Dr. Karakó László

Polgármester,

Gávavencsellő

szszb_05-138_dr_karako_laszlo.jpgSokoldalú, képzett, tapasztalt polgármestere van Gávavencsellőnek. Olyan ember ő, aki megyénk közéleti munkájából is kiveszi a részét. Éppencsak hogy betöltötte a negyvenedik életévét, de máris gazdag, változatos életútra tekinthet vissza. Sokat tanult, sokat dolgozott, természetes, hogy ennek látható, mérhető a haszna. Az egyéni, a családi és a közösségi haszna egyaránt. Ennek a szép és nagy múltú településnek tehát érdekes, köztiszteletben álló ember a polgármestere. A polgármester úrnak 1996 júniusának végétől három neve van: dr. Karakó László.

Sok lemondással járt a tanulás így negyven felé. Az egyre nehezedő és terebélyesedő közéleti munka mellett szabad idejében tanult, a saját költségén, persze családi támogatással, biztatással. A miskolci jogi egyetemen a minap vette át a diplomáját. Jogi, államigazgatási ismereteinek hasznát veheti a nagyközség, sőt talán az egész megye. Mert hogy a térségre, sőt az egész megyére kiterjed a közéleti munkája. Tagja a megyei közgyűlésnek, a megyei önkormányzat pénzügyi bizottságának alelnöke, a Felső-dadai Kistérségi Területfejlesztési Társulás elnöke. (Több évig a megyei munkaügyi tanácsnak is tagja volt.)

Mint említettük, képzett ember. Hol is szerezte ismereteit? A helyi gimnáziumban érettségizett. (Az utókor talán éppen ebből a könyvből fogja megtudni, hogy valaha középiskola is volt Gávavencsellőn.) Budapesten megszerezte a távközlési műszerész szakmát. Különböző iskolákban pénzügyi ismereteket szerzett. Diplomát szerzett az Államigazgatási Főiskolán. Ez tehát a második diplomája.

Munkahelyi és emberi tapasztalatokat is bőven szerzett. Egy ideig iskolai gondnokként dolgozott. A nagyközségi tanácson pénzügyesként tevékenykedett. A helyi téeszben személyzetis volt. A régi rendszer vége felé, a rendszerváltás küszöbén, ezerkilencszáznyolcvannyolcban tanácselnöknek választották.

Aztán megválasztották polgármesternek. Külön említést érdemel, hogy a polgármesteri választásnál a nagyközségben működő pártok mindegyike rá adta a voksát. Bizalmat szavaztak neki különböző pártállású és felfogású emberek.

S ha megkérdezzük tőle, hogy név szerint kikre emlékezik szívesen, kiktől kapott segítséget, három nevet említ. Mindenekelőtt a nagy tiszteletű református lelkész, Farkas Imre nevét. Tőle sok emberi tanácsot kapott, bölcsességet tanulhatott. A két tsz-elnök, Nagy Zoltán és Csáki Sándor is nagyban segítette őt és persze a települést is.

Milyen ember tulajdonképpen Karakó László? Sportos külsejű, jó megjelenésű. Kiegyensúlyozott, komoly az alaptermészete. Jó a tárgyalókészsége, ezért is ismerik és tisztelik sokfelé a megyében és kis hazánkban. Megbecsüli és tiszteli ő a keresztény értékeket, megérti az emberek gondját-baját. Szerteágazó munkájához segítséget jelent a jó családi háttér. Felesége pedagógus. Ikeratyának mondhatja magát, büszkén. A két fia a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban kitűnő tanuló. Tudjuk, hogy a polgármester munkaideje folyamatos. De mégis, mit csinál szabad idejében, ha van neki? Mint mondja, egy jókora területen burgonyát termel, szívesen olvas, szereti a futballt. (Egy kicsit talán neki is köszönhető, hogy 1996 nyarán a nagyközség focicsapata felkerült a megyei első osztályba.)

Gáva történetéről ezt írta le a krónikás: „A megye egyik legrégibb települése, valószínű, az I. István által alapított szabolcsi várispánság birtoka volt. A XVI. sz. utolsó harmadában az egri hős, Dobó István utódai mellett a Gávai és a Csüri családok voltak itt a számottevő birtokosok.” Vencsellő történetében ez olvasható: ” A község északi részén állt Lórántffy Zsuzsa várkastélya. A XVIII. sz. végén az egész falut a Dessewffy család vette meg, ők telepítették, vagy már itt találták, csak megszaporították az Újvencsellőn lévő németeket, akik azonban két-három emberöltő alatt elmagyarosodtak.” Idézetek még a krónikából: „A 48-as honvéd ezredes, Rakovszky Sámuel a község szülötte… …Egy másik sírkő alatt Soldos Borbála, Tompa Mihály költő feleségének a rokona nyugszik.” A Tisza-parti településnek nemcsak múltja, jelene és jövője is van. A polgármester egyéni kudarcának is tekinti, hogy a kastélyt és a parkot még nem sikerült eladni, hasznosítani.

Ám fejlődésről, reményt keltő tervekről is beszámolhatunk. Ezerkilencszázkilencvenhat júliusának végén távhívásos telefont kap a település. Ezen a nyáron átadják a benzinkutat. Ez a két létesítmény korszakalkotó a település történetében.

A kanadai érdekeltségű Rékó Kft. bővíteni fogja a boltját. Műanyaggyártó üzem létrehozása van a láthatáron. Az önkormányzat a Tisza partján megvett két hektár földet, jövőre vesz még huszonnyolc hektárnyit. S pályázatok útján üdülőövezetet akarnak létrehozni e szép és nyugalmas tájon. A polgármester azt szeretné, ha tíz éven belül meg lennének itt a várossá válás feltételei. Úgy legyen!

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése