Kovács Gábor

Polgármester

Járdánháza

szszb 29. ki Kovács Gábor 400.jpgA 2006-os önkormányzati választások után barátainak azt mondta, hogy 2010-ben jelölteti magát polgármesternek és nyerni szeretne szülőfalujában. Minderre alapul szolgált felmenőinek járdánházi múltja és saját ismertsége. Kovács Gábor betartotta ígéretét és 2010-től irányíthatja Járdánháza mindennapi életét. Munkája 2013 évtől kezd igazán kamatozni. Elsődleges célja egy olyan vállalkozóbarát települési környezet kialakítása volt, amellyel befektetők jelennek meg Járdánházán és erősödik a helyben történő foglalkoztatás.

Kovács Gábor 1976. június 22-én Ózdon született és a katonai szolgálat másfél évének kivételével mindig Járdánházán élt. Apai ágon felmenői a vaskohászathoz, anyai ágon a kereskedő szakmához kötődtek. Helyben végezte az általános iskolát és az ózdi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola gazdálkodási ágazatás érettségizett. Pályakezdőként a borsodnádasdi Általános Iskolában pedagógus asszisztensi állást kapott és a település futballcsapatának meghatározó játékosa volt. A labdarúgás és a sport iránti szenvedélye azóta is  végigkíséri mindennapi életét. Később a B.-A.-Z. Megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Kht. Pénzügyi munkatársa lett, hat éven át a „Gömörszőlős Egy Fenntartható Falu” programjában vett részt. Munkatársaival végzett munkájáért a Program az évek alatt több hazai és nemzetközi díjban is részesült. Eredményei felkeltették a korábbi polgármester, Ulrich Attiláné figyelmét, és 2001-ben közös munkára invitálta. A következő egy évben társadalmi munkában írta a pályázatokat községe számára, melyek igen nagy számban nyertek. Azokat viszont meg kellett valósítani, ezért a polgármester asszony unszolására a helyi települési Önkormányzat dolgozója lett. Abban az időszakban készült a Teleház és Közösségi Szolgáltató Központ, parkoló a hivatal udvarára, építettek óvodát, utakat, és rehabilitálták a cigánytelepek egy részét. Felújították az intézményi konyhát és számos környezetvédelmi programot valósítottak meg. Pályázatok koordinátoraként 2003-tól 2007-ig dolgozott az Önkormányzat kötelékében. Közben 2005-ben beiratkozott az egri Eszterházy Károly Főiskola szociálpedagógia szakára, amit munkaerő-piaci tanácsadóként 2009-ben sikeresen elvégzett. Ekkor már a B.A.Z. Megyei Munkaügyi Központ Ózdi Kirendeltségén dolgozott munkaerő-közvetítő és vállalati kapcsolattartó munkakörben.

Nem titkolja, tudatosan készült a polgármesteri feladatra, amihez barátaitól rengeteg biztatást kapott. 2006-ban önkormányzati képviselő lett, 2007-ben azonban kormánytisztviselőként, összeférhetetlenség miatt le kellett mondania mandátumáról. 2010-ben aztán polgármesternek ajánlották a településen élők, és a választási siker óta irányítja Járdánházát. Munkája válságmenedzseléssel kezdődött, de a költségvetés racionalizálásával végül elkerülték a csődöt. Ezután a Képviselő-testülettel „adóparadicsomot” próbáltak kialakítani Járdánházán, mellyel a településre csábíthatják a különböző vállalkozásokat és erősíthetik a már meglévőket. Adómentességet biztosítottak a náluk székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozóknak, akik viszont a gépjárműadót Járdánházán fizették. A két éven át jól működő koncepció bevételeit 2013-ban az állam jelentősen korlátozta, de nem tudták ellehetetleníteni, mintegy 60 bejegyzett cég működik az 1886 fős faluban. A legnagyobb értékű beruházást az Euhallco Kft. hajtja végre, ők wolfram-karbid gyárat építenek, ahol 2014-ben 55-60 fő magasan kvalifikált dolgozó találhat majd munkát.

2010-től épült Járdánházán egészségház, záportározó, megtörtént patak és vízelvezetők rekonstrukciója, és több utat felújítottak. Értékteremtő munkát biztosítanak a közfoglalkoztatásban több mint 120 embernek és folyamatosan szerveznek munkaerő toborzást a környékbeli cégek részvételével. A polgármester úgy látja, a depressziós térségben lévő Járdánháza kimozdult a holtpontról, az új munkahelyek pedig már stabilabb jövőképet vetíthetnek előre, ahol megszűnhet a fiatalok nagyarányú elvándorlása. Legfontosabb célként a gazdaság stabilizálását jelöli meg, ami a foglalkoztatás növelésével jár. Közeli barátaival, munkatársaival olyan települést szeretne építeni, amelyben jó élni és vállalkozni.

Kovács Gábor 2005-ben nősült, felesége Nikoletta óvodapedagógus a szomszédos Arlón. Négyéves kisfiúk, Áron viszont a helybeli óvodába jár, ahogy egykor édesapja is.

Tervei között szerepel a települési fejlesztések továbbvitele és Járdánháza település közösségi és életminőségi feltételinek javítása. Fel kívánják lendíteni a falusi turizmust, mert saját települése és a térség rengeteg természeti látnivalót, szépséges és kikapcsolódási lehetőséget kínál az idelátogató vendégeknek és a településen élőknek egyaránt.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Szekszárd felett magasan

 Biszák László festménye 55×145 akril. Szekszárd felett magasan. Ha kicsikét szomorú vagy, a cipődet nézed, de ha boldog, a tekinteteddel a felhőkön jársz, hiszen tágasabb teret sehol sem találsz. Biszák... Tartalom megtekintése

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Rózsa Sándor talpig nehéz vasban

Egy magyar rablóvezér Ferenc József császár kufsteini várbörtönében Oly távol messze van hazám – énekelhette volna a történelmi távlat által romantikussá “nemesült” emlékű honfitársunk. A több méter vastag falak szűk... Tartalom megtekintése