Kovács István

Ügyvezető,

Ibrány

szszb_11-102_kovacs_istvan.jpgFegyvernekről került Ibrányba, de ma már ezt a vidéket vallja hazájának Kovács István vállalkozó. Cégét, a Kovács és Társa Kft.-t nemcsak Szabolcs, hanem Borsod és Hajdú megye egy részén is jól ismerik az emberek. Élelmiszer kis- és nagykereskedelmi tevékenységet folytat, családi vállalkozásban.

Pedig ő sem gondolt arra, hogy valaha is vállalkozóként keresi majd a kenyerét. Az élet, a legnagyobb rendező, azonban néhányszor olyan feladat elé állította, hogy felelősen kellett döntenie nemcsak a saját maga, hanem a családja, meg később az alkalmazottak sorsáról is.

Fegyverneken 1958. február 5-én született. Édesanyja lánykori nevén Hodosán Mária. Sajnos, már nem él. Egészségügyi dolgozóként egy szociális otthonban gondozta és ápolta a rászorulókat. Édesapja, néhai Kovács István, az építőiparban tevékenykedett. Öccse, László, szobafestő-mázoló, ő otthon maradt Fegyverneken. Feleségét Horváth Annának hívják, ő szintén vállalkozó. Három gyermekük született; Andrea 2001-ben érettségizik, számviteli főiskolára készül. Szilvia nyolcadikos, István két és féléves.

Kovács István Szolnokon végzett a közlekedés-gépgyártó szakközépiskolában, majd a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon dolgozott 1977 és 1980 között. Bevonult sorkatonának, és egyszer mezőgazdasági betakarítási munkára vezényelték el az alakulatát Ibrányba. Még ágyat is hoztak magukkal, mert valaki azt mondta: lehet, hogy itt még az sincs…

Ma már családtörténelem a folytatás: megismerkedett Horváth Annával, s megígérte neki, leszerelés után feleségül veszi. A menyasszony hallani sem akart arról, hogy elköltözzön Ibrányból, Kovács Istvánnak eszébe jutott: minden családtagja legalább száz kilométeren túlról választott párt magának, így ő jött választott új hazájába. 1982. szeptember 11-én összeházasodtak.

Először a SZÁÉV-nél, majd a 110-es szakmunkásképző intézetben dolgozott. Emlékezetes marad az 1993. évi születésnapja: ugyanis éppen aznap szűnt meg a munkája. Kétségbeesés helyett azonban a továbblépésen törte a fejét. Akkorra már kialakított a garázsában egy palackozottital-boltot. Úgy gondolta, a kereskedelem terén létrehozhat egy komoly céget.

Az elgondolást tett követte, és egymás után nyitott meg a térségben hét boltot, ezek egy része saját, másik részét bérli. Annyira felfutott a forgalom, hogy célszerűnek látszott önálló nagykereskedelmi egységet létesíteni. Ma egy másfél milliárd forint forgalmú céget irányít.

Sok vállalkozót tönkre tett a multinacionális áruházláncok megjelenése. Nem lehet árban versenyezni egy Tescoval, Metroval, Intersparral és így tovább. Kovács István azonban felvette a kesztyűt és igyekezett megkeresni azt a szeletet a piacon, amelyet a multik nem tudnak lefedni. Úgy tapasztalta, hogy akkor kelhet versenyre a nagyokkal, ha szolgáltatásokkal bővíti a tevékenységi kört. A megyében elsőként vezette be a házhoz szállítást a boltok számára. Így azok költséget takaríthattak meg, tehát olcsóbban adhatták áruikat. Az üzletkötőkkel történő kiszállítással a Kovács és Társa Kft. a hosszú távú gondolkodás első lépéseit tette meg.

A fennmaradás másik esélyét a médiatámogatásban látta. Létrehozta a No.1 üzletláncot, amelynek tagjai a három szomszédos megyében, mintegy 100 kilométeres körzetben találhatók. Akciós újságot finanszíroz Kovács István, és így a vevők a lapból is értesülhetnek az éppen futó árleszállításokról és más kedvezményekről.

További tervei közt is olyan célokat fogalmazott meg, amelyek ma még újdonságnak számítanak, például a beszerzési forrásokhoz történő csatlakozást sok cég nem meri megkockáztatni.

Ízig-vérig lokálpatriótának vallja magát. Ibrányban jelentette be a cégét, és hiába súgták neki, hogy másutt kevesebb iparűzési adót kellene fizetnie, Kovács István nem teszi át a kft. székhelyét máshová. Jóleső érzés számára, hogy a rétközi kisváros az ő adóforintjaiból is épül-szépül. Ma már nem a pénzszerzés hajtja előre. Örül annak is, hogy cége ötven család megélhetését biztosítja.

Természetesen az elégedettséget nem keveri össze a megelégedettséggel. Ma is azon töri a fejét, miként lehetne a családi vállalkozást még stabilabbá tenni. Úgy véli, a cégének keresnie kell a több lábon állás lehetőségét. A cégalapító családapa azt szeretné, ha gyermekei vinnék tovább a vállalkozást, és ők ugyanazokat az erkölcsi, szakmai, emberi értékeket tartanák fontosnak, amelyet ő megfogalmazott az indulásnál. Az alkalmazotti létből a saját erejéből váltott át a vállalkozói gondolkodásmódra. Mint mondja, ez a legnehezebb az újdonsült vállalkozók számára. Mert az nem elég, hogy valaki alapít egy néhány személyes kis céget, kinevezi magát ügyvezetőnek. Minden a fejben dől el, hogy mennyire képes a szociálisan érzékeny, mégis vállalkozói magatartásmódot következetesen véghez vinni.

Szabadidejében horgászik, futballmeccsre jár és a családja körében tölti a pihenés óráit.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése