Mustos Tibor

Polgármester

Csokvaomány

szszb 30 ki Mustos Tibor.JPGJelentős adósságállománnyal vette át 2006-ban a község vezetését Mustos Tibor, ám a szűk esztendők mára elmúltak. A most következő hónapok viszont egyedülálló produktumokat feltételeznek az ózdi kistérséghez tartozó Csokvaományban. A már aláírt szerződés szerint megépül „hobbitfalva”, a megszűnt vasútvonalon pedig hajtányról lehet majd csodálni a Bükk festői tájait.

Zsákfalu, ahol az elmúlt két évtizedben a kilátástalanság volt az úr. Megszűntek a térség legnagyobb foglalkoztatói, a vaskohászat és a szénbányák, aminek mai napig érződik a hatása a 926 fős településen. Munkahely híján általánossá vált a fiatalok elvándorlása, ami magával vonta a község elöregedését. Akik viszont ott maradtak, szinte csak közmunkában reménykedhetnek. Mustos Tibor tisztában volt a helyzettel, amikor szerepet vállalt községe felemelkedésében. Az 1955. augusztus 10-én Ózdon született polgármester minden felmenője csokvaományi volt. A falu 1943-ban Csokva és Omány egyesítéséből jött létre.

Miután helyben elvégezte az általános iskolát, Miskolcon a Bányaipari Technikumban szerzett szakképzettséget. Ez meghatározta életét, hiszen technikusként 32 éven át dolgozott Farkaslyuk és Putnok szénbányáiban. A nagyüzemek bezárása után a putnoki bányában még vállalkozóként próbálkoztak a termeléssel, de az a munka csak kérészéletűnek bizonyult. Ezután nyugdíjba vonult, mígnem 2006-ban újra aktivizálta magát. Akkorra két fia, a BM kötelékében dolgozó Péter és a mezőgazdasági vállalkozó Zsolt már saját lábára állt, varrónő felesége pedig nyugdíjas lett. Családi örökségként viszont Csokvaományban áll egy családi ház, ami a szülőföldhöz való legerősebb kötődést jelenti.  Péter már korábban is a községben vállalkozott, amiben édesapja is segítségére volt, ami miatt sokat tartózkodott Csokvaományban. Az összefüggések eredményeként indult a 2006-os önkormányzati választáson, és azóta irányítja Csokvaományt. Mivel hosszú éveken át vergődött adósságcsapdában az önkormányzat, megszorító intézkedéseket hozott a helyzet kezelésére, végül az állami adósságkezelés révén menekültek ki a szorult helyzetből.

A fejlesztésekről viszont a nehéz anyagiak mellett sem mondtak le. A helyi törpe vízművet kiváltották egészséges vezetékes ivóvízzel, utcákat aszfaltoztak, 2010-ben pedig átadták a szennyvíz-csatorna hálózatot. Ezzel lett 100 százalékos Csokvaomány infrastrukturális ellátottsága. A Várépítő pályázatból kicserélték az óvodatetőt, az intézménybe 33 gyerek jár. Működik idősek klubja 25 szépkorúval, az idősek otthona pedig 22 főnek nyújt biztonságos öregkort. A megalakított szociális szövetkezet több embernek biztosít majd munkahelyet. Komoly feladatot ró az önkormányzatra, hogy náluk van kilenc település központi orvosi ügyelete, aminek működtetése sok szervezéssel jár.

Közben azonban forogtak a fogaskerekek, keresték a kiutat az egyre inkább lehetetlenné váló helyzetből. Itt találkoztak a szándékaik egy építész házaspárral, akik passzív házakat építenének arra alkalmas helyeken, és így került szóba Csokvaomány. Az önkormányzat rendelkezik saját földterülettel, amit felajánlottak a tervezett építkezéshez. A nyilvánosságra hozott látványtervek után a Gyűrűk ura című film építményei alapján a passzívházakat sokan „hobbitházak” becenévvel látták el.  Szerződés már van, az érdeklődés pedig jelentős az új típusú lakóházak iránt. A befektetők 2014-ben elkezdik a beruházást, ami csak az első lépcsőfoka lesz a község extrém méretű fejlesztésének.

Újabb ötletként felmerült a térségben, hogy romokra is lehet építkezni, márpedig ott van a falu határán a 2006-ban bezárt vasúti szárnyvonal. Az Eger-Putnok közötti vasút  a Bükk-hegységen keresztül szállította az utasokat, mígnem kimondták rá a halálos ítéletet. A síneket szerencsére még nem szedtek fel, ezért hasznosítható a vasúti pálya. Ausztriában van hasonló kisvasút, amit hajtánnyal vontak be a turistaforgalomba. A hajtány lábbal hajtható vasúti kocsi, amely 6-8 személyt tud szállítani. A beruházás négy községet érint Szilvásváradtól Csokvaományig, és már el is készült az ötletre alapozott pályázat.

Komoly tervek mutatkoznak a biotérség kihasználására is. Pi vizet akarnak előállítani, amivel a kialakított tízhektáros zöldséges kertjüket locsolják majd és azzal itatják az ezer darabos sertésállományt. Ezekre a termékekre lenne exportigény, helyben pedig újabb munkahelyeket teremtene a beruházás.

Küszöbön áll a templom és a polgármesteri hivatal felújítása, valamint az önkormányzati konyha átépítése is. Mustos Tibor azt mondja: nyugodtan megélhetne nyugdíjából, mégis élére állt egy közakaratnak. Csokvaomány lakói ugyanis nem nyugszanak bele sorsukba, és közös céljuk, hogy újra élhetővé tegyék falujukat. Ebbe az irányba már megtörténtek az előkészületek és a jelenlegi állás szerint nem sokat kell várni a vágyak beteljesülésére.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése