Dr. Szilágyi Norbert

Jegyző

Balsa, Tiszabercel

szszb 29 zsl dr.Szilágyi Norbert 300.jpgFiatal, mosolygósan és barátságosan fogad, könnyed stílusú, jó kommunikátor, mint egy szpíker. Ez utóbbi feladatot többször is ráosztották már különböző helyi kulturális és más rendezvényeken, bizonyára a médiában is megállná a helyét. Pörög éjjel-nappal, no, nem, mint a sztárok, a száraz tények jogászi világában szükségszerűen adaptálja e jellemzőket. Az igazi arc, a személyiségjegyek és a hivatali „álarc” egymást erősítő elemei ezek. Magabiztossá teszi a kemény döntésekben, de segíti a kompromisszumigényes megoldásokban is. Az ifjú, csupán 31 éves szakember sokoldalú tapasztalatok birtokában őrködik két település közigazgatási ügyein.

Nyíregyházán született, ma is ott él. A Vasvári Gimnáziumban tett érettségi után a Szegedi Tudományegyetemen kezdte jogi tanulmányait, 2005-ben végzett. A következő évben közbeszerzési-referens képesítést is szerzett, és a Hivatalos Közbeszerzési Tanácsadói névjegyzékbe került felvételre, 2007-ben közigazgatási szakvizsgát tett.

Pályáját ügyvédjelöltként kezdte, majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Regionális Kirendeltségén közbeszerzési-jogi referensként dolgozott. Az itt szerzett munkatapasztalat sajátos rálátást alapozott az EU-s pályázati struktúrákra, mechanizmusokra. Ezen ismeretek birtokában pályázott Tiszabercel jegyzői posztjára, mikor is 25 pályázó közül, 25 évesen őt választották. Nem mondja, hogy eleve ez volt jogászi életének célja, de ma már örül, hogy így alakult, hogy nem az emberek feletti igazságszolgáltatás lett a feladata, hanem az emberekért való széleskörű, komplex tevékenységvállalás. A jegyzői munka ma már nem csak a klasszikus igazgatási feladatok gyakorlását követeli meg, hanem menedzserszemléletű, rendszerben való gondolkodásmódot is. Ahol konstruktív ötletekkel lehet előre vinni egy település életét, fejlődését. S bizony nem áll le a toll délután 4-kor – mondja. Az utóbbi idők közigazgatási és közoktatási átszervezései újabb kihívások elé állították. 2012. november 15-től Balsa és Szabolcs körjegyzőségi feladatait is rábízták, s 2013. február végéig három község jegyzője volt. Szép, de rendkívül nehéz időszak volt ez, az iskolai rendszerben történő átalakítások, az érintett településeken (Tiszabercel, Szabolcs) a múzeumok fenntartói jogában bekövetkezett változások levezénylése komoly munkát jelentett. Majd létre kellett hozni a közös önkormányzati hivatalokat, ekkor Szabolcs községet a Rakamazi Közös Önkormányzati Hivatalhoz szervezték, ill. megalakult a Balsa-Tiszabercel Közös Önkormányzati Hivatal is. Ekkor alakult át az önkormányzatokra vonatkozó gazdálkodás rendszere, mely mindkét község polgármesteri hivatalában munkakörök átdolgozását is jelentette, ugyanis több munkatárs átkerült az Ibrányi illetve a Nyíregyházi Járási Hivatalba.

Most, hogy két településre is van rálátásom, örülök, hogy Balsán egy tenni akaró közösséget ismerhettem meg – vallja, s ez minden Balsához hasonló kistelepülésen követendő példa lehetne. Élénk közösségi, kulturális élet zajlik itt. Jóleső érzéssel tölti el, hogy befogadták, s a jegyzői feladatokkal szokványosan együtt nem járó olyan teendőket is rá szignálják, mint a kulturális rendezvények, különböző programok műsorvezetői posztja.

Zsigereiben van e szereposztás, hivatásos médiaszakember véleménye szerint is. Bár ragyogó szemmel, tekintettel beszél e minőségben végzett úgymond „fellépéseiről”, hamar visszatér a jegyzői munkához. Elkötelezett módon sorolja azokat a célokat, feladatok, melyeket Balsán kívánnak megvalósítani egy támogató önkormányzati testülettel és munkatársakkal. Azt, hogy szolgáltatásközpontú hivatal működjön, hogy minden hatáskörükbe tartozó, de az ide nem éppen tartozó ügyekben is eljárhassanak, legyenek azok munkaügyi, öröklési, jogi, ellátási, vagy akár közmű dolgok. A teljes állami rendszert helybe kell hozni. Ez komplex rálátást, összetett jogi gondolkodásmódot, és egy kistelepülésen különösen fontos erős közéleti szerepvállalást igényel. Büszkeséggel tölti el, hogy főnökei megbíznak szakmai tudásában, emberségében, a külső felettes szervek visszacsatolásai is igazolják.

Ezt a szemléletet igyekszik átadni tanítványainak is. 2006-tól a mindennapi élete része az oktatás; polgári, gazdasági, szociális, EU-s, illetve közbeszerzési jogot tanít különböző szakképző intézményekben. Ő maga is szinte folyamatosan képzésben vesz részt, jelenleg az ELTE Közigazgatási Intézetében adójogi szakjogász végzős hallgató.

A magánéletéről, hobbijáról kérdezem. Az utóbbira rövid a válasz: a család. Egy tündéri öt és fél éves kisfiúval, Ádámmal tölti leginkább a szabadidejét. Felesége szintén jogász, jogi és közbeszerzési vállalkozásuk ügyvezetője. A közös kirándulások, utazások tartalmas kikapcsolódást, feltöltődést jelentenek mindannyijuknak.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló