Gencsi Sándor

Polgármester,

Paszab

szszb_08-134_gencsi_sandor.jpgPaszabnak nem csak múltja, jövője is van. Ez derül ki abból a beszélgetésből, amelyet a község polgármesterével, Gencsi Sándorral folytattunk. Az önkormányzat törekvésének jelentős része valósággá válik: pályázati pénzek és a saját erő felhasználásával gyarapszik a település, és a lehetőségekhez mérten munkahelyeket is teremtenek. (Az önkormányzat tagjai: Czomba Zoltán, Kakuk István, dr. Sózer-Pápai János, Szemők Valéria, ifj. Szuhi Sándor, Tajthy Istvánné, Tóth Mihály, Mészáros András és Vattai János.)

Paszab múltját a szőttes jelentette, ez kapta szárnyra a község jó hírét. Egy helyi gyűjtésben, feljegyzésben ez áll: Paszab község területe 2191 kateszteri hold, északról a Tisza határolja. A folyó szabályozásáig területének nagy része mocsaras volt. A községet 1424-ből származó oklevelek már említik. A lakosság nagy része a mezőgazdaságban dolgozott az 1990-es rendszerváltás előtt. Akkor átalakult a mezőgazdaság, jelenleg sem működik termelőszövetkezet.

Paszab címerében csak két szimbólum látható: a műemlék református templom és a szőttes. Az utóbbival kapcsolatban ezeket írja az említett feljegyzés: A községben élt 48 éven keresztül Túri Sándor (1891–1959) református tanító úr, akinek a néprajzi gyűjteménye is a Szövőházban van kiállítva. Túri Sándor és leányai szervezték meg a községben a szövést. Ezenkívül jelentős volt Túri Sándor pedagógiai, helytörténeti és népfőiskolai munkássága is. Műemlék jellegű épület a református templom, kertjében áll a Bessenyei család sírja és a II. világháborús hősök emlékműve. A falu határában van a Tisza-parton egy ipari műemlék, a gőzturbinás szivattyútelep. Ez Tiszabercel felől jobban megközelíthető, mint Paszab felől, valószínűleg ezért jelent meg több kiadványban tévesen tiszaberceli néven.

Egy másik, nemrég készült írásos anyagban ez áll: Paszab 1300 lelkes település, a Rétköz nevű tájegység és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye peremén helyezkedik el. Túri Sándor munkássága kiterjedt a Sárospataki Népfőiskolán végzett tevékenységére, a nyíregyházi Jósa András Múzeum gyűjteményének gyarapítására és Paszab teljes kulturális életét átfogó munkásságára. Lánya, Margit a ’30-as években kezdte meg a helyi szőttes motívumainak gyűjtését. Külföldi megrendelésre is dolgoztak Paszabon. A fejlődés 1990-ben tört meg. Ez összefüggésben van az országos gazdasági viszonyokkal, ezen belül a Nyíregyházi Házipari Szövetkezet gazdasági helyzetével. Némi kihagyás után, 1999 nyarán a Szövőházban ismét beindult a munka, néhányan dolgoznak az év végéig. A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: az önkormányzat a szövetkezettel közösen pályázott egy korszerűbb szövőház kialakítására, idén nem nyertek. Erre a szövetkezet felajánlotta, hogy a szövőház legyen az önkormányzaté. Az önkormányzat (és a helyi lakosság) érthető módon szeretné, ha a szép és hasznos hagyomány fennmaradna. Ezért olyan vállalkozókat, üzletembereket keresnek, akik piacot találnak a szőttesnek. Ha lesz piac (reméljük, igen), lesz folytatás.

Ám nem csak a szőttes szövi át az itteniek életét. 1998-ban és ’99-ben 293 millió forintos beruházással kiépült a szennyvízhálózat, egyúttal lefektették a kábeltévé hálózatát is. 1999 augusztusában és szeptemberében sokan rácsatlakoztak a kábeltévére, immár fogni lehet a Nyíregyházi Városi Televíziót és több nyugati csatornát.

Kora ősszel közmeghallgatás volt. A polgármester, illetve az önkormányzat itt többek közt beszámolt arról, hogy az önhibáján kívül forráshiányos települések pályázatán Paszab nyert, mert sajnos pénzhiányos. Jól használták fel ezt a tisztes összeget. Két utcában felújították az útburkolatot. Támogatták az ibrányi rendőrőrsöt, a mentőszolgálatot. Korszerűsítették a közvilágítást. Támogatták a tanulókat. Huszonhat közmunkást foglalkoztatnak. (A helyi cigány kisebbségi önkormányzat még külön húsz közmunkást foglalkoztat. Folklóregyüttese is van a településnek.) A közmunkások hamarosan egy fedett várótermet építenek a kisvasút mellé. A rendőrség körzeti megbízottjának és a polgárőröknek irodát alakítanak ki. Ősszel oklevelet kapnak a II. világháború helyi hősei. Elkészült a polgármesteri hivatal épületének felújítási terve, ha lesz pályázati pénz, 2000-ben eredeti állapotában felújítják az épületet.

Gencsi Sándor tősgyökeres paszabi, 1961-ben született. Víz- és gázszerelő szakmát szerzett, közben országos tanulmányi versenyt nyert. Fizikai munkát végzett, levelezőn leérettségizett, majd a helyi művelődési házban dolgozott, képesítés nélküli pedagógusként is tevékenykedett. Levelező úton diplomát szerzett a tanárképző főiskola népművelés szakán. Már polgármesterként mérlegképes könyvelői képesítést szerzett. Sokoldalú, tapasztalatokkal rendelkező fiatalember.

Felesége gyógypedagógus. A tizenhat éves fiuk az ibrányi gimnáziumba jár, a tizenhárom éves fiuk a sárospataki református kollégiumban tanul. A paszabi polgármester szereti a kutyákat, vagyis kutyabarát, mindenekelőtt azonban emberbarát.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése