Kocsik Bertalan

Vállalkozó,

Kissikátor

baz 5 Kocsik Bertalan.jpgIgazi mai sikertörténet egy „újkori” vállalkozásról, amelynek vezetője a nehézipari munkát cserélte fel sütőiparira. Végigélte az Ózdi Kohászati Üzemek termelési csúcseredményeit és a leépülés időszakát. Nagyüzemi munkásként tíz éven át panellakásban is élt családjával Ózdon, de úgy döntött, attól sokkal emberibb a falusi élet, különösen a szülőfaluban. Aztán amikor lehetősége adódott, saját lábára állt. 1994-től üzemelteti pékségét, ami folyamatos fejlesztések után komoly pozíciót tölt be Észak-Borsodban és Nógrád megye keleti térségében.

Kocsik Bertalan 1952. október 14-én Kissikátorban született, általános iskolai tanulmányait helyben, illetve Domaházán végezte. Az akkori politikai rendszer mielőbbi pénzkeresetre sarkallta a fiatalokat, ezért ő is a szakma megszerzését tűzte ki elsődleges célként. Ózdon a 102. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben kovács-lakatos szakmunkás-bizonyítványt szerzett 1970-ben, majd bekerült a kohászat központi karbantartásához.

Szakmai munkáját 1971–73 között a katonai kötelezettség teljesítése szakította meg. Leszerelése után az érettségi megszerzését tűzte ki, később pedig gépésztechnikusi oklevelet szerzett Miskolcon a Zalka Máté-technikumban. Közben felépült Ózdon az akkor világszínvonalat jelentő folyamatos acélöntőmű, és ő próbára tette felkészültségét a modern üzemben. Ott dolgozott 10 éven át, majd az új salakfeldolgozó üzem karbantartásánál folytatta csoportvezetői, később művezetői beosztásban. A 80-as évek közepén engedélyezett, „félmaszek” gazdasági munkaközösséget alakított az üzemen belül, ahol a behatárolt ipari fizetés többszörösét is meg lehetett keresni. Csakhogy ezt a tevékenységet hamarosan megszüntették. Az üzemben folyamatossá vált a létszámleépítés, az elbocsátott dolgozók pedig végkielégítést kaptak.

Ekkor merült fel a vállalkozóvá válás ötlete, amihez nagy segítséget adott a később miniszteri posztot is betöltő dr. Fónagy János. Cége, a Régió Kft. ugyanis megelőzte korát és a lehetőségek között előretekintve a vállalkozóvá válást szorgalmazta, amihez tanácsokkal is szolgált.

„Hajdúszoboszlón 1993-ban részt vettem egy általuk szervezett háromhetes vállalkozói tréningen és itt döntöttem el, hogy sütőipari vállalkozó leszek. Akkorra már felépítettük családi házunkat Kissikátorban, és a megüresedett régi házban indult a Siki Pékség, ami akkor még egyéni vállalkozás volt. A munkaügyi központtól pályázat útján nyertem 1 millió 200 ezer forint kamatmentes kölcsönt, amit négy munkanélküli ember foglalkoztatásának támogatására kaptam. Öten dolgoztunk tehát a kölcsönből beszerzett – akkor még használt – kemencével, dagasztógéppel, kiflisodróval, zsemleosztóval és egy Barkas kisteherautóval.

A nyereséget folyamatosan visszaforgattuk, amiből fokozatosan bővítettük a gépparkot. Az 1997-es esztendő nagy fordulatot hozott, éltem egy pályázati lehetőséggel, aminek segítségével vissza nem térítendő támogatást kaptam. A szükséges saját erő mellé kemény feltételek mellett sikerült banki hitelhez jutnom, és még abban az évben felépült az új üzem, ahol már induláskor 13 ember kapott munkát. Újabb gépeket vásároltam, a lestrapált Barkasokat Daewoo kisteherautókra cseréltem, és megnyitottuk első mintaboltunkat Ózdon. 1998-ban az egyéni vállalkozást kft.-vé alakítottam át. A következő nagyobb beruházás 2001-ben volt, amikor a Széchenyi-terv keretein belül egy nagyobb összeget nyertem, amiből két új kemencét vásároltam. Egy év múlva már három darab Toyota kisteherautó szállította termékeinket a saját mintaboltjainkba és a szaporodó viszonteladókhoz.

A 2003-as évben üzembe helyeztünk egy automata lisztsilórendszert, ami véget vetett a zsákos liszttel járó nehéz fizikai munkának. A még használt gépeket újra cseréltük, így megfeleltünk az EU-s követelményeknek, majd 2004-ben még egy kemencével bővült a Siki Kft. Jelenleg, 2005 elején, a teljes dolgozói létszámunk 28 fő, és az öt saját mintaboltunk mellett 41 helyre szállítunk hatfajta kenyeret, kiflit, zsemlét, valamint 39-féle finom pékárut.

Cégünknél minimális a fluktuáció, igyekeztem mindig a lehetőségekhez mérten megfelelő keresetet biztosítani a dolgozóknak. Bükkszéken vásároltunk egy hétvégi házat, ahol a kollégák kipihenhetik fáradalmaikat. Élnek a lehetőséggel, így májustól szeptemberig foglalt az üdülő.

A kft.-t feleségemmel irányítjuk, aki 1999-től vesz részt a vállalkozásban, korábban egy ózdi postahivatalban dolgozott hivatalvezető-helyettesként. Lányunk, Judit Egerben él férjével, és a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban magyar–német szakos pedagógus, Szabolcs fiunk pedig a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola gazdálkodási szakán tanul, és már sok mindent tud a cég ügyeiről, működéséről, és szabadidejében kiveszi részét a kft. munkájából. Közös tervünk, hogy a diploma megszerzése után együtt dolgozunk a családi vállalkozásban.”

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése