtechnikai képzést, ezt követte a ’80-as évek elején a filozófiai felsőfokú szakirány, majd 1988-ban a felsőfokú külkereskedelmi áruforgalmi bizonyítvány (OKJ) megszerzése. A Külkereskedelmi Főiskola nemzetközi marketing szakát 1991-ben fejezte be, de német nyelvből is felsőfokú nyelvvizsgát tett, amit még megtoldott a tolmács-idegenvezető vizsgával.

A belga-magyar vállalkozásnak, a Dubaere Kft.-nek 1989-ben lett alapító társtulajdonosa. Ez a textilipari szőrfeldolgozó üzem volt Észak-Magyarország első vegyes vállalata. A kft. a legjobb időszakában 49 embernek adott munkát. Amikor László elérte a 60 éves nyugdíjkorhatárt, a pihenést választotta és eladta a céget.

A közéletből fiatal korától kiveszi a részét, így nála a pihenés a további években is háttérbe szorult. 1974-ben megválasztották tanácstagnak, 1990-től pedig önkormányzati képviselőnek. Rendre helyet kapott valamelyik bizottságban és volt alpolgármestere is a városnak. Közéleti és szakmai tevékenységét több lemezgyári, miniszteri és minisztertanácsi kitüntetéssel ismerték el, legbüszkébb a Magyar Tudományos Akadémia  Borsod Megyei szervezetétől exportfejlesztésért 1989-ben kapott oklevélre és az 1995-ben az Országos Innovációs pályázaton elért eredményére.

Vezetésével épült sípálya és irányította a síszakosztályt, valamint a tenisz klubot is. Alapítója a Máté-hegyi ÖKO Parknak, ahol országos kerékpár versenyeket és túrákat rendeznek. A sport mellett a településfejlesztés lehetőségeivel sokat foglalkozott, jelentős részt vállalt abban, hogy 2001-ben Borsodnádasd megkapta a városi rangot.

Egy városközpont kialakításának terve régen megfogalmazódott a helyi vezetőkben, ennek első lépéseként a művelődési házat alakították át polgármesteri hivatallá és közösségi házzá. A beruházás előkészületeiben alpolgármesterként vett részt. A régi községházán most az okmányiroda és a rendőrőrs működik. Tervezik a COOP áruház megvásárlását közösségi célra, ami lehetségessé válhat, mert a kereskedelmi lánc 2016-ban egy új szupermarketet épített és adott át.

A hivatal mellett elkészült egy nagyméretű fitness terem, amit a sportszerető helybeliek előszeretettel látogatnak.

Az önkormányzat ötödször rendezte meg 2016-ban a molnárkalács fesztivált, amelynek sikerére alapozva üzemet építettek és elkezdték a gyártást. A marketing faladatokkal Szkálos Lászlót bízták meg, aki ismertségét és tapasztalatait kihasználva felfuttatta az értékesítést, ma már havi hetvenezer darab készül ebből a speciális ostyából. Emellett a Nádasd Kft.-nél és a Nyugat-Borsodi Területfejlesztési Nonprofit Kft.-nél tölti be a felügyelő-bizottság elnöki tisztét.  

A Bükk hegység völgyeibe épült Borsodnádasdon – az 1864- ben alapított lemezgyárnak köszönhetően – a térségben elsők között kiépült az infrastruktúra, a víz és csatornahálózat, ami mára elavult. A város következő nagy feladata a szennyvízcsatorna hálózat teljes körű kiépítése, amely már egy sikeres, elfogadott pályázatot követően pénzügyi rendezésre vár.

Az életben elért sikereket 2008-ban hatalmas családi tragédia árnyékolta be lányuk, Katalin hirtelen bekövetkezett halála miatt, aki a K&H Bank klasztervezetője volt. Két unokája közül a húszéves Lili a Budapesti Gazdasági Egyetem pénzügyi és számviteli szakán tanul, Csaba pedig nyolcadik osztályos. Ők Szolnok mellett élnek édesapjukkal és a nagyszülők annak örülnek, hogy mindhármukkal nagyon jó kapcsolatot ápolnak.  Kihasználva a modern technika vívmányait gyakran skype-on keresztül „találkoznak”, de sokszor töltik együtt az iskolai szüneteket síeléssel, strandolással és kirándulásokkal.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése