Albók József

Igazgató,

Nagyhalász

szszb_07-120_albok_jozsef_1.jpgA Rétköz külön kis világa tenyérnyi megyénknek. A szőke Tisza közelében, a patakok medrében, a fasorok mentén buján tenyészik itt a gyógynövény. A vadon termő fajták egész sora fellelhető e vidéken. A termeltetett gyógynövények területe is évről évre növekszik. A természet, a föld munkához, megélhetéshez juttat sok-sok családot. Nagy jelentősége van ennek a gazdagnak nem mondható régióban, ahol különösen fájdalmas a munkanélküliség. A térségben gyűjtött és Nagyhalászban feldolgozott gyógynövények közvetve hozzájárulnak az Európában élő betegek gyógyításához. Nagyobbrészt köszönhető ez egy jó megjelenésű fiatalembernek, akinek a névjegykártyáján ez áll: Albók József ügyvezető igazgató, Florexim Gyógy-, Fűszernövény Export-Import Kft., Nagyhalász, Rétköz u. 3. Véletlen, de kifejező, hogy a cég központi telepe a Rétköz utcában van.

A Rétközben már hagyománya van a gyógynövény gyűjtésének. Ám a „robbanás”, az igazi elterjesztés Albókéknak köszönhető. Azoknak, akik még a szocialista rendszerben, 1983-ban gazdasági társaságot alapítottak és gyógynövényben kezdtek „utazni”. Tisztes távolban, a Nógrád megyei Szirákon volt a feldolgozóüzem, Budapesten az iroda. Albók József már a kezdetben megyénkben felvásárló telepeket hozott létre, szervezte a munkát. A nagy változást ebben a vállalkozásban is a rendszerváltás hozta. A fiatalemberek az évtized elején kisszövetkezetet, betéti társaságot, majd kft.-t hoztak létre. A terjeszkedés, a bővülés során külföldi kapcsolatokat kerestek és találtak.

Termékeik nagyobb részét Németországba szállítják, de olasz és svájci megrendelők is vannak. Külön figyelmet érdemel, hogy a kft. immár a három keleti megyében – a szomszédos Hajdúban és Borsodban is – felvásárolja a gyógynövényeket. A volumen érzékeltethető egyetlen számadattal: a három megyében 1997 nyarán-őszén negyvennyolc vagonnyi bodzabogyót vásároltak fel. Ez kitesz egy vonatszerelvényt! Igaz, feldolgozva, megszárítva „csak” 7-8 vagonnyi bogyó ment ki Németországba.

Hagyományos volt a régióban többek közt a menta, a citromfű, az izsópfű. l997-ben húsz hektáron telepítettek orbáncfüvet, Hollandiából hozták a szaporítóanyagot. 1998-ban újabb 40-50 hektáron telepítenek orbáncfüvet. Jó tudni: a termelő ingyen viszi el a szaporítóanyagot! A következő években koriandert, édesköményt is telepítenek majd. Mindehhez beszerzik a korszerű betakarítógépeket, újabb felvásárlótelepeket is létrehoznak. A cég máris kis híján száz embernek ad állandó munkát. A diákok, a cigányok alkalmi pénzhez jutnak, ha leszedik és behozzák azt, amit a természet ingyen kínál. A munkanélkülieknek, a nagyban gyűjtögetőknek tisztes jövedelmet biztosít a kft.

Amikor a fagyok után felsóhajt a Rétköz, már megkezdődhet a gyűjtés. Márciusban a bojtorján, a csalán, a gyermekláncfű gyökerének kiszedésével indulhat a tevékenység. Késő ősszel, amikor a dér kékre veri a kökényt, zárul az esztendő.

A kft. hosszú listán közli a gyűjthető, illetve gyűjtendő virágok, levelek, füvek, gyökerek, termések listáját. Íme egy kis ízelítő a hangzatos felsorolásból: körömvirág (latinul calendulae), gyermeklánc (taraxaci), tyúkhúr (stellariae), fehérfagyöngy (viscum albi). De van még libapimpó, ragadós galaj, cickafarkkóró…

A cég – gazdasági zsargonnal élve – több lábon áll. Van építőipari részlege is. Ez a részleg saját kivitelezésben feldolgozó telepet, szórakoztató központot, panziót épített, Biriben iskolát, több helyen lakást.

A harmadik „láb” a szórakoztatóipar, a vendéglátás. Nagyhalász kellős közepén találjuk a Júlia Centert, amely a Petőfi téren színpompás látványt nyújt. (Petőfi, illetve hitvese, Szendrey Júlia után keresztelték el a létesítményt.) A Júlia Center mellé most épül egy pompás kis szálloda, ez lesz a kisváros első szállodája.

Albók úr tehát jócskán beírja nevét a település és a megye történetébe. Tiszateleken színpompás környezetben már felépítette az Aranypart panziót. Albók úr negyedik foglalatossága Istennek tetsző dolog: karitatív tevékenységet folytat. Támogatja a Jóléti Alapítványt, az egyházakat és néhány élsportolót is.

Tősgyökeres nagyhalászi, itt cseperedett fel. A karosszérialakatos mesterséget tanulta ki, majd Pesten gyógynövénytanfolyamot végzett. Büszke rá, hogy tanára volt dr. Hubay Róbert professzor is. Korábban is több társadalmi tisztséget töltött be, egy ciklusban alpolgármestere volt a településnek. Most a gazdakör elnöke. ’98-ban indul a helyi önkormányzati választásokon.

A felesége is a vállalkozásban dolgozik. József fia vámügyintéző tanfolyamot végzett, nyelveket fog tanulni, szintén a vállalkozás tagja. Krisztián és Kitti még általános iskolába járnak, még pedig Nyíregyházára!

Albók József halászik és vadászik. Szereti a természetet. És a természet szereti őt…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése