Benedek Mihály

Polgármester,

Ózd

baz 5Benedek Mihály.jpgEddigi életének ötven éve embertársai, barátai, szűkebb és tágabb környezete részéről megnyilvánuló megbecsülésről szól. Határozottsága közismert, s a köz javát szolgáló célokért, ha kell, konfliktust is vállal. Egyszóval: igazi lokálpatrióta. Munkásságának csúcsa volt az 1994. évi parlamenti képviselő-választás, ahol választókerületében egyéni mandátumot szerzett. Hobbiból tizenhat évesen szerzett gépjármű-vezetői jogosítványt, amely meghatározta további életét. 2002-től Ózd polgármestere, s e tisztségében azon fáradozik, hogy a történelmi kohászváros értékeit megmentse az utókor számára.

Benedek Mihály 1954. január 18-án született Ózdon, egy kőműves család második gyermekeként. Édesapja a Kohászati Gyárépítő Vállalat munkavállalójaként kemence építésével foglalkozott. Nővére és húga – édesanyja kézügyességét örökölve – varrónőként dolgoznak.

A család Hódoscsépányon élt. Itt végezte el az általános iskola nyolc osztályát, majd a kazincbarcikai vegyész technikumban folytatta, ahol 1972-ben végzett. Középiskolásként kapott hivatásos gépkocsi-vezetői jogosítványt, és gépkocsivezetőként szolgált 1973. évi katonai bevonulása után. Tehetséges labdarúgóként már játszott a Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület és a Szuhakállói Bányász ifi csapatában. Ezerkilencszázhetvenötben a Volán Vállalat ózdi üzemegységénél állt munkába, tehergépkocsi-vezetőként, de négy hónap elteltével átkerült a személyszállító részleghez. Autóbusz-vezetőként a helyi járatokon teljesített szolgálatot tizenkét éven keresztül.

Politikai pályafutása 1973. évi katonai szolgálatával kezdődött, egységének KISZ-szervezetében, majd folytatódott a leszerelését követően munkahelyén, a Borsod Volán KISZ-szervezetében, ahol szocialista brigádban dolgozott. Később, a BV ózdi üzemegység személyszállítási MSZMP I-s alapszervezetében végzett munkát, s 1984-ben megválasztották az alapszervezet titkárává. Ezt a funkciót 1989-ig, a párt megszűnéséig ellátta.

Ezerkilencszázkilencvenben az ózdi üzemegység szakszervezeti bizottságának titkára lett, s ezzel tagja lett a vállalat szakszervezeti bizottságának is. Később, a részvénytársasággá átalakuló igazgatói tanács tagjaként közreműködött az új struktúra kialakításában. Ezt követően beválasztották a vállalat felügyelőbizottságába, ahol a munkavállalók érdekeit képviselte. 1991-ben a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnökségi tagja lett, és 1993-ban lépett be az MSZP-be. Az 1994. évi országgyűlési képviselő-választáson a megye 5-ös számú választókörzetében egyéni jelöltként indult és megnyerte a választást.

Nevéhez fűződik, hogy Ózdon megalakul a Városi Érdekvédelmi Tanács, amelynek elnöke lett 1994 évig. Nyolcéves országgyűlési munkája kemény próbatételt jelentett számára. A gyakorlatban tanulta meg a politikai munka fortélyait, s szüntelen lobbizott az elszegényedett kohászváros felemelkedéséért.

Már 2001-ben elhatározta, nem indul a következő országgyűlési képviselő-választásokon. Az új jelölt, dr. Tóth István választási kampányát segítette – eredményesen. A 2002-évi önkormányzati választáson az MSZP Ózd városi szervezetének jelöltjeként indult a polgármesteri címért, s az öt induló közül 48 százalékos eredménnyel elnyerte a polgármesteri tisztséget.

Magánéletében a változás 1977. évi házasságával kezdődött, majd 1978-ban megszületett első leány gyermeke, aki azóta elvégezte a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem jogi szakát, s ma az ózdi városi ügyészségen dolgozik fogalmazóként. Fia 1980-ban született, levelező tagozatos főiskolai hallgató s a tanulás mellett egy vállalkozónál dolgozik. Hódoscsépányról, illetve Budapestről ezerkilencszázhetvenötben költözött Ózdra. Jelenleg családi házban él a család.

Benedek Mihály arra a legbüszkébb, hogy a városlakók közvetlen bizalmát élvezi, amit kemény, kitartó és következetes munkájának köszönhet. Eddigi polgármestersége alatt Ózd belterületi útjai, járdái megújultak, sikerült bővíteni a szennyvízcsatorna-hálózatot, s már épül a 22 hektáros ipari park, amelynek közművesítésére most nyertek pályázati pénzt. A közmunkaprogram keretében egy dél-magyarországi cég segítségével sikerült Ózdon a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak számát duplájára növelni, azaz a vállalkozásban kétszázötven embernek biztosítottak munkahelyet.

A több mint negyvenezer lakosú város kisebbségi önkormányzatával az együttműködés példaértékű. Munkájának érdeme az is, hogy Ózd elnyerte a Könyvtárpártoló Önkormányzat címet. Örömmel újságolta, hogy a kohászváros régi műemlékének számító Kaszinó és Olvasó épülete visszanyeri eredeti formáját. Az elmúlt két év alatt az infrastruktúra fejlesztésére – pályázatok útján – több mint félmilliárd forintot fordítottak, s ebben döntő szerepet vállalt. Egyetlen hobbija a napi tennivalókból eredő közszereplés.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése