Görömbei Vilmos

Ügyvezető,

Tiszabercel

szszb_09-188_gorombei_vilmos.jpgKét község határában is hasznos tevékenységet folytat a tiszaberceli Arany Parmen Termelő, Termeltető, Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság, amely egyedinek mondható megyénkben. Egyedi azért is, mert integrátori szerepet tölt be a szűkebb régió mezőgazdaságában, tevékenysége tehát túl nyúlik a két község határán. Érdekességként említhető, hogy a bt. földjének egy része a szomszédos Borsod megye területén van. Úgy is mondhatnánk, hogy a tiszaberceli határt ketté szeli a Tisza. Kompon kell átmenni vetni, és a megtermelt javakat kompon szállítják haza. A bt. fejlődőképes és fejlődni akar. Ügyvezetője dinamikus fiatalember, Görömbei Vilmos, akit a 2000. év tavaszán egy jótékonysági bálon az év emberévé választottak.

Gazdasági és karitatív tevékenységéért kapta az elismerést. Hozzá tehetjük: nem csak az övé az elismerés, hanem a maroknyi kollektíváé is. A bt.-nek, mondhatnánk mezőgazdasági szövetkezetnek nyolc beltagja, egy kültagja és huszonhárom alkalmazottja van. Éppen hét esztendeje működik ez a betéti társaság. A Bibliára utalva megkérdeztük az ügyvezetőt: hét szűk, vagy hét bő esztendőről számolhat-e be? Elmondása szerint, változóak voltak az évek, a bő kifejezés talán jobban illik ide, bár 1999-ben a belvíz terméskiesést, bevételkiesést okozott.

Hogy is kezdődött? Úgy, hogy a tiszaberceli tsz-t felszámolták. Leszálló ágban volt a szövetkezet, többek közt hiányzott belőle a tulajdonosi szemlélet. A felszámoló a tsz száz hektáros gyümölcsösét meghirdette bérbe kiadni. Görömbei Vilmos tizenharmad magával bérbe vette a gyümölcsöst, főleg erre alapozva megalakították a bt.-t. A gyümölcsösben Arany Parmen alma is termett, ezért találóan így nevezték el a szervezetet.

Azért nem mezőgazdasági szövetkezetként jegyeztették be magukat, mert a megfogadott, jó nevű mezőgazdasági jogász azt javasolta, hogy előnyösebb lesz betéti társaságként működni. A kezdet kezdetén licitáltak a tsz területén, aztán megvették a gyümölcstárolót, vettek raktárakat, víztározót, terményszárítót, a község közepén lévő tsz-irodát is megvették. A tiszaberceli határban ezer hektár szántót bérbe vettek. 2000-ben négyszáz hektárnyi területen búza terem, a többi részen főleg kukorica, napraforgó és paradicsom. Az említett területet harmincegy ember szakszerűen műveli, eredményesen gazdálkodnak. (A felszámolás előtt több száz dolgozója volt a téesznek…) Mi több: ez a maroknyi csoport 1999 óta a buji határban is bérel egy bizonyos földterületet. A több lábon állás jegyében terményt, illetve takarmányt is forgalmaznak. Külön figyelmet érdemel, hogy a tiszaberceli önkormányzat tulajdonában van a Felső-Tisza legnagyobb, negyven tonna teherbírású kompja. E kompot a bt. üzemelteti. Talán az is említést érdemel, hogy a folyó túlsó partján lévő vadászterület hosszú évek után a 90-es évek közepén visszakerült a tiszaberceli vadásztársasághoz.

A bt. mint integrátor a környékbeli gazdáknak vetőmagot és ha kell, gázolajra, vegyszerre előleget ad. Ősszel, betakarításkor a gazdákkal elszámolnak. Ha kell, szaktanácsot is kap a rászoruló gazda. Ami pedig a terveket illeti: 2000-ben növelik a tároló kapacitást, így várhatóan jobban el tudják majd adni a termékeiket. Belátható időn belül hűtőtárolót szeretnének létrehozni. Folyamatosan bővítik a gépparkjukat.

A bt. közvetve hozzájárul számos tiszaberceli polgár boldogulásához. 1999 végén ugyanis megalakult a Barátok Tiszabercelért Egyesület, elnökének Garai Zoltánt választották. Az egyesület egyik alapítója és gazdasági vezetője Görömbei Vilmos. Nemes, vagy inkább humánus célokkal működik az egyesület, amelynek egyik támogatója a bt. Március 11-én például jótékonysági bált rendezett az egyesület, itt választották az év emberévé Görömbei Vilmost. (Kulturális és szociális tevékenységéért szintén az év embere lett Garainé Nagy Éva is.) Terv, hogy a helyi mezőgazdasági szakmunkásképző intézetben 2000-től minden évben kiállítással egybekötött mezőgazdasági napokat rendeznek. Pünkösdkor minden évben az egyesület megválasztja Tiszabercel királyát, aki egy álló napig fog „uralkodni”, lovasbemutatók közepette. Augusztusban országos halászlé főző versenyt rendeznek a községben, az egyesület halivadékokat telepít a megsebzett Tiszába. A faluszépítésre is gondoltak. Az egykori téglagyár mellett a bányatavaknál szabadidő központot alakítanak ki – a bt. gépeinek közreműködésével. Az egyesület segítő kezet nyújt a magányosan és szegényesen élő idős embereknek is.

Görömbei Vilmos tősgyökeres berceli. Korábban a tsz-ben ágazatvezető volt. Emlékszik, hogy a nagyapja mint nagygazda szerepelt egy 1939-ben megjelent régiós almanachban. Van egy kisfiúk, a felesége megint gyermekáldás előtt áll, most várja a második kisbabát.

Görömbei Vilmos aktív futballista a megyei II. osztályban. Kevéske szabad idejében az egykor oly szelíd és szőke folyó mentén vadászik. A kikapcsolódások után újult erővel lát munkához, kis csapatával műveli a berceli határt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése