Dr. Mátyás László

Polgármester,

Balsa

szszb_14-86_dr_matyas_laszlo.jpgBalsát a tiszai komp, a kisvasút és a kövesút köti össze az országgal, a világgal. Remény van arra, hogy egy vállalkozó jóvoltából hajóállomás is lesz a falu közelében. A Tiszán átívelő híd csonka, mert a visszavonuló katonák a közepét felrobbantották, ám sosem tudni: talán majd ezt a hidat is felújítják. Földrajzilag jó helyen fekszik ez a település. A természeti adottságai is jónak mondhatók. Feljegyezheti a krónikás, hogy 2001-ben a nagy tiszai árvíz itt átok is volt, meg áldás is. Átok, mert utakat rongált meg. Áldás, mert a levonuló nagy víz elsodorta az iszapot, strandolásra alkalmas partszakasz alakult ki. Mindezt és még jó néhány mást hasznosítani lehetne az önkormányzat javára, a falu közösségének javára. Jó szakemberek szervezésével, központi támogatással beindulhatna a turizmus.

Az új évezred első éveiben dr. Mátyás László itt a polgármester, mert 2002 őszén a helyhatósági választásokon ismét bizalmat szavaztak neki a balsaiak. A polgármester a település bemutatásánál mindenek előtt elmondta: a XII. század végén kelt dokumentumok bizonyítják, hogy Balsa ősi település. Ám ennek a településnek nemcsak múltja, jövője is van. Nemsokára elkészítik, illetve módosítják a település rendezési tervét, ez a terv a jövőt célozza. Tekintsük vissza egy kicsit a közelmúltba, pontosabban a 90-es évek elejére. Ekkor Mátyás Lászlónak jó, megvalósítható elképzelése volt: építsenek Balsa határában egy burgonyafeldolgozó gyárat. Az érv érthető volt, hiszen ezen a környéken van a burgonya hazája, a feldolgozás vízigényes, az is van itt bőven. Munkaerő is. A szállítás, a közlekedés feltételei is jónak mondhatók.

1993-ban Mátyás László mint polgármester elvégezte az Angol–Magyar Vezetőképző Intézet egyéves iskoláját, a tanuláshoz elnyerte az angol nagykövetség támogatását. Szakdolgozatot írt a burgonyáról, e tanulmányszerű dolgozatot a világhírű Oxfordi Egyetemen jónak minősítették. Ám nem jött a támogatás, a pénz a gyárépítéshez, az elképzelés kútba esett. Mostanában, az új évezred első éveiben már nem aktuális a téma. Európa több országában túlkínálat van, Balsán és környékén csökkent a burgonyával beültetett terület.

A polgármester úgy látja, hogy a következő években inkább az öntözéses zöldségtermesztésre kell átállni. A takarmány alapú növények termesztésének is van jövője. A balsaiak a jövőben is a földből és a turizmusból tudnak megélni. Ami a turizmust illeti: a Tisza partján pihenő-, ifjúsági-, sport- és szabadidő központ alakítható ki. Az önkormányzat tulajdonában lehetne a strand. Mire alapozzák ezt a nagy elképzelést? A természeti adottságokra és a földrajzi helyzetre. Közel van ide a világszerte ismeret Tokaj. Rá lehetne kapcsolódni a borturizmusra is. Kőhajításnyira van ide Szabolcs község, a megye névadója, ahol honfoglalás kori vár várja a turistákat.

A másik irányban van Gávavencsellő a híres kastélyával, a nem sokára beinduló lovasturizmusával. Ha a túlsó parton leszállunk a kompról, a szépséges Bodrogközben, illetve Zemplén megye területén találjuk magunkat. Közel van ide a szintén messze földön ismert Sárospatak. Patakhoz közel van Sátoraljaújhely, ennek a városnak határállomása van, amely Szlovákiába vezet.

A polgármester az említett választások előtt nemcsak előre, egy kicsit vissza is tekintett. A szórólapjára többek közt az volt írva, hogy jelentős hosszúságú út (10 km a Balsa–Rakamaz összekötő út) és belső út épült. Patikát nyitottak Balsán. Bevezették a mezőőri szolgálatot. Több feladatot ellátó falugondnok kezdte meg működését. Végre rendőr van a településen, igaz, nem minden napját tölti itt. Felújították az orvosi rendelőt, az iskolát és az óvodát is. Végre, végre a polgármesteri hivatal és az egészségház 105 éves épülete is megújult, megszépült. A művelődési házban is felújítási munkálatokat végeztek. Egy buszmegállót is kaptak a balsaiak. Néhány elképzelés nem valósult meg. Az új polgármesteri hivatal felépítése nem sikerült, bár 30 millió forint támogatást át is utaltak erre a célra, ám később felülvizsgálták, és visszatartották a pénzt.

Mátyás László választási programjában többek közt szerepelt egy közösségi ház megépítése, amelyben helyet kaphatna a polgármesteri hivatal, a házasságkötő terem és az egészségház. A tervek közt szerepel egy fogorvosi rendelő kialakítása, a sportolási lehetőségek fejlesztése, a közvilágítás bővítése, korszerűsítése is.

Dr. Mátyás László 1971-ben végzett az Állatorvostudományi Egyetemen. Eredményesen dolgozott a gávavencsellői és a balsai tsz-ben, miniszteri kitüntetést is kapott munkájáért.

Feleségével 1976-ban költöztek Balsára, azóta balsainak vallják magukat. A felesége Balsán háziorvos. Az orvos házaspárnak két fia van. László közgazdasági egyetemet végzett, nyelveket beszél, piacelemző. Péter a tokaji gimnáziumban német nyelvet tanít. A fiúk nyelvtudásának később talán a falu is hasznát veheti. Ha beindul a turizmus. Amíg beindul, addig még sok víz lefolyik a Tiszán…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése