Radóczi János

Ügyvezető, halászati szakmérnök – önkormányzati képviselő,

Nyíregyháza–Balsa

Radóczi János szszb 27 zsl.jpgAz emberek azt gondolják, hogy a halat az Isten adja, s nem tudják, de talán nem is akarják, hogy mennyi feladat, munka van addig, míg az asztalukra kerül” – mondja, s bárki hétköznapi ember kíváncsiságát is felkeltheti a szimpatikus, agráros karakterű szakember hozzáértése. A hal és a víz határozza meg életét. Tréfás szólással mondhatnánk, hogy él, mint hal a vízben, s ez akár igaz is lehet a halászatban eltöltött negyedszázad eredményeire visszatekintve. Ezért azonban – mint az életben általában – keményen meg kellett dolgozni.

Mándokon született, de Nagykállóban nőtt fel, innen ment a Debreceni Agrártudományi Egyetemre, ahol gyepgazdálkodási szakon szerzett diplomát. Előbb Tiszaszalkára került az Állami Gazdaságba, rögtön „mély vízbe”, majd kis kitérők után megyei főállattenyésztő volt öt évig. Aztán vissza – immár véglegesen – az igazi mély vízbe, a halászatba. 1984-et írunk, amikor fiatalon, a nyíregyházi – akkor – Alkotmány Halászati Szövetkezet elnöke lett. Átszervezésekre, változásokra került sor, s ekkor alapította meg jelenlegi cégét, a Szabolcsi Halászati Közös Vállalatot, ennek 26 éve. Célja az volt, hogy az alapokat egyben tartsa, s ez nemcsak önös, de a dolgozók érdekét is jelentette. És a szakmai érdekeket is, amikor 1986-ban halászati szakmérnöki végzettséget is szerzett. A társadalmi-gazdasági helyzet diktálta a tempót; 1999-ben három hónap alatt épített fel egy halfeldolgozó üzemet Kemecsén, hogy az akkor nyíló TESCO beszállítói körébe bekerülhessen. Ma az üzletlánc 21 üzletébe szállít, Nyíregyházára, Debrecenbe, Miskolcra ő a kizárólagos beszállító. A ma 40 főt foglalkoztató cég a Tisza 140 km-es, a Bodrog 50 km-es – a teljes magyarországi – szakaszát gondozza.

Műveli a szabolcsveresmarti 400 hektáros víztározót, és szintén 400 hektár területen végez haltermelést. Komplex halászati termesztésben a megyében piacvezető, országosan a közepestől nagyobbak közé sorolja magát a szakma teljes vertikális integrációját magába foglaló tevékenységükkel. A fejlesztésben meghatározó szerepük van a cégben dolgozó külföldi – hollandiai  – szakmai tapasztalattal bíró, onnan új, nyitott szemléletet hozó fiainak. Büszke rájuk! Halászati szakmérnöki és élelmiszeripari mérnöki tudásukkal új technológiákat fejlesztettek ki. A különféle halak szaporításának lehetőségét eredményező technológiák nemcsak szakmai tőkét jelentenek, de valós igényeket is kielégítenek.

– Kicsi az ágazat – mondja –, s a különböző szinten folyó kutatások nem eléggé összehangoltak, sokszor öncélúak, s több hazai és európai uniós támogatás kellene. És még hosszan beszél a feladatokról, megoldásra váró problémákról.

De visszaevezünk a Tiszára, pontosabban Balsára, abba a Tisza-parti kis faluba, melyet maga sem gondolta, hogy így megkedvel. Az, hogy szereti a Tiszát, természetes igényt ébresztett benne egy olyan pihenőhelyre, ami hosszú távon és komfortban is kikapcsolódást, kényelmet jelenthet.

1990 táján munkavégzés közben vízi-járművön utazva döbbent rá – amire a partról nem –, hogy milyen sokféle képét/színét mutatja a Tisza, s ez elég volt ahhoz, hogy itt telepedjen le, a folyó 140 kilométerének tengelyén, Balsán. A három hónap alatt felépített házában igazi otthonra talált. Az emberek befogadták, ő és cége pedig saját eszközeivel, lehetőségeivel igyekszik segíteni a falut, ez évente milliókat tesz ki. Már harmadik éve, hogy karácsonykor itt minden család asztalára hal kerül, de kezdetektől részt vállal a már hagyománnyá és híressé vált Szárnyas-Hal Fesztivál megrendezésében, kivitelezésében is. Tenni akar Balsáért – bizalmat is kapott a 2010-es önkormányzati képviselő választáson  –, s szeretne követésre méltó példát is adni. „Ez az én egoizmusom. Apám is azt szerette, ha boldogulnak a körülötte lévők.”

Úgy látja, hogy az emberekben megvan a bizakodás, fontos számukra az, hogy mi történik körülöttük. Igénylik a gondoskodást, és értékelik, hogy az önkormányzati vezetés sokat tesz a faluért gazdálkodási, közösségi, kulturális téren egyaránt. Képviselőként javaslataival, szociális érzékenységével, kapcsolatrendszerével igyekszik segíteni Balsa jövőjét, az emberek boldogulását.

– Terve egy halászcsárda – a telek már megvan –, s ez munkát adna nem is kevés embernek, de jó promóciós lehetőség is lenne ez egy halászati cégnek. S nem utolsósorban turisztikai vonzerőt is jelentene a községnek. – Az étlap-referencia megvan; a Radóczi-féle pontyhalászlé nemcsak barátait, ismerőseit kápráztatja el, de a híres gyomaendrődi, bajai stb. gasztronómiai vándorversenyeken a zsűri tagjait is.

Halászat-vadászat. Ez utóbbi csak hobbi, s annak is inkább a fizikai igény-bevételi, közösségi, társasági ol-da-la. „Nagyobb élmény elengedni egy vadat, mint meglőni” – mondja, s ilyenkor csöndben marad, vigyáz, nehogy megzavarja. Ez az ő emberi és érzésvilága.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése