Dr. Karakó László

Országgyűlési képviselő, polgármester,

Gávavencsellő

szszb 26 tk dr. Karakó Laszló.jpgAz idézet Bessenyei György, a felvilágosodás írójának, költőjének és filozófusának szavai: „Emeld nemzetedet, ez legyen törvényed!” S jelmondata egy olyan embernek, aki egész életében a közjót, az általa képviselt közösség érdekeinek szolgálatát tartja szeme előtt.

Az ötödik ciklusát töltő, fejlődő település első embere 1955-ben született egy kis faluban, Gáván. A szomszédos Tiszabercelen ringott példaképének, „szellemi atyjának” a bölcsője. A kapcsolódás minden bizonnyal nem a véletlen műve.

Dr. Karakó László legfőbb jellemvonásai az őszinte, egyenes, nyílt beszéd mellett a megfontoltság és az előre gondolkodás. Ritka, szép és becsülni való dolgok ezek. 2008 óta tagja a Bessenyei Társaságnak, és büszke rá, hogy az ő javaslatára fogadta el a megyei közgyűlés: a patinás nagyterem Bessenyei György nevét viselje.

Családi példaadói, felmenői és szülei egyaránt dolgos, becsületes emberek voltak. Felnőtté válásáig átélte a nehéz sorsú vidéki emberek minden keserűségét és vidámságát, örömét és bánatát. A fővárosban lett távközlés-technikai műszerész, de az élet hazahívta szülőfalujába. 1988-tól Gávavencsellő nagyközség tanácselnöke. Felsőfokú tanulmányait már komoly munkája mellett végezte, többek között az Államigazgatási Főiskolát, majd a Miskolci Egyetemet. Ott is doktorált az Állam- és Jogtudományi Karon. 1990 óta a Megyei Közgyűlés tagja, jelenleg a Fidesz-frakció vezetője, az Ügyrendi és Jogi Bizottság elnöke. A Fidesz Megyei Választmányának 2002-től tagja, az Országos Választmányban 2007 és 2009 között tevékenykedett.

Felesége, Antalóczi Erzsébet, általános iskolai tanár. Ikreik, László és Gergely dolgoznak, illetve tanulnak.

Országgyűlési képviselőként – 2002 és 2006 között – a Parlament Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságában aktívan tevékenykedett. 2010-ben, az Országgyűlési választásokon a megye 3. számú egyéni választókerületében szerzett mandátumot döntő fölénnyel. Immár folytathatja a korábban megkezdett munkát az ország javára. Életútját, széles körű és sokrétű közéleti tevékenységét ismerve, bírni fogja a rá váró feladatokat, azok minden nehézségével egyetemben.

A politikai tevékenységet jól össze tudja egyeztetni hitéletével, ami a ritka jó emberi tulajdonságok egyike. 2000-ben lett a Gávai Református Egyházközség presbitere. Kilenc évvel később a Nyírségi Református Egyházmegye Közgyűlésének döntése alapján az egyházmegye világi tanácsosa. Elnökként irányítja a Gávavencsellői Tűzoltó Egyesületet 1990 óta. A testület 2010-ben ünnepli centenáriumát. A huszadik évfordulóját érhette meg a megyében elsőként szervezett önkormányzati újság, a Gávavencsellő-Balsa Körkép. Polgármesterként és újjáválasztott országgyűlési képviselőként közelebbi és távolabbi céljairól, terveiről így beszélt: „A turisztika és idegenforgalom területén konkrét célunk a tiszadobi Andrássy-kastély komplex felújítása. A tiszavasvári gyógyfürdő fejlesztése, valamint kishajókikötők fejlesztése Gávavencsellőn, Tiszalökön, amelyek egyben munkahelyteremtést is eredményeznek. Ezek mellett a falusi turizmus feltételeinek megteremtése, fejlesztése a Tisza mentén fekvő településeken. A kerékpárút még hiányzó szakaszának megépítése a nagyközség és Tiszabercel között.

A közrend-közbiztonság megszilárdítása terén rendőrkapitányság, őrs létrehozása, fejlesztése. A rendőri létszám növelése Tiszavasvári, Tiszalök, Rakamaz, Gávavencsellő és Ibrány településeken, illetve körzetükben. Térfigyelő kamerarendszerek kiépítése. Útfelújítás, az összekötő út szélesítése Tiszavasvári–Tiszadob között. A tervezett infrastrukturális beruházások megvalósítása. Az érintett oktatási intézmények beruházásainak elvégzése, illetve a megújuló energiaforrások felhasználásának előrelendítése. Egészségügyi központok létesítése és fejlesztése.” A felsoroltak mellett még számos hasznos célkitűzésről szólt Karakó úr. Tegyük hozzá, az említett – immár feladattá lényegült – tervek a megye egyik legelmaradottabb térségére vonatkoznak, ahol átlag fölötti a munkanélküliség, és ez komoly szociális és társadalmi feszültségeket generál.

A tettek aktív embere nem hanyagolja el testének fizikai karbantartását sem. Egész egyéniségére jellemzően e területen is a sokrétűség a meghatározó. „A szellemi munkavégzés után kikapcsolódásként élem meg a ház körüli férfimunkák végzését. De szívesen olvasok szépirodalmat, prózát és verseket. Legjobban Arany János líráit szeretem. Fiatalabb koromban szinte minden tömegsportot amatőr szinten űztem baráti körben, ami napjainkra a helyi labdarúgó-mérkőzések látogatásában merül ki. Szeretek lovagolni, vadászni.”

Gávavencsellő és térsége 20–21. százada magán viseli a kézjegyét, a helybeliek bíznak benne. Dr. Karakó Lászlónak ez a legnagyobb elismerés.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése