Horváthné Gál Enikő

Körzeti ápolónő

Balsa

szszb_32_zsl_horvathne_gal_eniko.jpgNincs fontosabb dolog az ember életében, mint a család és az egészség. Mindkét érték őrző-védője. A család értékét a magánéletében vigyázza, a község lakóinak egészségvédelme a hivatása. Nem egyszerűen feladat számára, amit végez, hanem elhivatottság, más foglalkozást nem is tudna elképzelni. Szereti a munkáját, szereti az embereket, s érzi a viszonzást is, ettől nagyobb elismerés nem kell – mondja természetes őszinteséggel.

Harmincöt éve van a pályán, ez az első munkahelye. 1963-ban született, gyerekkora óta Gávavencsellőn él. Már fiatalon az egészségügyi pálya vonzotta. A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett 1981-ben, és az év augusztusától dolgozik Balsán az orvosi rendelőben. Közben továbbtanult, 2000-ben egy kétéves OKJ képzésben felnőtt szakápoló képesítést szerzett egy un. HÍD programban – ez átmenet a közép- és felsőfokú szakvégzettség között – Nyíregyházán, a Zay Anna Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában.

Jó szívvel emlékezik vissza pályájának kezdetére, akkori főnökére dr. Zara Juditra, akivel több, mint húsz évig dolgozott, szakmai fejlődésében, a tudásanyag elsajátításában, erősítésében meghatározó szerepet játszott, sokat tanult tőle. Kapcsolatuk nemcsak orvos-ápoló viszony volt, de mondhatni baráti is. Az egészségügyi ellátásban végzett szakmai munkájának alapozó-fejlődési szakasza volt ez, segítette a későbbi, ill. jelenlegi, már korszerűbb kezelési eljárások és orvostechnikai eszközök megismerését, alkalmazását is.

A három és fél évtized kellő tapasztalatot, rálátást nyújt a háziorvosi (régen körzeti orvosi) ellátás és az azt segítő munka folyamatára, rendszerére, alkalmazására. Régebben szerényebb volt a községekben a rendelők alapfelszereltsége, de ez mára szerencsére sokat javult, bizonyos alapkövetelményeknek meg kell felelniük. Az ezt meghaladó szükség vagy igény esetén pedig, rendelkezésre állnak a közeli szakrendelők diagnosztikai szolgáltatásai (ultrahang, CT), és időben, 10-15 perc alatt kiér a mentőautó is. A helyi egészségügyi ellátást fenntartó Polgármesteri Hivatal minden feltételt biztosít, jó kapcsolatban, és a Tiszabercelről kijáró dr. Szulics Péter háziorvossal is jó szakmai együttműködésben dolgoznak. A hivatalos rendelési időben közösen fáradoznak a betegek gyógyításáért, előtte és utána úgymond házhoz megy a gondozás, a szolgálat. Hívásra természetesen ott az orvosi segítség, de ha nincs rendkívüli eset, akkor orvosi tájékoztatás, eligazítás alapján már Enikő jár ki a beteghez. Kardinális tevékenysége a gondozás: magas vérnyomás, cukorbetegség, ezen állapotok követése, injekció beadása. Sajnos a lakosság elöregedése miatt gyakoriak e betegségek, több törődést igényelnek.

Az eltelt évtizedek alatt megtapasztalta nem csak az egészségügyi ellátás helyzetét, változásait, de az ezt befolyásoló szűkebb-tágabb környezeti hatásokat is. Szociológiai megfigyelésnek beillő emberi-társas viselkedési formákról, kialakulásukról, és a társadalmi folyamatok generálta munka – család – egészségi környezet kölcsönhatásából adódó problémákról beszél. Úgy látja, a korábbi időszakban valahogy kiegyensúlyozottabbak éltek az emberek, élénkebbek voltak a társas kapcsolatok, nyugodtabban dolgoztak, a munkahelyek nagyobb biztonságot adtak a családoknak a megélhetéshez. És kevesebb volt a betegforgalom. De ezeknek a tényezőknek a csorbulásával az utóbbi időszakban gyakran feszültebbek, kevésbé toleránsak, sokszor stresszesebbek a munkahelyek – ha van egyáltalán – nincsenek jó mentális állapotban, és e nélkül viszont egészség sincs. E tényezők sajnos sokszor vezetnek egyéni vagy családi gondokhoz, konfliktusokhoz. Mélyen megérintik az ilyen esetek, mint ahogy egy ápolt személy elvesztése is. Ilyenkor nyilván vannak mélypontok, de egy-két nap után muszáj, hogy elmúljanak.

Szeretné, ha több idő jutna a betegekre minden szinten, hogy ne csak a problémákról, bánatukról kelljen beszélniük, hanem személyes örömökről is. Mert úgy érzi, megnyílnak előtte az emberek, bizalommal vannak iránta, ez jó érzéssel tölti el. Szereti Balsát, az itt élő embereket, a mostani gyerekeknek már a szüleit is kezelte.

Család és munka, e két dolognak él. Nagy kívánságai nincsenek, hiszen ha ezeken a helyeken rendben van minden, érzi a szeretetet, megbecsülést, ő is jól érzi magát.

A sütésben-főzésben örömét leli, és szeret olvasni, sajnos mostanában erre kevesebb ideje jut, mint szeretné. Szívesen sportol, korábban két évig zumbázott, jó kikapcsolódás volt ez fizikailag és szellemileg is.

Férje a Michelin-nél dolgozik Budapesten, hetente-kéthetente ingázik, két felnőtt lányuk a közelükben lakik, mindketten boldog családban élnek. Dalma (26) a helyi Polgármesteri Hivatalban dolgozik, Dorina (32) Rakamazon a Takarékszövetkezetben, s másfél éves kisfiúk nagy örömet ad a nagyszülőknek.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése