Dr. Mátyás László

Polgármester,

Balsa

szszb_14-86_dr_matyas_laszlo.jpgBalsát a tiszai komp, a kisvasút és a kövesút köti össze az országgal, a világgal. Remény van arra, hogy egy vállalkozó jóvoltából hajóállomás is lesz a falu közelében. A Tiszán átívelő híd csonka, mert a visszavonuló katonák a közepét felrobbantották, ám sosem tudni: talán majd ezt a hidat is felújítják. Földrajzilag jó helyen fekszik ez a település. A természeti adottságai is jónak mondhatók. Feljegyezheti a krónikás, hogy 2001-ben a nagy tiszai árvíz itt átok is volt, meg áldás is. Átok, mert utakat rongált meg. Áldás, mert a levonuló nagy víz elsodorta az iszapot, strandolásra alkalmas partszakasz alakult ki. Mindezt és még jó néhány mást hasznosítani lehetne az önkormányzat javára, a falu közösségének javára. Jó szakemberek szervezésével, központi támogatással beindulhatna a turizmus.

Az új évezred első éveiben dr. Mátyás László itt a polgármester, mert 2002 őszén a helyhatósági választásokon ismét bizalmat szavaztak neki a balsaiak. A polgármester a település bemutatásánál mindenek előtt elmondta: a XII. század végén kelt dokumentumok bizonyítják, hogy Balsa ősi település. Ám ennek a településnek nemcsak múltja, jövője is van. Nemsokára elkészítik, illetve módosítják a település rendezési tervét, ez a terv a jövőt célozza. Tekintsük vissza egy kicsit a közelmúltba, pontosabban a 90-es évek elejére. Ekkor Mátyás Lászlónak jó, megvalósítható elképzelése volt: építsenek Balsa határában egy burgonyafeldolgozó gyárat. Az érv érthető volt, hiszen ezen a környéken van a burgonya hazája, a feldolgozás vízigényes, az is van itt bőven. Munkaerő is. A szállítás, a közlekedés feltételei is jónak mondhatók.

1993-ban Mátyás László mint polgármester elvégezte az Angol–Magyar Vezetőképző Intézet egyéves iskoláját, a tanuláshoz elnyerte az angol nagykövetség támogatását. Szakdolgozatot írt a burgonyáról, e tanulmányszerű dolgozatot a világhírű Oxfordi Egyetemen jónak minősítették. Ám nem jött a támogatás, a pénz a gyárépítéshez, az elképzelés kútba esett. Mostanában, az új évezred első éveiben már nem aktuális a téma. Európa több országában túlkínálat van, Balsán és környékén csökkent a burgonyával beültetett terület.

A polgármester úgy látja, hogy a következő években inkább az öntözéses zöldségtermesztésre kell átállni. A takarmány alapú növények termesztésének is van jövője. A balsaiak a jövőben is a földből és a turizmusból tudnak megélni. Ami a turizmust illeti: a Tisza partján pihenő-, ifjúsági-, sport- és szabadidő központ alakítható ki. Az önkormányzat tulajdonában lehetne a strand. Mire alapozzák ezt a nagy elképzelést? A természeti adottságokra és a földrajzi helyzetre. Közel van ide a világszerte ismeret Tokaj. Rá lehetne kapcsolódni a borturizmusra is. Kőhajításnyira van ide Szabolcs község, a megye névadója, ahol honfoglalás kori vár várja a turistákat.

A másik irányban van Gávavencsellő a híres kastélyával, a nem sokára beinduló lovasturizmusával. Ha a túlsó parton leszállunk a kompról, a szépséges Bodrogközben, illetve Zemplén megye területén találjuk magunkat. Közel van ide a szintén messze földön ismert Sárospatak. Patakhoz közel van Sátoraljaújhely, ennek a városnak határállomása van, amely Szlovákiába vezet.

A polgármester az említett választások előtt nemcsak előre, egy kicsit vissza is tekintett. A szórólapjára többek közt az volt írva, hogy jelentős hosszúságú út (10 km a Balsa–Rakamaz összekötő út) és belső út épült. Patikát nyitottak Balsán. Bevezették a mezőőri szolgálatot. Több feladatot ellátó falugondnok kezdte meg működését. Végre rendőr van a településen, igaz, nem minden napját tölti itt. Felújították az orvosi rendelőt, az iskolát és az óvodát is. Végre, végre a polgármesteri hivatal és az egészségház 105 éves épülete is megújult, megszépült. A művelődési házban is felújítási munkálatokat végeztek. Egy buszmegállót is kaptak a balsaiak. Néhány elképzelés nem valósult meg. Az új polgármesteri hivatal felépítése nem sikerült, bár 30 millió forint támogatást át is utaltak erre a célra, ám később felülvizsgálták, és visszatartották a pénzt.

Mátyás László választási programjában többek közt szerepelt egy közösségi ház megépítése, amelyben helyet kaphatna a polgármesteri hivatal, a házasságkötő terem és az egészségház. A tervek közt szerepel egy fogorvosi rendelő kialakítása, a sportolási lehetőségek fejlesztése, a közvilágítás bővítése, korszerűsítése is.

Dr. Mátyás László 1971-ben végzett az Állatorvostudományi Egyetemen. Eredményesen dolgozott a gávavencsellői és a balsai tsz-ben, miniszteri kitüntetést is kapott munkájáért.

Feleségével 1976-ban költöztek Balsára, azóta balsainak vallják magukat. A felesége Balsán háziorvos. Az orvos házaspárnak két fia van. László közgazdasági egyetemet végzett, nyelveket beszél, piacelemző. Péter a tokaji gimnáziumban német nyelvet tanít. A fiúk nyelvtudásának később talán a falu is hasznát veheti. Ha beindul a turizmus. Amíg beindul, addig még sok víz lefolyik a Tiszán…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló