Gosztonyi Tibor

Közösségi Ház igazgató,

Ibrány

szszb_09-138_gosztonyi_tibor.jpgTisztelettel tekintünk a megyénkből elszármazottakra, a hírnevet szerzőkre, és csodáljuk hatalmas szívüket, amelybe még mindig belefér a szűkebb haza szeretete. Ám csak elvétve figyelünk a közöttünk munkálkodókra, akiket maradásra bírt a szülőföld, s akiknek a szívük, bizony semmivel sem kisebb sikeres földijeikénél.

Például a Gosztonyi Tiboréban ott lüktet Ibrány, e rétközi kisváros minden dombszege, utcája, lakója. A település hű krónikásaként tárgyi emlékeket gyűjt, a helyi újságba ír, fényképez: csak ez utóbbiból az archívuma meghaladja a húszezret. Mindemellett, kenyérkereső foglalkozásként, az ibrányi Közösségi Ház igazgatója. A település könyvtárvezetőjeként kezdve, immár harminchat éve áll a köz szolgálatában.

Ibrányban 1941. november 18-án látta meg a napvilágot. Hosszú asztal mellé született, hiszen kilencediknek érkezett a családba, majd őt még két kisebb testvére követte. A tizenegy gyereket számláló család nagy szegénységben élt.

– Édesapám azonban, mulatós kedvű asztalos kisiparosként is nagy súlyt fektetett a taníttatásomra. Az általános iskola után a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Technikumban tanultam tovább, és szereztem az érettségivel együtt könyvelői szakképesítést. Ám javíthatatlanul humán érdeklődésű lévén, a pénzügyi pályának az első adandó alkalommal búcsút mondtam – sorjázta Gosztonyi Tibor.

1964. január 1-től az ibrányi könyvtár vezetője lett. A munka mellett tanulva, 1967-ben szerzett diplomát a Debreceni Felsőfokú Tanítóképző Intézet népművelő-könyvtáros szakán. Az ibrányi könyvtár 1973-tól körzeti szerepkört kapott – a környező huszonkét falu könyvtára szakmai és operatív segítségre várt – s ez együtt járt azzal is, hogy két munkatárssal gyarapodott az intézmény létszáma. Külső óraadóként 1981 és ’87 között belekóstolhatott a tanításba: a helyi gimnáziumban könyvtárkezelői ismereteket oktatott.

– Szakmai célkitűzésem kezdettől fogva egy sokszínű és sokféle szolgáltatást nyújtó, „küszöbfélelem nélküli” közhasznú intézmény megteremtése volt. E szemléletmódnak köszönhető, hogy a városi könyvtár keretein belül olyan új, vállalkozásszerű szolgáltatásokat vezettünk be, amelyek jól szolgálják a lakosság igényeit, ugyanakkor jelentős bevételeket biztosítanak az intézmény számára is. ’88-tól a napjainkig terjedő időszakban a könyvtár hagyományos szerepköre és feladatai megőrzése mellett videotékát és antikváriumot nyitottunk, könyvkötő műhelyt létesítettünk, majd bevezettük a fotók és igazolványképek készítését, továbbá a zenei CD-k, a CD-ROM-ok kölcsönzését, valamint a fénymásolást, és végül a spirálozást. Mindezek megteremtésében sokat segítettek a munkatársaim – mondta.

A feladatai 1994-től tovább terebélyesedtek: kinevezték az Ibrányi Közösségi Ház élére. E komplex intézmény magában foglalja a művelődési házat, a helytörténeti és néprajzi múzeumot, a képtárat, a havonta megjelenő Ibrányi Hírlapot, és hát a városi könyvtárat, annak valamennyi szolgáltatásával együtt. E feladatkör mozgalmasabbá (gyakorta fárasztóbbá is) tette az életét, mindezért azonban kárpótolja, hogy egy sor olyan munkát végez, amely jól szolgálja választott pályáját, és a városlakók érdekeit, de a személyisége kiteljesedését is.

Kultúrosként, s az Ibrányi Hírlap lapigazgatójaként, cikkírójaként és fotósaként részt vesz az itt élők mindennapi életének bemutatásában, a rétközi kisváros szellemi arculatának formálásában. A helytörténeti múzeum és képtár vezetőjeként és állandó gyarapítójaként segít feltárni és az utókornak megőrizni a település múltját, emlékeit, és hát ápolni az ibrányiak messze földön híres lokálpatriotizmusát. Vallja, amint azt a Kisherceg gyönyörűséges meséjében a róka is: szeretni csak azt lehet, amit ismerünk, amit „megszelídítünk”.

Gosztonyi Tibor magához szelídítette az ibrányi tájat, de történhetett fordítva is. Szíve-szeme mindenre nyitva, miként fényképezőgépe lencséje: mindig talál újat, felfedezhetőt. Ibrány mellett a családja tölti ki életét: a felesége, a megyei könyvtárban dolgozó lánya, az agráregyetemet végzett fia, és persze a négy lányunoka! S még mindig marad hely nyíregyházi barátainak, a már nyugdíjas könyvtáros Futaky László és Tóth László számára. A Tisza menti ártéri erdőkben együtt barangolás a két Lacival, kivételes ünnepnek számít.

– Ötvenkilenc évesen mind többet gondolok a nyugdíjas korra. Húsz évig tanácstag voltam, tíz éve önkormányzati képviselő vagyok. Több évtizeden át alapszervezeti pártitkárként dolgoztam, nincs bennem emiatt, és nem is lehet szégyenérzet, csak mert a világ más irányba fordult. A fotózást, a Hírlapot, a helytörténeti múzeum kezelését, no és a hosszú kerékpártúrákat nyugdíjasként is szeretném folytatni – fejezte be Gosztonyi Tibor. Addig is bőven van tennivaló: már szervezik az augusztus 20-i ibrányi világtalálkozót.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése