Dr. Valkó Gyöngyi

Családorvos,

Balsa

Megjárta a mennyet és a poklot, a sors acél keménységűre edzette. Dr. Valkó Gyöngyi, Balsa családorvosa már eddig legalább három életet élt. Olyan mélységeket és magasságokat tapasztalt meg, és emelte alapértékei közé, amely csak igen keveseknek adatik meg. A szinte polihisztornak is beillő orvosnő személyes adatai csupán jelzik léte állomásait. Ám ami bármely két pont közt végigszáguld az egyes megállókat érintve, az maga a fizika és a metafizika, a materialista szemléletű neveltetés és a megtapasztalt testen kívüli élmény. Még a halálon túl is járt. Mégis itt van, mert vasakarattal áldotta meg a sors, és mert annyi tennivalót érez a sajátjának, amit többen sem bírnának cipelni.

Budapesten született 1954. május 2-án. Édesanyja néhai Balogh Irén (81) pénzügyesként dolgozott. Édesapja, néhai Valkó Mihály (56) párttitkárként az előző rendszerben magas pozíciót töltött be Hajdú megyében. Gyöngyi orvostanhallgatóként élete első vénás injekcióját éppen édesapjának adta be, de a gyilkos kór végül legyőzte. Még az orvosi diplomája előtt megszületett Tamás fia, aki jelenleg judót, síelést, labdajátékokat, görkorcsolyát oktat. Főiskolát, egyetemet végzett, Dunakeszin él a családjával. Neje, Timár Beáta közgazdász, idegenforgalmat tanult. Házasságukból két gyermek született, Borka kettő, Dorottya egyéves. A doktornő ifjabb gyermeke Péter, a vendéglátásban szerzett elméleti és gyakorlati ismeretet.

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1976-ban diplomázott, majd a Hajdú-Bihar megyei kórház intenzív osztályán kezdett dolgozni dr. Valkó Gyöngyi.

Az általános intenzív osztály olyan mélyvíznek számít, ahol szinte mindenféle esettel találkozott. Első önálló feladatként egy bélelzáródásos csecsemőt altatott. Az ott töltött évek alatt letette az intenzív terápiás szakvizsgát.

Meghatározó időszak, több mint két évtized – és számtalan, korábban megmagyarázhatatlan élmény – helyszíne lett Bélapátfalva. Körzeti orvosként az állandó készenlét, és a helyi környezeti ártalmak, valamint az altatógáz igénybe vette a szervezetét. Viszont a megpróbáltatások alatt szembesült a tényekkel, hogy neki még számos tennivalója van itt a Földön.

A kronológiai sorrendet rúgjuk fel, úgyis az átélt élmény, a tapasztalat és az abból levont következtetés jön tovább velünk. Egy tragédiával végződött autóbalesetben 25 (!) csontja tört el, a kocsit vezető párja a helyszínen belehalt sérüléseibe. A doktornő most nemcsak az egészségügyi ellátást élhette meg a másik oldalról, hanem eddig ismeretlen, sőt talán elutasított felismerések birtokába jutott. A materialista nevelésben részesült, csak a természettudományos alapokon nyugvó tudást elfogadó orvosnő „ellátogatott” a túlpartra. Az egyik kórházban fél óráig (!) már halottnak hitték, és az újraélesztést be akarták fejezni a kollegái.

Mindezt testen kívüli élményként, a mennyezet sarkában lebegve „látta” a páciens. Szuggerálta a kollegákat, na hagyják abba, ő talpra áll. Még azt is hallotta, ha egyáltalán túléli, tolókocsiban ülhet élete végéig. Amikor rájött, hogy csak az agya maradt épségben, szilárd elhatározással nekilátott felépíteni önmagát.

Ismét megtanult járni, beszélni, lélegezni, emlékezni. Erőt önmagából merített, mint mondja, macskaeffektus jellemzi őt: mindig a talpára esik. Még a betegei is észrevették, hogy a doktornőnek különleges kisugárzása van, jó a közelében lenni. Hatalmas aurája energiával tölti fel a környezetében lévőket. Ám Gyöngyike is magához hívta az erőtleneket, gyakran reggeltől estig beszélgetett velük. A pszichoterápia – érdekes módon – neki legalább annyi hasznot hozott. Volt ő KISZ-titkár, vöröskeresztes titkár, országgyűlési képviselőjelölt. A sors rádöbbentette, nem egyszer, nem kétszer, hogy igenis van eleve elrendelés. Ma már nemcsak hiszi, hanem meg is tapasztalta a determinációt.

Családorvosi szakvizsgát is tett, és 2009-től Csegöldön, majd egy év múlva Balsán gyógyítja a betegeket. A Tisza-parti településen 800 fős az egyre bővülő praxisa. Óriási hasznát veszi intenzív terápiás szaktudásának, sebeket varr, sürgősségi ellátásra is vállalkozik. Rendelőjét a kor színvonalán szerelte fel, EKG-t, laringoszkópot használ. Csak végső esetben utalja szakrendelőbe vagy kórházba a betegeket. Eddigi munkájáért megkapta a Kiváló Orvos és az Egészségügy Kiváló Dolgozója kitüntetést.

Gondolt már rá, vajon mi a küldetése? A gyógyítás neki is gyógyulás, akkor is ezt csinálná, ha nem fizetnének érte. Sokoldalúságát mutatja, hogy az egri főiskolán elvégzett egy újságíró kurzust, most a balsai helyi lapban publikál. Filozófiai tanfolyamon csiszolta világlátását.

Hamarosan természetgyógyászati szakvizsgára készül. Lelki egyensúlyát kötelességének, küldetésének maradéktalan teljesítése adja, és az a remény, hogy kisebbik unokája is örökli az ő szívósságát, és hamarosan makkegészséges lesz.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése