Szopkó József

Gyógyszertárvezető és tulajdonos,

Gávavencsellő

Szopkó 400.jpgNem kíván érzékeny patikamérleget annak eldöntése, hogy Szopkó József és családja miként érezheti magát a Tisza menti nagyközségben, Gávavencsellőn. Köszönöm szépen, jól – fogalmazza meg tömören az eddig itt töltött 17 év tapasztalatát s az ide tervezett reményteli jövőt. A gyógyszertárvezetőnek és tulajdonosnak is csupán az eddigi életútja sorjázásakor ötlik eszébe: a legfontosabb állomáshelyek valamely Tisza-parti településhez kötődnek.

A tiszadobi család egyetlen gyermekeként 1956. augusztus 11-én született Tiszalökön. Édesapja, Szopkó József a téeszben gépkocsivezetőként dolgozott nyugdíjazásáig, míg édesanyja a ház körüli teendőket látta el. A 75, illetve 70 éves szülők az idén aranylakodalmuk megünneplésére készülnek, akik ma is kétheti gyakorisággal Tiszadobról felkerekednek meglátogatni a lassan felnőtté cseperedett unokákat.

Szopkó József az általános iskola elvégzése után a tiszalöki Teleki Blanka Gimnáziumba iratkozott, ahol 1974-ben érettségizett.

– Kedveltem a reáltárgyakat, ám a műszaki orientáltságú pályaválasztásomat döntően az befolyásolta, hogy az egyik ilyen jellegű orvosi vizsgán a gyengébb szemem miatt nem feleltem meg. De jókor jött az akkori megyei gyógyszertári központ szórólapja, amely segített az életre szóló döntésben. A sikeres felvételit követően tanulmányaimat a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán folytathattam.

A diplomát 1979-ben kaptam kézhez, s Nyíregyházán, a Rákóczi úti Ernyei gyógyszertárban helyezkedtem el. Az Ernyeiben mintegy három évig dolgoztam, majd helyettesítő gyógyszerésznek, úgynevezett pendlizőnek álltam. E helyettesítési időszak a szakma, a megye településeinek jobb megismerését tette lehetővé, de mindemellett több emberi kapcsolatot, no és több pénzt is hozott számomra. Sőt a szintén gyógyszerész feleségemet is ennek köszönhetem, mert így ismerkedhettünk meg Rakamazon, akivel 1983. február 12-én kötöttünk házasságot. A feleségem, Mátrai Ilona 1954. december 24-én született Szeghalmon, a család valójában vésztői származású, a szülei már régóta Berettyóújfaluban élnek. Egy fiútestvére van, aki a családjával szintén e hajdúsági kisváros lakója.

A feleségem Budapesten végzett, a gyógyszerészi diplomáját 1982-ben, a szakgyógyszerészit 1987-ben szerezte meg. Friss házasként Tiszaeszláron laktunk, és a jövőnket tervezve két gyógyszerészt eltartani tudó álláshelyet kerestünk. E szempont alapján kerültünk 1984-ben Fehérgyarmatra, a Kossuth téri patikába, ahol máig Dávid György a gyógyszertárvezető. Ez idő alatt tettem szakvizsgát Debrecenben „Gyógyszerellátás és gyógyszerügyi szervezés” témában. Mindkét gyermekünk Fehérgyarmaton született, Zsuzsanna 1985. június 8-án, míg Péter 1988. február 12-én, éppen házasságkötésünk ötödik évfordulóján. Szerettünk ott élni, a fehérgyarmatiak és a környező kis aprófalvak lakói mintha eleve szeretetteljesebb szívvel születnének e világra, pedig a legtöbbjének igen nehéz a sorsa.

Fehérgyarmatot 1988-ban cseréltük Gávavencsellőre. Az elhunyt Horváth Géza gyógyszerész helyét pályáztuk meg a feleségemmel. Gávavencsellő mellett szólt még a megyeszékhely és Tokaj, illetve a szülőfalum viszonylagos közelsége, a Tisza-parti táj szépsége, az akkor még újnak számító gyógyszertár épülete, az udvar és a nagy kert.

Én úgy tartom: ott az otthonom, ahol a munkám. Az itt eltöltött tizenhét év is ezt bizonyítja, és úgy gondolom, sikerült az itteni emberekkel is elfogadtatni magunkat. A nagyközség két háziorvosával, a területi funkciót ellátó tüdőgondozó intézet munkatársaival is jó a kapcsolatunk. Igyekszünk megfelelni a felerősödött szakmai kihívásoknak, ugyanakkor a napi munkán túlérő feladatot jelent magának a vállalkozásnak a vitele, annak minden örömével és nyűgével. A patika 1995. november 4-től magánpraxisként működik. A korábbi öt gyógyszertári asszisztens helyett most kettő dolgozik. Az épületet teljesen felújítottuk. Időközben Tiszabercelen megnyitottuk fiókgyógyszertárunkat is, ahol minden munkanapon a gyógyszerészi teendőket én látom el. Ügyeletet nem kell adnunk, de a nyitva tartás falun egészen mást jelent, gyakran keresik meg az embert zárás után is.

Azt, hogy a műszaki pályát végül is gyógyszerészire cseréltem, régen nem bánom. Már akkor sem, amikor még kezdő beosztottként, majd pendlizőként tevékenykedtem. Az pedig külön örömünkre szolgál, hogy gyermekeink a nyomdokainkba kívánnak lépni. Zsuzsa lányunk a nyíregyházi Krúdy Gimnázium biológia tagozata után e szakmát tanulja, most elsőéves egyetemista Szegeden. A Krúdy biológia tagozatán harmadikos Péter fiunk is gyógyszerészként képzeli el a jövőjét – mondta Szopkó József.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)

***

Régi sérelmet orvosolt az ország azzal, hogy nemcsak a frissen végzett gyógyszerészeket avatja doktorrá, hanem ezt a címet visszamenőlegesen is megadják a hivatásukat gyakorlóknak. Dr. Szopkó József és felesége ezt a hivatást választotta, és Gávavencsellőn előbb állami gyógyszertárat működtettek, majd 1995. november 4-én nyitották meg Vitál névre keresztelt patikájukat. Gyermekeik folytatják a szülői pályát, Zsuzsa már végzett gyógyszerészdoktor, a Szegedi Egyetemen 2012-ben vette át oklevelét. Szülei nagy örömére ő is Gávavencsellőn kezdett el dolgozni. Péter fiuk harmadéves, Szegedről az idén jött át a Debreceni Egyetem Gyógyszerészeti Karára. Bizonyára azért, hogy közelebb legyen a családhoz… Bár egyikőjükre sem nehezedett apai, anyai nyomás, szinte beleszülettek a patika világába.

Míg a korábbi években anyagilag jobban megérte magánpatikát nyitni, ma, a sűrűn változó körülmények, no és az egyre több gyógyszertár létesítése mellett lényegesen nehezebb a megélhetés. Szopkó doktorék a közel 4 ezer helybeli és a Tiszabercelen lévő fiókpatikába járó mintegy 2 ezer lakos ellátását szervezik. Az a tapasztalatuk, hogy a nyugdíj, a segély kézhezvétele után többen nyitnak be hozzájuk. Előfordul, hogy hiába írja fel az orvos, nincs pénz kiváltani. Rangsorolják a betegek a recepteket is, akár a sárga csekkeket a postán. Jelenleg csak a koleszterincsökkentésre való hatóanyagot írhatják fel a rendelőben, és a gyógyszerész javasolja a megfelelő tablettát. Míg korábban sokan szabályos készletet halmoztak fel otthon, ma előfordul, hogy még lázcsillapító sincs némely családnál.

A Vitál Gyógyszertár naponta 8-17-ig, csütörtökön 8-14,30-ig fogadja a betegeket. Hétvégén zárva tartanak.

(Kiegészítve 2012. szeptember 19-én)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése