Kormos Krisztián

Polgármester

Borsodnádasd

szszb 29. ki Kormos Krisztián 300.jpgKörvonalazódik Borsodnádasdon a városközpont, aminek egyik legfontosabb eleme a kultúrház polgármesteri hivatallal való kibővítése és felújítása volt. Oda kerül az új szociális alapszolgáltató központ, egy új COOP áruház, a „Molnárkalács Ház és sütőműhely”, valamint a helytörténeti gyűjtemény is. Négy cég kapott a közelmúltban nagyobb összegű fejlesztési támogatást, amelyek munkahelyteremtéssel is járnak. A molnárkalács borsodnádasdi hagyományát 2012-ben az UNESCO szellemi kulturális örökség magyar nemzeti bizottsága tizenkettedikként emelte a reprezentatív listára.

A város polgármestere állítja, édesanyja tevékenysége indította el a közigazgatási pályán, aki a helyi tanácson, majd az önkormányzatnál dolgozott szociális ügyintézőként, anyakönyvvezetőként, hatósági iroda vezetőként, ahol helybeliek problémáját kellett megoldani. Megbecsült tagja volt a településnek és 1990-ben az első helyi önkormányzatba is beválasztották, ahol egy cikluson át tevékenykedett.  Kormos Krisztián 1979. május 4.-én Ózdon született, de korán egyedül maradt édesanyjával és nagyszüleivel. Gyermekkorát Borsodnádasdon töltötte, ahol a szép erdei környezet meghatározta pályaválasztását: az általános iskola elvégzése után a mátrafüredi Vadas Jenő Erdészeti Szakközépiskolában kapott technikus oklevelet. Ezután Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetem erdőmérnöki karán szerzett felsőfokú végzettséget. Következő diplomáját a Debreceni Egyetem természettudományi karán környezetvédelmi és ökológus mérnökként kapta meg. Első munkahelye az Egererdő Zrt. volt, ahol az alapoktól a munkaszervezésig számos feladattal bízták meg. Az erdészeti munkák irányítása mellett a vadászatszervezést is rábízták Tarnalelesz, Pétervására és Szilvásvárad térségében. A Bükki Nemzeti Parknál 2008-2010 között dolgozott a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben. Krisztián a helyi erdőgazdálkodást is magára vállalta, 2004-től vezeti a 141 tagú 240 hektáros Hidegkúti Erdőbirtokosságot. Szakmájával így nem hagyott fel polgármesterré választása után sem és büszke arra, hogy a környéken elsőként alkalmazzák a szálaló erdőgazdálkodást. Egy erdésznél szinte kézenfekvő elfoglaltság a vadászat és a vadgazdálkodás, így 15 éve tagja a Nádasdvölgye Vadásztársaságnak.

Fiatalon bekapcsolódott a helyi közéletbe, 2006-ban megválasztották önkormányzati képviselőnek és rábízták a városfejlesztési bizottság vezetését, egy év múlva pedig alpolgármester lett.

Úgy érezte, néhány területen van még pótolni valója, ezért részt vett pályázatíró és projektmenedzser képzésen, majd elvégezte az Agria Universitas Egyesület politikai akadémiáját.

A helyi Fidesz alapszervezet támogatottjaként a 2010-es önkormányzati választáson polgármesterré választották. Tagja a  B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat pénzügyi, területfejlesztési és koordinációs bizottságának.

Jó büdzsé fogadta, amikor a város vezetését átvette. Először az ivóvíz szolgáltató Nádasd Kft. helyett az ÉRV Zrt.-vel kötöttek hosszú távú szerződést. Nyertek 320 mFt összköltségű pályázatot a polgármesteri hivatal és közösségi ház kialakítására, így jól felszerelt épületben dolgoznak a köztisztviselők. A régi hivatalban a járási hivatal kirendeltsége működik, a másik részébe pedig a helyi rendőrőrs költözik be.

A Mátéhegyi Ökopark és Sportcentrum Közhasznú Egyesületnek is tagja a polgármester, ahol prioritásként kezelik a a turizmus és a sport fejlesztését. A Mátéhegyen rendeztek már terepkerékpár és triál, valamint országos 3D íjász versenyt. Sikerült életben tartani és fejleszteni a több mint 100 éve alakult futballcsapatot, amelynek játékai most a Heves megyei bajnokság I. osztályában rúgják a bőrt. Az önkormányzat mellett a fő szponzoruk a legnagyobb foglalkoztató helyi Ples Zrt., akik a közelmúltban 1,6 millárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre, aminek a felét EU-s pályázaton nyerték.

Kormos Krisztián 2013-ban nősült, felesége Kormosné Réz Barbara a borsodnádasdi óvodában óvónőként dolgozik és a nagyszülőktől örökölt felújított házban laknak. Városfejlesztő tervei tucatszám születnek. Hat közutat mostanában újítottak fel és nyertek pénzt a szociális alapszolgáltató városközpontba költöztetésére. Nyertek 3 darab biomassza tüzelésű kazánt, elkezdik a lemezgyár-telepi templom támfalának az újjáépítését. Leader forrásból nyertek pénzt gyógynövénytermelő és feldolgozó létrehozására a Mátéhegyen. A piactéren fedett elárusító helyet építenek ki, a helyi termelők segítésére. Elkészült a szennyvízcsatorna hálózat terve, majd beadták 1,8 milliárd forint értékű pályázatukat a megvalósításra, a kivitelezés várhatóan 2014 nyarán kezdődik. A borsodi kisváros tehát egyre élhetőbbé válik, ami segíti a fiatalok helyben maradását is.

  (Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése