Nagy Zoltánné Tóth Panni

Alpolgármester, titkár,

Balsa

szszb 26 nl Nagy Zoltánné.jpgNagy Zoltánné Tóth Pannit 2010. október 14-én Bal­sa község alpolgármesteré­vé választották. Ezt megelőzően is jelentős közéleti munkát végzett a település érdekében. Úgy érzi, jól együtt tud majd együttműködni a polgármester asszonnyal és a képviselő-testület tagjaival.

Balsa szép környezetben fekszik, a Tisza partján. Kissé távolabb esik az ipari központoktól, ezért nehéz itt befektetőket keresni, munkahelyeket teremteni. A turizmus azonban több mindent pótol. Immár hagyományosan rendezik meg minden nyár elején a Balsai Szárnyas–Hal Fesztivált. Több megyére kiterjedő rendezvénysorozat ez. A komp köti össze Balsát Borsoddal. Érthető, hogy a fesztiválra sokan jönnek például Sárospatakról. Hajdú megye lakói közül is szép számmal látogatnak ide szórakozni, finomságokat kóstolni. Nyíregyházi, pesti, sőt külföldi vendégek is megfordulnak. Jó ötlet volt a fesztiválsorozat bevezetése. Az elnevezés is találó, hiszen a Tiszában sok a hal, és több balsai család szárnyas állatok (baromfik) tartásából szerez jövedelmet, vagy egészíti ki jövedelmét. A fesztiválokon aztán finomabbnál finomabb ételeket kínálnak. (A legutóbbi fesztiválon a szomszédos Gávavencsellői Vadásztársaság vadételekkel is előrukkolt.) A gasztronómia megyei vezetői is ellátogattak a fesztiválra, és elégedettségüket fejezték ki. Figyelmet érdemel, hogy az önkormányzat sátrában Nagyné és fiai is közreműködtek a vendégek kiszolgálásban. A fesztiválok kijelölt helye közvetlenül a Tisza partján van, egy nagy, legelőszerű területen. Egyszerre több száz gépkocsi parkolhat itt. Hagyományosan összetartó emberek élnek Balsán. Összetartó erő az önkormányzat és a népfőiskola is. A községben sokan a polgári értékrendet tartják szem előtt.

Látnivaló is akad az ide látogatóknak. Közel a második világháborúban középen felrobbantott híd. A híres komp szintén. A görög katolikus templom és a református templom is látványt nyújt a turistáknak – mesélte az alpolgármester. A turizmus kiterjesztését tehát ezekre lehet alapozni. Ami a fejlődést illeti: a kompot részben már felújították, de a felújítást folytatják. Hamarosan épül majd egy közösségi ház a község közepén.

Nagynénak van még egy tiszteletre méltó társadalmi megbízatása is. Ő a Balsai Népfőiskolai és Turizmusfejlesztési Közhasznú Egyesület titkára. Tizenhárom éve működik az egyesület. Szerencsés szám. Ez idő alatt az egyesület több pályázaton nyert támogatást. Legutóbb például környezetvédelmi pályázaton nyertek. Nemcsak balsaiak tartoznak az egyesülethez, más települések lakói is. (Nyíregyháziak, gávavencsellőiek is tartoznak a népfőiskola aktív tagjai közé.)

Sok éven át támogatta az egyesületet dr. Vinnai Győző tanszékvezető főiskolai tanár. Neki is köszönhető, hogy számos színvonalas előadást tartottak Balsán. Szellemi erőt is jelent itt az egyesület, az itteniek szívesen járnak az előadásokra.

Külön fejezetet érdemel a közösségi ház létrehozása. A polgármesteri hivatal udvarán van egy régi épület. Ezt akarják felújítani, megszépíteni. S ez az épület valóban a közösségé lehet. Különböző programokra ide járhat majd Balsa apraja, nagyja. A népfőiskola pályázaton már nyert is 42 millió forintot. Ebből lesz a felújítás és a környezetszépítés. Szép kis parkot képzelnek el az épület előtt. Lesz itt helyisége időseknek és fiataloknak egyaránt. A közösségi ház önkormányzati tulajdonban lesz, de a népfőiskola üzemelteti majd. Figyelemre méltó, jó kezdeményezés ez is. A közösségi ház létrehozását a polgármester asszony és a népfőiskola közösen kezdeményezte.

Egy könyvben azt olvastuk, hogy Balsának van egy jó hírű kertésze, Kiss Zoltán. Az üvegházában és a pagodájában sok virág díszlik. A kertjében nem kevesebb, mint 53 féle muskátli terem. Fekete muskátlija is van. A dézsában nevelt muskátli 1,5 méter magasra is megnő. A színek ismerője, kedvelője, amatőr festő. Érthető, hogy ismerik a környéken – olvastuk a könyvben. Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – mondják a balsaiak is. A balsai virágoknak sok látogatója van.

Egy másik könyvben azt olvastuk, hogy sokan azt remélik, Tokaj közelsége is hozzájárulhat a turizmus fejlesztéséhez. Rakamaz és Tokaj némi húzóerőt jelenthet. E könyvben azt is olvastuk, hogy minden év nyarán hazánk minden tájáról összesereglenek a fiatalok, és Tiszabecsről Tokaj felé indul a Tisza-túra. Onnan megy tovább is. Milyen jó lenne – vélik egyesek –, ha a túrázók egy kijelölt helyen Balsán is megpihennének, szétnéznének a településen, költenének, pénzt hagynának itt.

Nagyné pénzügyi szakember. Jelenleg a Rakamaz és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet könyvelője Gávavencsellőn. Naponta átjár a szomszédba dolgozni. Büszkén mondta, hogy a rakamazi szövetkezet országos szinten is a legnagyobbak, legjobbak közé tartozik. Az ügyfélkör vegyes Gávavencsellőn is. Nagynénak a férje asztalos, szereti a fát, mint alapanyagot. Három fiuk van. Kettő az Önkormányzat foglalkoztatásában áll, egy még tanul. Nagynénak szép és változatos az élete.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése