Dr. Almásiné Laurencsik Angelika

Polgármester,

Járdánháza

baz 7 ki Almásiné Laurencsik Angelika dr..JPGNem elég tisztességesnek látszani, annak is kell lenni – gondolta a 2006-os önkormányzati választásokon megválasztott polgármester, amikor átlátta a község helyzetét, és saját kérésére az elődjétől megörökölt fizetés összegét kérte csökkenteni. Az általa létrehozott alapítvány azóta aktívabb, munkájukkal Járdánháza fejlesztését segítik.

1968. május 25-én Ózdon született, pedagógus édesanya és vasgyári dolgozó édesapa gyermekeként. A család Arló községben élt, ahol Angelika az általános iskola első öt osztályát végezte el. Mivel édesanyja Somsályon kapott állást, ő is követte, így a 6–7–8. osztályt ott járta ki, és a bányásztelepülésen ballagott el. Középiskolai tanulmányait az ózdi József Attila Gimnáziumban folytatta, ahol 1986-ban érettségizett. Mivel a jogi egyetemre nem vették fel, az OTP-nél helyezkedett el, ahonnan egy év múlva a hódoscsépányi iskolába került képesítés nélküli pedagógusként. Mivel a gimnáziumban orosz és francia nyelvet tanult, az igazgató megbízta az orosz tanításával is. Ennek a későbbiekben lett jelentősége, mert az utazások során hasznát veszi a nyelvtudásának.

Járdánházára 1988-ban házassága révén került, férje dr. Almási Csaba, az ózdi polgármesteri hivatal igazgatási ügyosztályvezetője. Egy év múlva megszületett fiuk, Csaba, aki szintén az ózdi József Attila Gimnáziumban végez tanulmányokat, ezt az ELTE jogi karán szeretné folytatni 2007 szeptemberétől. Jellemző a képességeire, hogy már 14 éves korában felsőfokú vizsgát tett angol nyelvből.

A gyes letelte után egy építőipari cégnél helyezkedett el, miközben 1991-ben megszerezte a külkereskedelmi áruforgalmi felsőfokú szakképesítést. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár járulék- és folyószámla osztályára 1994. augusztus 2-án került ügyintézőnek, ahol társadalombiztosítási középfokú ügyintéző oklevelet szerzett. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gyöngyösi Főiskolai Karán 1997-ben pénzügyi szakirányon a Gazdasági Mérnöki Karon kezdett tanulmányokat, egy év múlva pedig a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ózdi kirendeltségén lett előadó. A 2001-es államvizsgát 4,5-ös eredménnyel tette le – család mellett, amihez német nyelvvizsga is társult.

A 2002-es önkormányzati választások közeledtével egyre többen keresték meg, hogy jelöltesse magát a polgármesteri tisztségre. Nem volt tőle idegen a politika, hiszen édesanyja családjában annak voltak hagyományai, ezért hagyta magát meggyőzni ismerősei által. A megmérettetés azonban nem az elképzelései szerint alakult, mivel ha kis különbséggel is, de veszített. Ugyanakkor számos tapasztalattal lett gazdagabb, mert abban a helyzetben tudta meg igazán, hogy ki az igazi barát. Azóta másképpen szemléli az életet.

A csalódás hosszú távra kedvét szegte, így nem szerepeltek a tervei között polgármesteri ambíciók. Tisztában volt vele, hogy rossz az ország gazdasági helyzete, miközben volt egy biztosnak tűnő jó munkahelye, tehát a biztosat kellett volna kockára tenni a bizonytalanért. Csakhogy Járdánházán sokat romlott a közhangulat, mivel egyre több szociálisan hátrányos helyzetű család költözött be a faluba, ami kihatással volt a közbiztonságra is. Márpedig a többség érdekében valamit tenni kellett. Amikor 2006. augusztus végén hazatért erdélyi kirándulásáról a család, újra többen felkeresték és győzködték, hogy próbálkozzon újra a polgármesteri cím elnyerésével. Végül hosszas gondolkodás után elfogadta a jelölést, miközben arra készült, hogy a választás után folytatja korábbi tevékenységét. Csakhogy a szavazók többségének szavazatával nyert, vagyis megválasztották a falu első polgárának.

A megbízatás számára nem hatalmat jelent, hanem új feladatot, kihívást. Tudta, hogy a kétezer fős településen vannak gondok, ám a tényleges problémákkal csak hetekkel, hónapokkal később szembesült.

Szerencsére az új képviselő testület tagjai konstruktív munkát végeznek, és szívügyüknek tekintik a település helyzetének javítását. Nem javasoltak például tiszteletdíj-emelést a maguk részére, ha egyszer a polgármesterük a komoly forráshiányra való tekintettel a sajátját lecsökkentette. A hivatalba lépés első évében már nem kerülhetők el a népszerűtlen intézkedések, mint az intézményrendszer létszámának a csökkentése, vagy a kiadások szigorítása. A pénzhiány ellenére javítani kell a falu arculatát, védelmet kell biztosítani a környező erdőknek, és javításra vár néhány járdaszakasz. A szennyvízprogram 2007-ben még mindig nem indul el Járdánházán, van tehát még bőven tennivaló.

A szabad idő eltöltésekor az utazást helyezi előtérbe dr. Almásiné Laurencsik Angelika. Mintegy húsz európai és észak-afrikai országban járt már turistaként családjával. Erdély szépsége, egyszerűsége mindig magával ragadta, ezért külön öröm számára, hogy alakulóban van a testvértelepülési kapcsolat Járdánháza és Csíkmadaras között.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése