Koczogh István

Üzletvezető,

Gávavencsellő

szszb_19-136_koczogh_istvan.jpgOra et labora! Azaz: „Imádkozzál és dolgozzál!” Ezen bibliai útmutatás szerepel Koczogh István gávavencsellői vállalkozó, a Gávai Református Egyház gondnokának névjegykártyáján. Azt már az első kézfogás sejteni engedi, hogy e kártya tulajdonosa valóban e szellemben él, e bensőséges kapocs jellemzi az embertársaihoz fűződő viszonyát. Él a szeme, mosolyog a bajsza, jóízű a beszéde és figyelme a másikon van. Azt is mondhatnánk, egy oratáriánussal, vagyis fogadalmat nem tett, világi közösségben élő pappal van dolgunk. De nem járnánk messze az igazságtól, hiszen Koczogh István szeretett foglalatossága a Gávai Református Egyház gondnoki teendőinek ellátása. Ugyanakkor meggyőző vállalkozó is tud lenni. Sőt az is elhihető, hogy e mokány embert dupla motor hajtja. – Ezt olykor magam is elhittem, mígnem többszöri szívroham figyelmeztetett az igazságra – mondta a rá jellemző huncutkás mosollyal.

Koczogh István 1953. október 1-jén született Gáván. Édesapja tősgyökeres gávai, édesanyja, Laskay Julianna tiszarádi születésű volt. Mindketten ősi kisnemesi család sarjaként látták meg a napvilágot. A korban későn egymásra talált szülők földműveléssel foglalkoztak. Édesapját kétszer is eltemették, merthogy az orosz hadifogság alatt halálhírét vitték a faluba. Ezer veszélyen át, gyalog jött haza. Egy lánytestvére van, Bordás Józsefné Ilona, aki a családjával szintén Gávavencsellőn lakik.

– A gyermekkorra visszagondolva a nagy-nagy szegénység és a családot összetartó még nagyobb szeretet jut eszembe – sorjázta Koczogh István, aki közel két évtized után is fájó lelki teherként hordozza szülei elvesztését.

Az általános iskola után a nyíregyházi Kossuth Lajos Szakközépiskolába járt, 1972-ben érettségizett, majd a Budapesti Fűszért expeditőreként dolgozott. Közben első nekifutásra felvették a közgazdaságtudományi egyetemre, de az állandó munkát és a tanulást nehezen tudta összeegyeztetni. Emiatt állást cserélt. A katonaság időközben a nyíregyházi Damjanich-laktanyába szólította, de csak pár hónapot töltött angyalbőrben, a községet ötven évig szolgáló Farkas Imre tiszteletes úr kérvényt írt Koczogh István és idős szülei ügyében.

Otthon, a Gávavencsellő és Vidéke ÁFÉSZ-nél talált munkára, ahol bolthálózati ellenőr, felvásárlási alapegység-vezető, majd árkalkulátor lett. Az akkori elnökhelyettes nem engedte a tanulással járó kedvezményeket, így vége szakadt az egyetemnek. A gávavencsellői és a rakamazi ÁFÉSZ 1977. január 1-jén egyesült.

– Ott több funkciót is elláttam, majd személyes okok miatt kitettek az irodáról. Kocsmáros lettem Gáván a „Rozsdásban”. Még az évben, 1977. december 17-én megnősültem, Oláh Julianna (született 1960. január 5.) személyében paszabi lányt vettem el. Jöttek a gyerekek: Julianna 1978-ban született, ő teológiát végzett, jelenleg a Hajdúhadházi Református Gyülekezetben szolgál. Az 1979-ben világra jött Marianna, aki közgazdász diplomával most egy nyíregyházi benzinkútnál pénztáros. Az ifjabbik Koczogh István születési dátumát a lányaink is percnyi pontossággal tudják: 1988. szeptember 4. 17 óra 30 perc. Ő most a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium másodikos tanulója, és az U16 korosztályos országos bajnokságot nyert labdarúgócsapat tagja, míg itthon már a felnőtt csapatot erősíti.

Három év múlva az ÁFÉSZ-nél elnökváltás történt, visszamentem, és úttörő vállalkozásként én lettem az első szerződéses üzletvezető. Az akkori életritmusomat érzékeltetve: 1990-ben Bujon négy hónap alatt felépítettem egy lakást és a III. Félidő sportpresszót. A „kötelezően előírt szívroham” meg is érkezett, az angina pectoris rövid időre megálljt parancsolt. Gávavencsellőn 1991-ben egy régi házat átalakítottam: Zöld Diófa söröző néven működik. Az István Király vendégházat 1995-ben kezdtem építeni, amely épületegyüttes mára A, B, C épületrészekből áll, egyszerre 40 személy részére tudunk szállást biztosítani.

A református egyháznál 1995-től presbiternek, majd 2000-től gondnoknak választottak. Már gondnokságom első évében sikerült a templomunkat kívülről felújítani, majd rá két évre a templombelső is megszépült. A gávai református temetőt is én tartom rendben. Több hajléktalanná vált embernek adok otthont. Saját költségemen 2004-ben felújítottam a gávavencsellői sportpályát, építettem-, szélesítettem egy 300 méteres útszakaszt a Tisza árvízzel veszélyeztetett végén és parkosítottam a gávai református temetőt. Elnökségi tag vagyok a helyi sportegyesületnél, az önkormányzat településfejlesztési bizottságának külsős tagja vagyok.

A hármas szám fontos az életemben: a Szentháromság, az Atya, Fiú, Szentlélek, de három gyermekem, három vendéglátó-ipari üzletem van, a vendégház három épületrészből áll, háromszor rendetlenkedett a szívem. Na és három furikom van! – nevetett Koczogh István.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése