Szántó Zsolt

Polgármester

Tiszabercel

Talán nem véletlenül született e helyre, villant eszembe a múltat felidéző, a jelen fejlődését és a jövő felemelkedését felvázoló, hitvallásnak is beillő szavait hallgatva. A település híres szülöttje, Bessenyei György, a nagy filozófus-író eszmeisége, a társadalmi jólét megteremtésének szükségessége, máig ható aktuális üzenet. S a hely szelleme kötelez. Ám tősgyökeres berceliként lokálpatriotizmusa, emberbarátsága, s mindenekelőtt felkészültsége nagyon is gyakorlatias tettekben bontakozik ki. Tudatában van nem csak a helyi adottságoknak, de egy szélesebb horizonton keresztül szemléli a társadalmi-gazdasági folyamatokat, hatásokat. És a három évtizedes közigazgatási saját tapasztalat az együttes záloga a híres, hagyományokban gazdag település további előrehaladásának. De a megélt közigazgatási élettér kisgyermekkoráig nyúlik vissza, édesanyja 23 évig volt a község vb. titkára, e házban (a hivatalban) éltek 12 évig. Mondhatni, beleszületett az államigazgatásba.

Az Ibrányi Gimnáziumban érettségizett, majd Budapesten az Államigazgatási Főiskolán diplomázott 1989-ben. Hazatért szülőföldjére. Ezt követően pályájának főbb állomásai: Ibrány Nagyközségi Tanács (csoportvezető), jegyző, Tiszabercel (1990-1992) és Gávavencsellő (1992-2006), majd váltás következett, az Ibrányi Kistérségi Társulás 17 települést tömörítő munkaszervezetének vezetője lett, ahol igyekeztek e rendszernek minden pozitívumát kihasználni. Intézményfenntartó társulások jöttek létre, oktatási, szociális ellátórendszeri hálózatot alakítottak ki, több mint egymilliárd Ft-os költségvetéssel gazdálkodtak. E rendszer a jogszabályi változások miatt 2010-ig működött.

A 2010-es év új kihívást hozott, polgármesternek választották meg, s immár a második ciklusában tevékenykedik. Bár, mint mondja, sokat gondolkodott, de jól döntött, a szülőföld szeretete, jövője iránti elkötelezettség, az addigi húsz éves közigazgatási tapasztalat, a rengeteg munka meghozta gyümölcsét. Tisztelettel említi elődjét, aki húsz évig vezette a települést. Neki, új polgármesterként az első időszakban a jogszabályi változások hozta intézmény átalakítási folyamatokat kellett menedzselni. Stabilitásra törekedtek a testülettel együtt, és számos fejlesztés történt; a szociális alapellátási központ, a konyha korszerűsítése, az óvoda, háziorvosi, fogorvosi rendelő, a védőnői szolgálat, a hivatal felújítása, parkok, utak rendbetétele. Szóba kerül a közmunka is, az előbb felsoroltak megvalósításában jelentős szerepet töltött be. Társadalmi hozadéka pedig elvitathatatlan, hozzájárult a normál életvitelhez, és sokan visszakerültek a munkaerőpiacra. A polgármester úr beszélgetésünk másnapján, a sikeres közfoglalkoztatási programban való részvételért a Belügyminisztériumban elismerést vehetett át.

Tiszabercel turisztikai vonzereje országos színtereken is jegyzett. A Bessenyei kultusz évente sok látogatót vonz ide, a helyiek is méltó módon őrzik emlékét, relikviáit. A gondozott település másik vonzó erejét, attraktivitását természeti adottságai, a Tisza determinálja, avat be híressé vált rendezvények sorába. A 4-5 napos Tiszaberceli Turisztikai és Kulturális Napok jövőre a 20. alkalommal kerül megrendezésre.  A helyi értékek védelmében a Bessenyei szülőház felújításán túl az ipari műemlékként számon tartott, az 1895-ben épült és 1970-ben még működött Gőzszivattyú telep rekonstruálását tervezik, látogatóközponttal, a Rétközi belvíz-elvezetési kiállítás anyaga kerül majd ide.

Mert „Társaságra vagyunk teremtve”, őrzik Bessenyei, az emberiség számára örökül hagyott eszméjét. A közel 1900 fős településen 12 civil szervezetet támogat az önkormányzat, vannak köztük ultisok, lokálpatrióták, fiatal tehetségek, polgárőrök, nyugdíjasok, focisták, tűzoltók, akik viszik-őrzik Tiszabercel hírnevét – mondja jogos büszkéssel a polgármester.

Jövőbeni tervekre terelődik a szó, van belőlük bőven. „Sok mindent szeretnénk” – veszi sorra a közérdeket, jólétet, az idegenforgalmat egyaránt szolgáló elképzeléseit. Bölcsődét, bentlakásos idősek otthonát szeretnének, és a turisztikai vonzerő erősítését ésszerűen, ezek a fő prioritások. Befektetőket keresnek a Téglagyári tavak hasznosítására a horgászturizmus fellendítéséhez. És a foglalkoztatás bővítése, mezőgazdasági feldolgozóipar létrehozása pld a helyi Arany Parmen Kft.-vel együttműködve. Reális célok ezek is.

A család biztos hátteret nyújt a 24 órás polgármesteri szolgálathoz. Felesége is helybeli, idén nyáron ünnepelték 30 éves házassági évfordulójukat. Fiúk IV. éves a Budapesti Műszaki Egyetem Biomérnöki Karán.

Szabadidő, hobby? – kérdezem. Az előbbiből nem sok van, a családi gazdaság leköti. Azért ha teheti, szívesen hódol a vadászat, halászat szenvedélyének is. Ez vendégszeretettel párosul a festői szépségű Tisza parton.

Szerző: 2018. 11. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése