Ibrány képviselő-testülete

A jubiláló város,

Ibrány

szszb 25 lgy Ibrányi testület04 600_1.jpgAz, hogy 15 év mire elegendő, jól mérhető a 2008-ban éppen 15 esztendős Kéninger Tibor, s szülővárosa, Ibrány példáján. A rétközi település várossá válásának 15. év­fordulóját ugyancsak 2008-ban ün­nepelhették a településük töretlen ívű fejlődésére oly büszke városlakók. Amikor 1993. november 27-én Józsa Fábián államtitkártól Berencsi Béla ibrányi polgármester átvette a városi rangot jelképező kulcsot, azzal valamennyi ibrányi tisztában lehetett, hogy történelmet írnak.

A közel nyolcszáz éves Ibrány életében új fejezet kezdődött. Az ünnepi eseményen a polgármester a város legfiatalabb polgárát, a babakocsiban békésen fekvő újszülöttet, Kéninger Tibort köszönthette. E kedves gesztus aztán megmaradt a 10., s a 2008. november 15-én megtartott 15. évfordulón is.

A város képviselő-testülete, az intézmények, de a város egésze tevékeny részesévé vált a jubileumi évforduló méltó megünneplésének. Az egész éves programsorozat 15 rendezvénye e célt szolgálta, mindamellett elvitathatatlanul sokat tett a város közösségi érzésének az elmélyítésében is. Az ibrányiak egészséges lokálpatriotizmusa egyébként is messze földön ismert.

A sorban tizenötödik, egyben záró rendezvény Árpád-házi Szent Erzsébet szobrának avatásával kezdődött a Szent Erzsébet téren, amelyen közönségcsalogatóként nem más játszott, mint Mága Zoltán világhírű hegedűművész. Az egyik díszvendég Mádl Dalma, egykori köztársasági elnökünk, Mádl Ferenc felesége volt, aki Berencsi Béla polgármesterrel együtt leplezte le Molnár Levente szobrászművész szép alkotását, amelyet dr. Seregély István ny. egri érsek szentelt fel és áldott meg.

Kora délután a város új szimbólumának számító Ibrányi László Művelődési Központ és Könyvtár zsúfolásig megtelt színháztermében folytatódott az ünnepi megemlékezés. A vendégek sorában többek között ott volt dr. Józsa Fá­bián, Kozma Péter, a Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Rácz János, a Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője, dr. Trencsényi Erzsébet, a kazincbarcikai kórház főigazgatója, Tarsoly Elemér református nagytiszteletű úr, aki korábban 38 évig szolgált a településen.

Tizenöt esztendő történelmi léptékkel mérve nem nagy idő, de városunk életében jelentős fordulatot hozott. Gondoljunk csak vissza a 20–30 évvel ezelőtti Ibrányra, a sok sáros útra, régi épületekre és intézményekre! És nézzünk ma körbe, járjuk végig a várost!  – kezdte ünnepi megemlékezését Berencsi Béla. – Egyik leglátványosabb fejlődés az egészségügyben ment végbe. Évekig egyetlen orvos, dr. Laskody Károly látta el a település egészségügyét, akinek köszönet a harmincnyolc évi odaadó munkájáért! Ma hét orvos vigyáz egészségünkre. Álmunkban sem hittük volna, hogy 1985-ben egészségügyi központot építünk, új gyógyszertárral, lakásokkal, s alig több mint húsz év múlva újra egészségügyi központot és mentőállomást adunk át, mára pedig már egy új járóbeteg-szakellátó, úgynevezett kiskórház képe körvonalazódik, amely 12 környező település ellátását oldja majd meg. Hasonlókat mondhatunk el a város oktatásáról is. Hegedűs Dezső díszpolgárunk az Ibrányról szóló könyvében mindössze 17 pedagógusról ír. A régi viszonyokról már csak Kovács Ilona és Kelemen András tanárok tudnának mesélni. Az oktatási intézmények épületeinek fejlesztését négy ütemben terveztük, melyből már három megvalósult. Legutóbb az iskola Lehel utcai épületszárnyának teljes rekonstrukciója történt meg. Hátra van még egy bő félmilliárdos program.

A várossá válásban jelentős szerepe volt a középiskola meglétének, amely a beiskolázás terén már túlnövi a települést, helyi önkormányzati segítséggel új kollégium is épülhetett. Örömünkre szolgál az új tanuszoda, a régi, korszerűtlen óvodák helyébe is már újakat tudhatunk. Az önkormányzat modern idősek otthonát építtetett, működését megfelelő helyre, egyházi kezekbe adtuk. Ha lassan is, de halad a város iparosodása, s számos vállalkozás bontogatja szárnyát. Ennek, valamint az önkormányzat által épített bérlakás- és magánlakás-építéseknek, a szociális, az egészségügyi ellátásnak, a kultúra és az oktatás színvonalának köszönhetően folyamatosan növekszik a város lakossága, két éve átléptük a bűvös hétezres lélekszámot.

Ibrány mára a kistérségben vezető és elvitathatatlanul központi szerepet tölt be – zárta ünnepi beszédét Berencsi Béla.

A jeles eseményen egy laptop is gazdára talált Éles Gergő személyében, ő nyerte a várostörténeti totót. Majd min­denkit lenyűgözött Mága Zoltán világhírű hegedűvirtuóz játéka. Nagy tapsot kapott a RIKE fiataljainak előadásában az Ibrány dala, amelynek szövegét a város korábbi vb-titkára, Sulyok József ny. tiszavasvári polgármester írt. A 15. éves évfordulóra megjelent szép kiadványt a közönség már a szünetekben érdeklődve lapozta, egyetértve a könyv alcímével: Álomból valóság lett.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése