Balogh Béla

Polgármester,

Uppony

baz_08_200_balogh_bela.jpgHa valaki csendre, nyugalomra és szép természeti környezetre vágyik, célozza meg az Ózd térségében található Upponyt. Dédestapolcsány felé haladva a táj vadregényes, az értékek megőrzésében pedig nagy feladat hárul Balogh Béla polgármesterre.

A 366 lelkes kistelepülés a Bükk északi lábánál, a Lázbérci víztározó nyugati oldalán helyezkedik el. A községben feltárt régészeti leletek szerint félmillió évvel ezelőtt már élt itt eszközöket használó, vadászó és gyűjtögető ősember. Az 1332–35. évi pápai tizedjegyzékben szerepel először a település neve. Valószínűsíthető, hogy ebben az időszakban építették a település templomát, ami a források alapján az upponyi szoros bejáratánál lehetett.

A község egyik legnevezetesebb emléke a sziklás Eszkála-hegyen magasodó fakereszt, mely 1897-ben állíttatott, nevét Herkó páterről kapta. A helyhez sok legenda fűződik, de valójában a falu katolikus voltát és a reformáció határát jelképezi.

Az upponyi völgy festői sziklabércei közötti szurdokvölgyben terül el a Lázbérci víztározó, vizét a Bán- és Csernely-patakok táplálják. A vízgyűjtő 1967–68-ban épült, feltöltött állapotában 6,2 millió m³ térfogatú, vízfelülete 77 ha, hossza 3 km. A tározó és közvetlen környéke 1975-től a Lázbérci Tájvédelmi Körzethez tartozik. Megépülését követően Uppony zsáktelepüléssé vált.

Ezt a gyöngyszemnek mondható kis falut a 2006. októberi helyhatósági választások óta irányítja az 1962. február 8-án Ózdon született Balogh Béla. Szülei faipari munkát végeztek, szerszámnyélkészítő kisiparosként dolgoztak. Az általános iskola négy osztályát még Upponyban végezte el, a felső tagozatot pedig a Borsodbótai Általános Iskolában. Ezt követően az ózdi 102. Sz. Gábor Áron Ipari Szakmunkásképző Intézetben tanult tovább, és villanyszerelő szakmunkás bizonyítványt szerzett.

Tanulmányai befejezését követően 1979-től a Putnoki Bányaüzem királdi aknáján dolgozott villanyszerelőként. 1981-ben átkerült Putnok-aknára, innen vonult be katonai szolgálatra 1983 augusztusában a kecskeméti repülőezredhez. A katonaság után 1985-től Királd Mocsolyás-aknán dolgozott a 2000. szeptember 22-ei bányabezárásig. Ebben az időszakban munkája mellett folytatta 1986-ban elhunyt édesapja faipari tevékenységét is, hogy édesanyja elérje a nyugdíjjogosultsághoz szükséges munkával töltött évek számát.

2001-ben elvégezte a vendéglátó üzletvezetői tanfolyamot Ózdon, majd 2002-ben a falusi vendéglátó tanfolyamot Miskolcon. A munka melletti tanulást folytatva 2003-ban beiratkozott az ózdi Bródy Imre Szakközépiskola levelező tagozatára, ahol 2007-ben szerzett érettségi bizonyítványt.

Mindig szeretett a közösség érdekében dolgozni, 1979-től 1983-ig a településen működő KISZ-nek volt a vezetője. A helybeli fiatalokkal sok társadalmi munkát szerveztek és végeztek.

Az 1990-es önkormányzati választásokat követően került be önkormányzati képviselőként a helyi politikába, egészen 2002-ig, három cikluson keresztül. 2003. május 1-jétől – feladva vállalkozását – falugondnokként tevékenykedett a 2006. évi választásokig, amikor megválasztották a település polgármesterévé.

Ismerve a helyi adottságokat, meggyőződése, hogy Uppony számára a turizmus fejlesztése lehet a kitörési pont. A település infrastrukturális ellátottsága jó, rendelkeznek vezetékes ivóvízzel, szennyvízhálózattal, gázhálózattal, kábeltelevízió- és szélessávú internet hálózattal. A fejlesztési célok között szerepel a belterületi utak pormentesítése, komplett csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, járdák, parkolók építése. Tervei között szerepel egy 14 és egy 30 fős szálláshely kialakítása étkezési lehetőség biztosításával. Feladatként célozta meg a templom, ravatalozó és művelődési ház felújítását, valamint egy orvosi rendelő kialakítását is. Jó hír, hogy tucatnyian vásároltak már eladó ingatlanokat hétvégi háznak a faluban, így az évente megrendezendő falunapokra már az Alföldről és a fővárosból is érkeznek ismerős vendégek.

Nagyon örülne, ha az elkövetkező években a település számára is jutna az uniós forrásokból tervei megvalósításához.

Feleségével, Irénkével ötévi udvarlást követően 1985-ben kötöttek házasságot. 1986-ban megszületett fiuk, Gábor, aki jelenleg Mezőkövesden dolgozik egy autószalonban. Rita 1988-ban született, aki nem szakadt el a szülőktől, és 2008 nyarától az 1992-től meglévő családi vállalkozásban dolgozik.

Szabad idejében, amivel mindig szűkében áll, szívesen főz barátainak, vagy a közeli meseszép Lázbérci-tóhoz megy ki horgászni, inkább a természet szeretete, mintsem a kifogott zsákmány végett.

Nagyon szereti Upponyt, soha nem gondolt arra, hogy máshol élje le az életét. Bízik abban, hogy munkája gyümölcseként Uppony fejlődő és az itt élő emberek számára egy jól élhető, boldogulást nyújtó település lesz. Ezért is ajánlja városlakó barátai figyelmébe a falu eladó ingatlanjait.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése