Csisztu Miklósné

Alpolgármester, tanító

Gávavencsellő

szszb_33_tk_csisztu_miklosne.jpgKi hinné, hogy a mosoly mögött mély fájdalmat dolgoz fel hosszú évek óta Csisztu Miklósné alpolgármester. A kerek, szabályos, szeretetteli életutat egy végzetes tragédia kettétörte, egyik pillanatról a másikra már soha nem az lett a családi élete, mint azelőtt. A férje 56 évesen hagyta itt feleségét és két gyermekét. A tanítónő, a közösségszervező, a másokért önzetlenül tevékenykedő, közéleti szerepet gyakran vállaló asszonynak újra kellett építenie mindent, amit eddig ketten láttak el gépész végzettségű párjával. Munkába temetkezett, talán akkor kevésbé fáj, ami egyszer úgyis bekövetkezik, csak nem mindegy, mikor.

A vásárosnaményi születésű (1961.02.23.) Orosz Borbála a kisvárdai Bessenyei Gimnáziumban érettségizett és a Bessenyei György Tanárképző Főiskola tanító szakán diplomázott, technika, pedagógia szakkollégiummal. Még azon a nyáron, 1982-ben összekötötte életét a gávavencsellői Csisztu Miklós gépész üzemmérnökkel, és a hagyomány szerint követte férjét a szabolcsi nagyközségbe. Férje a tsz-ben, ő a Rakovszky Sámuel Általános Iskolában állt a katedrára. Igazi családdá akkor váltak, amikor 1986-ban megszületett Nóra lányuk, 3 év múlva Miklós fiuk. Nóra a Krúdy Gimnázium után az ELTÉ-n diplomázott, férjhez ment, Pesten él. Miklós informatikát tanult a Széchenyi Gimnáziumban, majd a Nemzetvédelmi Egyetemen biztonságtechnikából vette át oklevelét. Miután az édesapja elhunyt, párjával együtt hazaköltözött édesanyjához Gávavencsellőre.

Még a tragédia előtt Csisztuné Borcsika folytatta tanulmányait, közoktatási vezető lett a Budapesti Műszaki Egyetem gazdaság- és társadalomtudományi karán. Még alig jutott túl a megrázkódtatáson, amikor az Oktatási Hivatal felkérte, legyen mesterpedagógus és minősítési és tanfelügyeleti szakértő. Az, hogy ismét beült az iskolapadba, kicsit gyógyította a lelkét és lassan kezdte visszanyerni a közösség iránti érdeklődését, elkötelezettségét.

A jó emberismerő polgármester asszony, Vojtó Mihályné meglátta Borcsikában az odaadó munkára mindig képes és hajlandó közéleti embert és felkérte társadalmi alpolgármesternek 2010-ben. Bár nem volt tagja a testületnek, de tanácskozási joggal részt vett az üléseken. A gyakorlatban többet tett Gávavencsellőért, mint amit elvártak tőle. Kapcsolatot tartott a közművelődési és a társadalmi szervekkel, rendezvényeket szervezett. A kulturális és hagyományőrző programok, a Sváb és a Karácsonyi Forgatag, a Krumplifesztivál, a Hősök napja, a Kenézlő-Vencsellő íjász párbaj, a helyi újság szerkesztése, a virágosítás, a szépkorúak köszöntése, a civil szervezetek segítése – csak egy csokornyi a szerteágazó feladatokból. Egy művelődésszervezőnek is becsületére vált volna ennyi teendő, no és közben Borcsika tanított az iskolában.

Eljött 2014, elindult az önkormányzati választáson. Bekerült a képviselő testületbe, majd megválasztották alpolgármesternek. Szívügyének tekinti most is a kulturális rendezvényeket, részt vesz a pályázatok elkészítésében, végrehajtásában. Törekszik arra, hogy a köz javát úgy szolgálja, hogy az mindenki számára kedvező legyen. Töri a fejét, miként lehetne érdekesebb, újszerűbb, izgalmasabb programokat kitalálni. Borcsikának a megújulás nem szlogen, hanem mindennapi valóság. Órákon át böngészi az internetet, s ha másutt jó megoldást talál, igyekszik adaptálni azt. A helyi újság, a Körkép egy másfajta publicitást jelent, és mint újságíró, szerkesztő is túl van a szárnypróbálgatáson. Rendszeresen egyeztet a polgármesterrel, és a két asszony szoros együttműködéséből Gávavencsellő lakossága profitál.

A Község Kiváló Közalkalmazottja megtisztelő címet kapta meg 2016-ban. Ám az igazi elismerést az emberek szeméből olvassa ki. Jól tudják a helybeliek, hogy bármilyen problémával, gonddal nyugodtan fordulhatnak Csisztunéhoz. Az alpolgármesteri tisztséget változatlanul társadalmi munkának, mi több, hobbinak tekinti, de a tényen nem változtat, hogy sok időt tölt közügyek intézésével. Fő tevékenysége a pedagógus szerep, de alpolgármesterként időnként helyettesítenie kell a polgármestert. Bár a családja megérti, hogy az édesanya munkaideje általában kötetlen – csak a kezdés igazodik az órához – a hétvégékre is jut bőven. Amíg lehetett, a férje is cselekvő részese volt a közösségi programoknak, ötleteket, tanácsokat adott számára.

Mint mondja, már közép- és főiskolás korában is örömmel szervezte a hallgatói programokat, és az intézményi közművelődési teendőket. Ezt az érdeklődést semmi nem írja felül. Így az életvidám, mosolygós természetű tanítónő a szembe jövő akadályokat feladatként és nem nehézségként éli meg. A pozitív gondolkodás, minden dologban a jót keresni, bizakodónak maradni és meglátni az élet szép oldalát – ezek a tulajdonságok kimeríthetetlen erőforrásként segítik a hétköznapokban. Gyermekei büszkék az édesanyjukra, Gávavencsellő befogadta és magáénak érzi a Beregből és Nyíregyházáról érkezett tanítónő, alpolgármestert.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése