Krankovicsné Kun Tímea

Gyógyszerész,

Nagyhalász

szszb_20-156_krankovicsne_kun_timea.jpgA Rétköz egyik hangulatos kisvárosának gyógyszertárában egy kedves, mindig mosolygó, fekete hajú, csinos fiatalasszony fogadja a belépőt. Ő Krankovicsné Kun Tímea, aki testvérével, Bertalannal közösen üzemelteti az igen fontos intézményt. Tímeát 1971. október 26-án anyakönyvezték Debrecenben. Édesanyja, leánykori nevén Németh Má­ria 56 éves, orvosírnokként dolgozott. Ma már nyugdíjas. Édesapja, dr. Kun Bertalan orvos volt. Sajnos, a sors kiszámíthatatlan szeszélye folytán ötvenegy évesen itthagyta evilági szeretteit. Tímea szűkebb családját férje, Krankovics László építési vállalkozó és közel 2 éves kislányuk, Tímea jelenti.

A középiskolai tanulmányait a patinás nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumban folytatta, majd néhány hónappal később büszkén mondhatta magát a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara elsőéves hallgatójának. De a java csak azután következett Tímea és sok-sok évfolyamtársa számára, mert tudós professzoraiktól az egyetemi évek alatt meg kellett tanulniuk komolyan venni azt, hogy szakmai felkészültségüktől és az adott pillanatban hozott jó vagy rossz döntésüktől olykor emberek élete függhet. A nagybetűs élet Tímea számára ismerős helyen, Nyíregyházán, a Helios Patika épületében kezdődött el 1997-ben. Az ott eltöltött államvizsgás időszak alatt megismerkedett a gyógyszerészet mindennapi feladataival és teendőivel. Így a diploma átvétele után mindenki szeretettel fogadta az ifjú, új kolleginát, köztük a gyógyszertár vezetője, Antal Lászlóné, Marika.

A pályakezdő gyógyszerész életére és szemléletmódjának alakulására nagy hatást gyakorolt a karizmatikus vezető gyógyszerésznő. Együttes munkálkodásuk több mint két évig tartott. 2002 szeptemberében házasságot kötött, amit a Kun Gyógyszer-kereskedelmi Bt. megalakítása követett. S hogy Tímea a tanulás gyakorlatából ne essen ki: a kötelezően előírt 5 év szakmai gyakorlat leteltével sikeresen szakvizsgázott 2002-ben gyógyszerügyi szervezésből. Az ember testét és lelkét próbára tevő pályára kerülésének körülményeiről csak annyit mond: már gyermekkorában is szerette a patikák semmi máshoz sem hasonlítható méltóságteljes csendjét és hangulatát. Számára azóta is természetes, és továbbra is szereti azt a különleges illatot, amit minden gyógyszertárban érezni lehet.

Gyakorlott szakemberként is csak találgatni tudja, mi hozza létre azt a miliőt… A kisvárosban dolgozó orvosok: dr. Czellár Éva, dr. Földi István, dr. Makó Ilona és Dr. Demeter Béla Tímeával azonos értékeket követve látják el feladataikat. A jó együttműködés egyik gyümölcse az, hogy a betegeknek csak a legritkább esetben kell a közeli megyeszékhelyre utazniuk a felírt gyógyszerért.

Az új termékek és az új generikumok megjelenése előtt konzultálnak egymással azok hatásaira, alkalmazási lehetőségeire vonatkozóan.

A beteg és a gyógyszerész kapcsolatára szintén a kölcsönös megbecsülés a jellemző. Pontosabban ez azt jelenti, hogy a betegek túlnyomó többsége minden bajának gyógyításához kikéri a szakember véleményét, és meg is fogadja annak a tanácsát. Mint ahogy Tímea mondja: kézzel foghatóan érezni az emberek bizalmát és megbecsülését. Kedves, ugyanakkor esetenként zavarba ejtő jelenségként említi meg azt, hogy a televízióban este reklámozott új gyógyterméket másnap reggel így keresik a gyógyszertárban: „Abból tessék adni, amelyiket tegnap mutatták a tv-ben.” Költői a kérdés: mi van, ha a gyógyszerész a másik tv-csatorna műsorát preferálta előző nap?

A testvérrel közös patika kínálatát – a gyáriak mellett – tíz-tizenöt százalékban a gyógyhatású készítmények képezik. Ezek mellett egyre jobban tért hódítanak a homeopátiás termékek. Az előzőekhez kapcsolódóan említi meg Tímea azt a ma is élő rossz szokást, miszerint még sok helyen dívik a „házi patika” intézménye. Rossz azért, mert a szavatossági időn túl is tárolják az emberek a régi, korszerűtlen, valamikor valamire kapott gyógyszereiket, mondván: egyszer, jó lesz még az. Igaz, egyszer még biztosan… A nagyobb veszély elkerülése céljából szívesen és díjmentesen hatástalanítják – azaz átnézik – a hozzájuk bevitt „időzített bombák” tartalmát. A homeopátiás készítmények térhódításának okát abban látja, hogy azok főként a megelőzést szolgálják. S előnyük, hogy a mellékhatásuk mértéke szinte a nullával egyenlő.

Tervei között egy saját gyógyszertár felépítése szerepel, de jelenleg ez még csak álom. Közelebbi célja az, hogy a mai helyiségen belül kialakítsanak egy olyan sarkot, ahol a vérnyomást, a vércukorszintet ellenőrizhetnék, ugyanakkor megvalósítható életmódtanácsokkal is szolgálhatnának a betegeknek. Krankovicsné Kun Tímea szabad idejében legszívesebben kislányával foglalkozik. S ha marad energiája, akkor családostul Magyarországon kirándulnak.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése