Dr. Gergely Gábor

Családorvos, díszpolgár

Gávavencsellő

szszb_33_tk_dr_gergely_gabor_1000.jpgHogy tetszik lenni, doktor úr? – kérdik a járókelők, ha kilépek az utcára. Tudja, ez nem a személytelen nagyvárosi mentalitás, nem cserélném el semmiért – summázza dr. Gergely Gábor, családorvos. 1968. október 15-én vettem át a körzetet – épp 49 éve! – és innen már senki el nem hívhatna. Feleségemmel, Kiss Katalinnal, aki csecsemő- és gyermekgondozó, majd körzeti ápolónő lett, együtt dolgozhatom. Egyszerre mentünk nyugdíjba 2003-ban, de én másnap ugyanúgy bejöttem, és azóta is megszakítás nélkül, mintha mi sem történt volna. Bár szamosszegi vagyok, 1943. november 13-án ott születtem, mégis ez a gyönyörű szabolcsi nagyközség lett számomra a világ közepe. Mehettem volna a hatvani kórházi laborba – de én emberekkel szeretnék foglalkozni! – hárítottam el az ajánlatot. Soha nem tudnék intézményben, kórházban, klinikán dolgozni.

Gávavencsellő is megbecsüli orvosait, Gergely doktor urat, és dr. Homoródi Antalt is díszpolgárává avatta. Még nem hallottam olyan településről, ahol mindkét családorvos félévszázada gyógyítja a helybelieket. Közmegbecsülésnek örvendenek, és szívvel-lélekkel látják el a hivatásukat. A hatvani állást majdnem el kellett vállalni Gergely doktornak, mivel ösztöndíj-szerződés kötötte Heves megyéhez. Ám dr. Kemény Lajos megyei főorvos – nevének megfelelően – kiállt a fiatal szakember mellett és a 30 ezer forintot – mekkora pénz volt az 50 éve! – kifizette a megyei tanács, és megnyílt az út a gávai praxis előtt. A térképről nézte, hova induljon a kismotorral a fiatal orvos. Akivel elsőként találkozott, az a szintén nemrégiben munkába állt dr. Homoródi Antal. A két kolléga összebarátkozott és elindult a nem mindennapi karrier.

Két fiúval áldotta meg a sors a házasságát. Gábor informatikus, programozó. Már ő is családos, Károly Edinával /a munkaügyi központban dolgozik/ kötötte össze az életét. Kislányuk, Dorka 8 éves. A Gergely család kisebbik fia Tamás, aki szintén az informatikában találta meg a hivatását, vállalkozást is működtet. Felesége Hudák Timea orvos. Két fiuk született, Ákos (19) a Budapesti Műszaki Egyetemen mérnök-informatikát tanul. Balázs (14) a Krúdy Gimnáziumba jár.

„Amikor idejöttem, 2 és félezer beteg tartozott hozzám – folytatja Gergely doktor úr. – Most csupán 1250 kártyát adtak le. Öregszik, fogy a falu, mint hazánk számos vidékén.  Így viszont sokkal többet tudok foglalkozni a pácienseimmel. Olyan bizalmi kapocs köt össze bennünket, hogy már a harmadik generáció tagjait gyógyíthatom. Még az ügyeletet sem keresik fel hétvégén, ha lehet, megvárnak. Ha belép valaki a rendelőbe, még meg sem szólal, már nagyjából összeáll a fejemben a diagnózis. Ismerem szülei, nagyszülei kórtörténetét, így a genetikailag gyakran öröklődő hajlamról már tudható, jelentkezett-e valamilyen tünet. Épp a bizalomra apellálok, amikor a megelőzésre igyekszem helyezni a hangsúlyt. Sokkal könnyebb elkerülni, mint kezelni a betegséget. Igaz, 50 éve kétféle vérnyomáscsökkentőből választhattam, ma 200 közül írhatok fel egyet. De hiába a nagyobb orvosi lehetőség, az infarktus, a magas vérnyomás, a diabetesz, a káros szenvedélyek változatlanul szedik áldozataikat. Igaz, nagyobb a gyógyulási esély, de ha ez nem párosul a beteg rendíthetetlen szándékával, akkor az orvos tehetetlen. Az életvezetés minőségére nem győzöm felhívni a figyelmet. Az agyi erek elmeszesedését a zsírszegény, kevés fűszerrel készült ételekkel igen magas életkorig kitolhatjuk. Vagy a stroke-t, a stresszt megannyi módszerrel kerülhetjük el. Milyen érdekes, hogy amikor a pályámat kezdtem és a drogfogyasztásról hallottam, azonnal Amerika jutott az eszembe. Így volt ez évtizedeken keresztül, míg egyszer csak nálunk is elterjedt. Amilyen mértékben beszéltek a szakemberek a kábítószerek visszaszorításának fontosságáról, olyan gyorsan próbálták ki az egyre fiatalabb nemzedékek tagjai.”

A település lakosságának egyre nagyobb hányadát teszik ki a romák. Gergely doktor szót ért velük. Amint kiderült, hogy a száz tagú cigányzenekar vezetőjének, Raduly Józsefnek az édesanyját is ő kezelte, még jobban megsüvegelték a kisebbség tagjai. Korábban csak muzsikus cigányok éltek a faluban, később más csoportok is megjelentek. Általában hallgatnak rá, de a testet, lelket pusztító szokásoktól, mint az alkohol, a cigaretta, a túlzott gyógyszerfogyasztás, sokan csak nehezen tudnak szabadulni. Azért mindig van sikerélmény, mert ha valaki az életet választja a biztos halál helyett, akkor tud helyesen dönteni. Ebben nagy segítségére van két kitűnő asszisztense, Varga Angéla és Bodnár Zoltánné.

A szakmával lépést tarthat ma bárki a világon. Az interneten újságokat, orvosi lapokat böngészhet. Az Orvosi Továbbképző Szemle, a Háziorvosi Szemle sokat segít a 21. század elején a jogszabályok, rendeletek közt eligazodni. A helybeliek bizalmát az is jelzi, hogy a helyi önkormányzatnak 20 éven át tagja volt Gergely doktor. A közügyekben legalább annyira alapos, mint a hivatásában, mert szerinte csak a rendezett külső – legyen az személy vagy település – ad alapot egy harmonikus belső kialakításához.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése