Borsodi László

Polgármester

Csernely

szszb_32_ki_borsodi_laszlo_800.jpgBelgák, hollandok, angolok vásároltak a korábbi években ingatlanokat a Bükk szép fekvésű településén, ami előrevetíti egy üdülőfalu képét. A helyi Sturmán kastély a filmtörténelembe írta be magát, abban forgatták a Klapka légió című film számos jelentét. Ezekre az alapokra lehet építkezni, de előtte számos megoldásra váró feladat vár még Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legfiatalabb polgármesterére.

Alpolgármesterként egy évig vett részt a helyi önkormányzat munkájában, majd úgy döntött, hogy ennél is nagyobb szerepet vállal. Jelöltette magát a 2014-es választáson, a helybeli szavazók pedig neki szavaztak bizalmat. Az eredmény nem számított meglepetésnek, hiszen Borsodi László amolyan közéleti ember. Elvállalta a harangozói és a templomgondnoki teendőket az egyháznál és vállalkozóként is ismerik az 1988. október  2-án született polgármestert. Az ózdi József Attila Gimnázium hatosztályos tagozatán megszerzett érettségi után 2007-től a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának és Bölcsészettudományi Karának hallgatója volt,  amelynek geográfus szakán szerzett 2010-ben földrajz-történelem szakos tanári diplomát. Közben idegen nyelveket tanult, angol nyelvből középfokú, németből alapfokú vizsgát tett. Közel áll hozzá az informatika is, amit ECDL (7 modul) végzettség és SAP ismerete bizonyít.

Diplomamunkáját lakóhelyéről, pontosabban Ózd térségéből írta. Kielemezte benne az 1980-tól elindult népességfogyás okát, aminek kezdete a környékbeli szénbányák bezárására vezethető vissza. Huszonhat településről készített felmérést és szinte mindenhol ugyanazokkal az okokkal találkozott. A munkahelyek hiánya miatt az értelmiség, de főleg a fiatal diplomások vándoroltak és vándorolnak el a térségből, akikre a talpon maradt cégeknek égető szüksége lenne. Közülük csak keveseket tudnak visszacsábítani a még mindig romló feltételek miatt. Az elköltözöttek térségben maradt szülei idővel kihalnak, a megüresedett ingatlanokra pedig alig akad vevő. A folyamat alacsonyan tartja a lakásárakat, az állam átgondolatlan szociálpolitikája pedig tovább rontja a helyzetet. A sokgyermekes családok – főként cigány családok – gazdasági teljesítmény nélkül, támogatásokból kapnak ingyen házakat, ám többségük az életvitelével mérgezi környezetét.

Mindezt nem csak a szakdolgozatban elemezte ki Borsodi László, mert ebben él a mindennapokban is. Csernely különösen kedvelt helyévé vált a deviáns családoknak, 50-60 kilométeres távolságokból is költöztek a faluba bűnöző családok. Sajnos, egyelőre a bűncselekmények miatt elég sokszor kerül Csernely a híradásokba, ami ellen tenni szeretne a polgármester.

Kifejtette: először is gazdaságilag kell rendbe tenni a falut, mert a költségvetés még nem az elképzelése szerint alakul. Első lépcsőben megszabadult az adósságtól, utána jöhet a fejlesztési tervek megvalósítása. A rossz közbiztonság javításában partner az Ózdi Rendőrkapitányság, de sokat javítana a helyzeten egy térfigyelő kamerarendszer kiépítése, amire mielőbb pályázni szeretnének. Jelenleg nagy összeget fizet az önkormányzat a szolgáltató cégeknek, amit energetikai beruházásokkal lehetne megelőzni. Az önkormányzati épületeket napelemekkel kell felszerelni, amelyek meleg vizet és áramot biztosítanának. Az elöregedett faluban sok az idős ember, akik számára otthont kell kialakítani, ahol a nappali ellátás mellett biztonságot is nyújtanának számukra. Ehhez rendelkezésre állnak üres épületek. A szociális konyha felújítása is napirendre került, akárcsak a poros utak aszfaltozása és az óvoda felújítása.  A vadállomány szaporodásával nem csak a szántóföldek termése került veszélybe, hanem a temető is, ahol a szarvasok és vaddisznók letapossák, illetve feltúrják a sírokat. Mindezt csak a terület körbekerítésével lehet majd megelőzni, de igény van egy urnafal építésére is.

Turisztikai fejlesztésekkel ismét vonzóvá lehet tenni a 774 fős Csernelyt, amihez az önkormányzat vissza akarja szerezni a Sturmán kastélyt, amit mintegy tíz évvel ezelőtt egy ügyvédnő furcsa módon elbirtokolt.  Utána hosszú ideig nem akadtak a nyomára, de a polgármester nyomozásba kezdett és úgy tűnik, eredményes lett a munkája.

Borsodi László édesanyja 50 éve él Csernelyben, sátai születésű édesapja pedig Csokvaományból költözött a faluba. A család a kárpótlás során 12,8 hektár erdőterülethez jutott, így erdőgazdálkodást végeznek. Emellett egy kis háztáji földet is művelnek. Polgármesterré választása előtt a General Electric Hungary Kft. fuvarszervezője és beszerzője volt, ahol már gyakorolhatta a szervezői feladatokat, valamint a precíz, pontos munkavégzést.

Ha esetenként adódik néhány üres órája, azt sportolással tölti. Kedvelt időtöltése a kerékpározás, természetjárás és a túrázás, de ha adódik lehetősége, örömmel húzza fel a futballcsukát is.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése