Kovács Gábor

Polgármester

Járdánháza

szszb 29. ki Kovács Gábor 400.jpgA 2006-os önkormányzati választások után barátainak azt mondta, hogy 2010-ben jelölteti magát polgármesternek és nyerni szeretne szülőfalujában. Minderre alapul szolgált felmenőinek járdánházi múltja és saját ismertsége. Kovács Gábor betartotta ígéretét és 2010-től irányíthatja Járdánháza mindennapi életét. Munkája 2013 évtől kezd igazán kamatozni. Elsődleges célja egy olyan vállalkozóbarát települési környezet kialakítása volt, amellyel befektetők jelennek meg Járdánházán és erősödik a helyben történő foglalkoztatás.

Kovács Gábor 1976. június 22-én Ózdon született és a katonai szolgálat másfél évének kivételével mindig Járdánházán élt. Apai ágon felmenői a vaskohászathoz, anyai ágon a kereskedő szakmához kötődtek. Helyben végezte az általános iskolát és az ózdi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola gazdálkodási ágazatás érettségizett. Pályakezdőként a borsodnádasdi Általános Iskolában pedagógus asszisztensi állást kapott és a település futballcsapatának meghatározó játékosa volt. A labdarúgás és a sport iránti szenvedélye azóta is  végigkíséri mindennapi életét. Később a B.-A.-Z. Megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Kht. Pénzügyi munkatársa lett, hat éven át a „Gömörszőlős Egy Fenntartható Falu” programjában vett részt. Munkatársaival végzett munkájáért a Program az évek alatt több hazai és nemzetközi díjban is részesült. Eredményei felkeltették a korábbi polgármester, Ulrich Attiláné figyelmét, és 2001-ben közös munkára invitálta. A következő egy évben társadalmi munkában írta a pályázatokat községe számára, melyek igen nagy számban nyertek. Azokat viszont meg kellett valósítani, ezért a polgármester asszony unszolására a helyi települési Önkormányzat dolgozója lett. Abban az időszakban készült a Teleház és Közösségi Szolgáltató Központ, parkoló a hivatal udvarára, építettek óvodát, utakat, és rehabilitálták a cigánytelepek egy részét. Felújították az intézményi konyhát és számos környezetvédelmi programot valósítottak meg. Pályázatok koordinátoraként 2003-tól 2007-ig dolgozott az Önkormányzat kötelékében. Közben 2005-ben beiratkozott az egri Eszterházy Károly Főiskola szociálpedagógia szakára, amit munkaerő-piaci tanácsadóként 2009-ben sikeresen elvégzett. Ekkor már a B.A.Z. Megyei Munkaügyi Központ Ózdi Kirendeltségén dolgozott munkaerő-közvetítő és vállalati kapcsolattartó munkakörben.

Nem titkolja, tudatosan készült a polgármesteri feladatra, amihez barátaitól rengeteg biztatást kapott. 2006-ban önkormányzati képviselő lett, 2007-ben azonban kormánytisztviselőként, összeférhetetlenség miatt le kellett mondania mandátumáról. 2010-ben aztán polgármesternek ajánlották a településen élők, és a választási siker óta irányítja Járdánházát. Munkája válságmenedzseléssel kezdődött, de a költségvetés racionalizálásával végül elkerülték a csődöt. Ezután a Képviselő-testülettel „adóparadicsomot” próbáltak kialakítani Járdánházán, mellyel a településre csábíthatják a különböző vállalkozásokat és erősíthetik a már meglévőket. Adómentességet biztosítottak a náluk székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozóknak, akik viszont a gépjárműadót Járdánházán fizették. A két éven át jól működő koncepció bevételeit 2013-ban az állam jelentősen korlátozta, de nem tudták ellehetetleníteni, mintegy 60 bejegyzett cég működik az 1886 fős faluban. A legnagyobb értékű beruházást az Euhallco Kft. hajtja végre, ők wolfram-karbid gyárat építenek, ahol 2014-ben 55-60 fő magasan kvalifikált dolgozó találhat majd munkát.

2010-től épült Járdánházán egészségház, záportározó, megtörtént patak és vízelvezetők rekonstrukciója, és több utat felújítottak. Értékteremtő munkát biztosítanak a közfoglalkoztatásban több mint 120 embernek és folyamatosan szerveznek munkaerő toborzást a környékbeli cégek részvételével. A polgármester úgy látja, a depressziós térségben lévő Járdánháza kimozdult a holtpontról, az új munkahelyek pedig már stabilabb jövőképet vetíthetnek előre, ahol megszűnhet a fiatalok nagyarányú elvándorlása. Legfontosabb célként a gazdaság stabilizálását jelöli meg, ami a foglalkoztatás növelésével jár. Közeli barátaival, munkatársaival olyan települést szeretne építeni, amelyben jó élni és vállalkozni.

Kovács Gábor 2005-ben nősült, felesége Nikoletta óvodapedagógus a szomszédos Arlón. Négyéves kisfiúk, Áron viszont a helybeli óvodába jár, ahogy egykor édesapja is.

Tervei között szerepel a települési fejlesztések továbbvitele és Járdánháza település közösségi és életminőségi feltételinek javítása. Fel kívánják lendíteni a falusi turizmust, mert saját települése és a térség rengeteg természeti látnivalót, szépséges és kikapcsolódási lehetőséget kínál az idelátogató vendégeknek és a településen élőknek egyaránt.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése