Vojtó Mihályné

Iskolaigazgató,

Gávavencsellő

szszb_11-84_vojto_mihalyne.jpgRakovszkys diáknak lenni rangot jelent, a hagyományok ápolását, a múlt vállalását is magába foglalja – mondja Vojtó Mihályné, a gávavencsellői Rakovszky Sámuel Általános Iskola igazgatója. Már az első osztályosok is fogadalmat tesznek e szellemiség jegyében. Az általános iskolai tanulmányok befejezése után pedig rendszeresen visszajárnak volt iskolájukba, a rendezvényekre, a diákgyűlésre, a farsangra. Az iskolához való hűség egyúttal azt is jelenti a gyerekeknek, hogy az életben eléjük kerülő feladatokat ugyanolyan komolyan, lelkesedéssel oldják meg, mint ahogy egykori iskolájukban azt beléjük nevelték.

Vojtó Mihályné, született Bodnár Erzsébet,Tiszateleken 1957. március 18-án, Bodnár Lajos, néhai gátőr és Pólistyák Erzsébet házasságából, negyedik gyermekként látta meg a napvilágot. Édesanyja a család felnevelését vallotta a legfontosabbnak, s most láthatja és örülhet felnőtt gyermekei, unokái boldogulásának. Erzsike nővére, Júlia, vezérigazgató a SZAPORT Rt.-nél, Lajos bátyja gépkocsivezető, Sándor cipész, Mária húga könyvelő, István öccse a MÁV-nál dolgozik. Férje, Vojtó Mihály üzemvezető a GÁVA-SHOES Kft.-nél. Két gyermekük született, Laura tanítónői diplomával a zsebében, jelenleg az Államigazgatási Egyetem hallgatója, Mihály a nyíregyházi 110-esben autószerelést tanul. Azt viszont olyan magas szinten műveli, hogy egy országos versenyre is beválogatták.

Erzsike a vencsellői gimnáziumban 1975-ben tett érettségi után a Bessenyei György Tanárképző Főiskola biológia–könyvtár szakán végzett. Már 1976-ban hazahívták könyvtárosnak, majd az iskolai napköziben kapott állást. Volt iskolai könyvtáros, 1991-től pedig igazgatóhelyettesi megbízást kapott. 1993-tól ő tölti be az igazgatói állást. Bár az ő esetében ez inkább hivatás, mert ritka az a megszállott pedagógus manapság, aki mindig többet, jobbat akar a gyerekek érdekében.

Építészetileg is impozáns az épület, a folyosók ragyognak a tisztaságtól, a falakon gyönyörű dekorációk, a tanulók alkotásai. Látszik, hogy nem öt perc alatt összekapkodott rendről van szó. Az ügyeletes az igazgatói ajtóig kísér, érződik a vendégszeretet, a másik ember megbecsülése. Szavak nélkül is többet megtudni az itt uralkodó közszellemről, mint akár egy hosszú beszélgetésből.

Náluk a helyi születésű Rakovszky Sámuel ezredes emlékének ápolása nem degradálódik kampányfeladattá, hanem folyamatosan ébren tartják a hagyományokat. A névadó tiszteletére tavasszal megtartott emlékhét igen gazdag programot kínál. Jeligés pályamunkákat készítenek a tanulók, verseiket, novelláikat, képzőművészeti munkáikat pártatlan szakemberekből álló zsűri bírálja el. Népszerű a kaszinójátéknak nevezett műveltségi vetélkedő, amelyre a Rétközi Iskolaszövetség minden iskolájából meghívják az érdeklődőket.

Az igazgatónő joggal büszke arra, hogy nemcsak felveszik az elit iskolákba az itt végzett tanulókat, hanem azok kiválóan megállják a helyüket a nyíregyházi Krúdyban, a Széchenyiben, a Zrínyiben. Egyharmada a végzetteknek gimnáziumban folytatja tanulmányait, másik harmaduk szakközépiskolában – főként a tokaji vendéglátó-ipari és idegenforgalmiban. A tanulók jelentős számban szakmunkásképző iskolákban tanulnak tovább.

Amit Erzsike kiemel: igen jó tantestületet alkot a harminckét kolléga, és a négyszáz tanulót számláló iskola közösségi élete is példás. A huszonhárom tanterem, tornaterem, a harmincháromezer kötetes iskolai és községi könyvtár, a hatszáz adagos konyha maximálisan kielégíti az igényeket.

A szakmai és a pedagógiai program hangsúlyos eleme a tehetséggondozó- és a cigányprogram, hisz a tanulók egyharmada roma származású. Az 1995-től alkalmazott program a képesség szerinti oktatást csoportbontásban oldja meg. Felmérik az érintett tanulók képességeit, s ehhez igazítják a számukra kialakított oktató-nevelő tevékenységet. Ez az oktatási forma biztosítja az esélyegyenlőséget, a változatos képzési lehetőséget. Az oktató-nevelő munkát segíti a számos tanórán kívüli program, a rendezvények sokasága.

A napközi igen színes világ – ez köszönhető a kiemelkedően működő napközis munkaközösségnek. Játékot készítenek, táncházat szerveznek, mesebolt, olvasás, természetjárás, papírvarázs jelenti a Rakovszky iskolában a klubnapközit. Helytörténeti szobát alakítottak ki, szintén a hagyományápolás jegyében. Beneveztek a Comenius-programba. Vojtóné kiemeli a munkaközösségek szerepét, amelyek nélkül nem tudnák ezeket az eredményeket felmutatni.

Mint mondja: oktatásuk célja az, hogy elősegítse a személyiségnek a modern, demokratikus társadalomba történő beilleszkedését, segítse az egyetemes és nemzeti értékek őrzését, gyarapítását. A felnövekvő nemzedékeknek az iskolában kell elsajátítaniuk az önálló személyiség, az autonómia tiszteletét, az állandó változásokhoz való alkalmazkodást, és az egész életen át történő tanulás képességét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése