Bakosiné Márton Mária

Jegyző

Ibrány

A jegyzői tisztségnek több évszázados múltja van a közigazgatásban, mint írástudók, előkelő helyet foglaltak el a társadalmi ranglétrán, állásuk élethossziglan szólt. Már az 1800-as évektől „jegyzőtartásra kötelezték” a községeket-városokat, aki az elöljáróság tagjaival együtt intézte a törvények, szabályok végrehajtását, a hozzáfordulók panaszait, felelős volt a rendért, az adók behajtásáért. Megbecsülésük, hivatali feladatuk alapvető jellege napjainkig mit sem változott, a jegyzők továbbra is a társadalom elismert szaktekintélyei – ők a törvényesség őrei. Kinevezésük – ha már nem is élethossziglannak nevezik, de – határozatlan időre szól, nem igazodik önkormányzati választási ciklushoz, biztosítva a szakmai-hivatali szervezet stabilitását, kontinuitását.

Bakosiné Márton Mária eddigi életpályája ékes bizonyítéka mindezeknek; 35 éve dolgozik a közigazgatásban, Ibrányban. És a település működési stabilitásának is bizonyítéka a polgármester munkája iránti három és fél évtizedes bizalom. Kell, kellett-e ennél erősebb kapocs, garancia a község-város előrehaladásának biztosítására? Aligha van az országban ilyen „elöljáró-páros”.

Az érettségi után, mikor helyhiány miatt nem vették fel a jogi egyetemre, egy évig az Építőipari KTSz-ben dolgozott. Budapesten, az Államigazgatási Főiskolán 1983-ban szerzett diplomát, bár megszerette a nagyvárost, örömmel tért vissza. Mert e térségben, Buj, Nagyhalász, Kemecse, vannak a gyökerei, kilenc éves korától Ibrányban él.
A végzés után friss szakmai tudással a birtokában az Ibrányi Nagyközségi Tanács igazgatási csoportvezetője lett.

A 80-as évek vége, 90-es évek eleje a magánéleti kiteljesedés és a rendszerváltás hozta nagyszabású változások időszakát jelentették. Házasságkötés, 1990 és 1992-ben a gyermekek megszületése, az ő nevelésük, a család volt az első. Közben figyelemmel kísérte a társadalmi, közigazgatási élet felgyorsult folyamatait, s a gyes után (1994) már városházán folytatta munkáját a hivatali ranglétra különböző szintjein; 1994-től aljegyző, majd 2004-től jegyző.

A tanácsrendszertől, korábbi járásoktól, a rendszerváltozás után megalakult önkormányzatoktól kezdve a legutolsó időkig, a mai járási hivatalok létrejöttéig (ez utóbbi törvényelőkészítő munkájában szakértőként is részt vett) szinte egy közigazgatás-történetet tár fel beszélgetésünk során. A sors úgy rendezte, hogy még pályája legelején a Nyíregyházi Járási Hivataltól, amikor megszűnt, ő hozta el az ibrányi iratanyagokat, majd a 2013-ban újjászerveződött rendszerben, ismét ő csomagolta vissza – most már az Ibrányi Járási Hivatalnak. Nem volt egyszerű mindezeket megélni.

A korábbi és a mai idők önkormányzati feladatai igazi elkötelezettséget, empátiát igényeltek és igényelnek, ezt csak hivatásszeretetből lehet végezni, vallja. A változások miatt a hivatali ügyintézés jogköreit az átlagember sokszor nehezen érti, hogy bizonyos ügyekben már nem a helyi önkormányzat az illetékes, de mindenkinek segítenek, ezt igénylik is. Nem titkolja, sajnálja, hogy bizonyos feladatok (oktatás, szabálysértés, gyámügy stb) elkerültek tőlük. A sokrétű önkormányzati hatáskörökben nagy a felelősségük, e területek valamilyen vonatkozásban szinte minden lakost érintenek. Az emberekért, jobblétükért végzett munka teszi széppé e hivatást, még a rutinszerűnek látszó feladatoknak is megvan az egyedisége, értékessége. Munkatársai is – nagy tisztelettel, szeretettel említi őket – e szellemben dolgoznak, családias légkörben, összeszokott csapat van együtt. A jegyző és polgármester mellett így szocializálódtak.

A város demográfiai és foglalkoztatási kérdéseinek segítése, mint minden önkormányzatnál, itt is prioritást élvez. Ebben is egyfelé húznak, keresve-megtalálva a legoptimálisabb lehetőséget, megoldást.

Jegyző asszony közvetlensége, kiegyensúlyozott személyisége mögött csak egy szerető család állhat, hogy a bizony sokszor kemény, racionális döntések sem ingatják meg kedvességében. Sokoldalúan állt helyt e közegben is; gondozza 82 éves beteg édesanyját, közben remek háziasszony is. Üzemmérnök férjével két fiút neveltek fel, mindketten a Debreceni Egyetemen mesterfokon diplomáztak. Balázs (29) gazdaságinformatikus, Debrecenben maradt, ott él párjával. A közgazdász vállalkozásfejlesztő szakirányon végzett Károlyt (26), egy Erasmus ösztöndíj tapasztalata – és egy lengyel lány – a végzés után Krakkóban marasztalta, ahol egy multi cégnél dolgozik. A szülők büszkék mindkét fiúkra.

Bakosiné Márton Mária 35 éves szakmai pályafutását nagy tisztelet övezi. Tevékenységét az itt élők a különböző egyéni életszakaszokban és -helyzetekben, a mindennapok történéseiben, eredményeiben is érzik. Mert a jegyzői munka a születéstől végig, átszövi minden ember életét.
További sok erőt, jó egészséget ehhez a szép, felelősségteljes munkához.

Szerző: 2018. 06. 06.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése