Luciano Alberton

Kulturális tanácsos,

Ibrány, Gradisca d’Isonzo

szszb_20-138_luciano_alberton.jpgTrieszt közelében az Adriába ömlő Isonzó folyó ismerősen cseng a magyar fülnek. A történelemkönyvekbe a folyóvölgy isonzói csaták néven került, az I. világháború idején az osztrák–magyar és az olasz hadsereg legvéresebb ütközeteinek színtere volt. Az összesen 12 nagy csata mindkét oldalon súlyos veszteségeket okozott. A Gradisca d’Isonzó határában lévő osztrák–magyar katonai temetőben 15 ezer ember nyugszik. Az igaztalan korra a jelen gyógyírt keres. Erre példaként szolgál az olaszországi Gradisca d’Isonzó és Ibrány egymásra találása.

A hétezer lakosú Ibrány 1997 óta ápol testvérvárosi kapcsolatot a hasonló lélekszámú Gradisca d’Isonzóval.

Az együttműködés mind színesebb palettájáról Luciano Alberton kulturális tanácsostól érdeklődtünk. A tolmácsolásban felesége, Albertonné Szuhár Katalin, az ibrányi Móricz Zsigmond Gimnázium olasz–történelem szakos tanárnője volt segítségünkre. A tanácsos úr özvegyként Olaszországban ismerte meg a tanárnőt.

– A testvérvárosi kötődés a Móricz Zsigmond Gimnázium és a Gradiscai Mezőgazdasági Technikum éledő kapcsolatából született – kezdte Luciano Alberton. – Az ibrányi gimnázium tanulói 1997-ben jártak először Gradiscában, s a cserelátogatás minden évben megismétlődik, és viszont. A gimnáziumi delegációval tartott Berencsi Béla polgármester úr és Fekete Dániel akkori igazgató úr. A viszontlátogatás sem maradt el, hamarosan a rétközi kisváros vendége lehetett a Gradisca d’Isonzó-i küldöttség élén Gianni Fabris polgármester úrral. A két városvezető kézjegyével látta el a testvérvárosi kapcsolatról szóló dokumentumot.

Gradisca d’Isonzót 1479-ben alapította a Velencei Köztársaság, amely igen fontos várerődszerepet töltött be a történelem során. A várfal javarészt ma is épen áll. Sokáig püspöki székhely is volt. Előbb a törökök próbálkoztak, aztán 1511-ben Habsburg Miksa császár seregei foglalták el, majd – kisebb-nagyobb megszakításokkal – az idegen uralom mintegy 400 évig tartott. Lakói éppúgy megszenvedték a napóleoni harcokat, mint az első világégést.

A város az I. világháborúkor az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozott, azt követően végleg Olaszország része lett. A lakosság kilencvenkilenc százaléka olasz, és nagyon kevés szlovén lakja. Szlovénia határa tíz kilométernyire húzódik a várostól, az Adriai-tenger (a Tieszti-öböl) is mindössze harminc kilométerre van.

Gradisca d’Isonzó lakói főként a kereskedelemből és a turizmusból élnek, illetve mind nagyobb számban a kézműves szakmákat gyakorolják. A városvezetésnek eddig sikerült távol tartani a nagyipar térhódítását, amely ellene szólna a festői szépségű város kellemének és szellemének. A várost sok parkja, zöldövezete ékesíti, minden két lakosra jut egy fa! Jellegzetes műemléke az 1650-ben épült Torriani-palota – mutatta be dióhéjban szeretett szülővárosát Luciano Alberton, aki időközben Ibrányt is megszerette.

– Magyarországon 1970-ben jártam először, majd a harmincöt év alatt számtalanszor, de felfedeznivaló maradt még bőven. A magyar nép a jelleme miatt olyan, amilyenek mi vagyunk. Ezerszínű a kultúrája, és nagyon finomak az itteni ételek és italok. Különösen a magyar bort szeretem. Ami pedig Ibrányt illeti: különös alföldi város, neves történelmi múlttal. Az ország fejlődése itt is szembeötlő. A város nemcsak infrastruktúrájában, új középületekkel, parkokkal stb. gyarapszik, de egyre többen vesznek részt a közösségi megmozdulásokon is. S ilyen jellegű programok sorát kínálja a város, amely az itt lakók polgárosodását segíti. Meg vagyok győződve, hogy az egyre szélesebb körű együttműködés mindkét város kultúrájának és gazdaságának hasznára válik. A Tisza pedig egyszerűen: gyönyörű! – sommázott Alberton úr.

Luciano Alberton 1936. december 12-én született Gradisca d’Isonzóban, ahol a család tősgyökeresnek számít. Az édesapja az olasz hadsereg különleges alakulatának a tiszthelyettese volt, talán tőle örökölte a ma is szálfaegyenességet. Az édesanyja adminisztrátorként dolgozott. Alberton úr a Goriciai Tanítóképző Intézetben szerzett diplomát, s 35 évig Gradiscában egy általános iskolában tanított. A munkája mellett életét kitöltötte a helytörténettel, a város sportegyesületével való foglalkozás, de a politikai pályát is gyakorolhatta. Több mint harminc évig dolgozott az Il Piccolo (A Kicsi) című megyei lapnak. Városi tanácsos lett 1995-ben, s a 2004-ig tartó időszakban több ország (Ausztria, Horvátország, Csehország és természetesen Magyarország) városaival épített ki kapcsolatokat különösen a kultúra és a turizmus területén. Magyarországon Ibrány mellett a Székesfehérvárral kötött együttműködésre büszke. A tanácsos úr lánya, Szeréna az idén diplomázott filozófiából a trieszti egyetemen. Ő maga pedig közel a hetedik ikszhez, évente többször ingázik a szülőföldje és Ibrány között, ami autóval éppen 916 kilométer.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése