Németh Gyula

Polgármester,

Borsodszentgyörgy

baz 8 ki Németh Gyula.jpgA falutól soha nem szakadtam el, még akkor sem, amikor hos­szabb-rövidebb ideig máshol laktam. Igazi szentgyörgyinek érzem magam, és büszke vagyok a gyökereimre. A természet közelsége, az emberek barátságossága, a szüleim, a testvérem példamutatása már gyermekkoromban meghatározta a helyes utat számomra – vallja magáról a Nádasd-völgyi zsákfalu polgármestere.

Ózdon születtem 1961. december 8-án. Általános Iskolai tanulmányaimat Borsodszentgyörgyön végeztem, amely Árpád-kori magyar település, nevét pedig a falu védőszentjéről, sárkányölő Szent Györgyről kapta. Középiskolába Putnokra, a Mezőgazdasági Szakközépiskolába jártam. Társaim a közösségért végzett munkám elismeréseként a kollégiumi diáktanács elnökének választottak.

Érettségi után a sárospataki Co­menius Tanítóképző Főiskolán tanultam tovább. 1983-ban végeztem, és szeptemberben már osztályfőnökként taníthattam első munkahelyemen, az ózdi Petőfi Úti Általános Iskolában.

A természet, a növények és állatok szeretete, valamint a szerteágazó érdeklődésem miatt nehéz volt eldönteni, hogy pedagógus, pszichológus, állatorvos vagy erdész legyek. Ma már örülök, hogy akkor a pedagógusi hivatást választottam.

Szerettem a gyerekekkel dolgozni, felejthetetlen élményekkel és sok baráttal gazdagodtam azokban az években. Pedagógus-pályafutásom második időszaka 1986 szeptemberében kezdődött, amikor enyhén értelmi fogyatékosokat kezdtem tanítani. A Kisegítő Iskolában eltöltött évek alatt nagyon sokat tanultam a pedagógusoktól és gyerekektől egyaránt. A kiváló gyógypedagógus kollégáknak a mai napig hálás vagyok, nekik köszönhetem, hogy tudom másképpen szemlélni a világot, töretlen optimizmusom belőlük is táplálkozik. Gyermek- és ifjúságvédelmi felelősként a gyerekek és családok szerencsétlen, nyomorúságos sorsával szembesültem, ez rendkívüli módon megedzett. Megerősítette bennem a szülői házból magammal hozott hitvallásomat: „Fiam, ha úgy érzed, hogy segíthetsz a másikon, akkor azt tedd is meg!”

Mindig érdekeltek az új dolgok, a személyi számítógépek megjelenésekor tudtam, hogy közelebbi kapcsolatba kell kerülnöm a jövő tudományával. A Kisegítő Iskolában nem volt lehetőségem az informatika tanulására, ezért az önművelés módszerével kezdtem, majd olyan helyet kerestem, ahol lépést tudok tartani a fejlődéssel. Így kerültem 1999-ben a TÁKISZ B.-A.-Z. Megyei Igazgatóságára (a Magyar Államkincstár elődje) mint területi rendszerfelelős. Köztisztviselőként a közigazgatás sok szegmensét megismertem, és képeztem magam. Közigazgatási alapvizsgát, majd szakvizsgát tettem, és az emelt szintű mérlegképes könyvelői képesítést is munka mellett szereztem. Sok önkormányzattal kerültem kapcsolatba Ózd térségében, de a megye szinte minden településén megfordultam. Nagyon jó gyakorlatnak bizonyult a Magyar Államkincstárnál eltöltött időszak ahhoz, hogy egy önkormányzat irányítójaként is eredményesen tevékenykedjek.

A Magyar Államkincstár Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának vezető főtanácsosa voltam, amikor 2006. február 19-én időközi választásra került sor, ezután kerültem a Borsodszentgyörgy Községi Önkormányzat élére. A falu jövője, az érintetlen természet értékeinek megőrzése, az itt élő emberek életkörülményeinek javítása a legfontosabb célkitűzésem. Ma már stabil az önkormányzat gazdálkodása, tervszerű munka folyik a polgármesteri hivatalban és az önkormányzat intézményeinél.

Legnagyobb sikernek mégis az iskola működőképességének biztosítását tartom. A 2008/2009-es tanév 169 tanulóval és 33 óvodással indult, amely 23 fővel több a tavalyinál. Nyertes pályázatok révén tudtunk a kultúrházba eszközöket, berendezési tárgyakat vásárolni, a hivatal informatikai rendszerét fejlesztettük, szebb, virágosabb falut építünk, aktív egyesületi élet folyik, gyakoriak a kulturális és sport rendezvények, rendszeresen szervezünk táncházat. Előkészületben van a ravatalozó felújítása, az új orvosi rendelő megépítése, az intézményeink korszerűsítése, és útépítéseket is tervezünk.

Házasságot 1983-ban kötöttünk Kovács Violával, akit a főiskolán ismertem meg. Ő pedagógus és népművelő, az ózdi Újváros Téri Általános Iskolában dolgozik. Legnagyobb gyermekünk, Gyula nemrég államvizsgázott az egri Eszterházy Károly Főiskolán egyetemi történelem szakon, kisebbik fiam, Ádám most kezdte tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán, legkisebb gyermekem, Viola 7. osztályos tanuló. Ők adnak erőt a mindennapi gondok és nehézségek leküzdéséhez.

Az ő jövőjük és boldogulásuk a legfontosabb számomra. A család és munka mellett nem sok időm van a hobbijaimra. Általában aktívan pihenek. Feltölt és pihentet a kertészkedés, barkácsolás, kerékpározás, túrázás, kirándulás, fotózás, vadászat, olvasás és zenehallgatás. Legtöbbször ezeket a kedvteléseket ötvözni szoktam.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése