Somogyi Szilvia

Polgármester,

Balsa

Somogyi Szílvia szszb 27 zsl.jpgIgazi lokálpatrióta fiatal. Sok ilyen kellene a vidéki Magyarország falvaiba. Nemcsak a polgármesteri feladatairól elmondottak erősítik ezt, de a magánemberként vallott, kitörésre buzdító, a szülőföld örökségére épített jövőbeni hite is. Már kislányként is élt benne a közösségi élet iránti igény.  „Mindig zárva volt a művelődési ház. Ki kellene nyitni!” – emlékszik vissza. Szeretettel beszél családjáról, a 17 éves korában elveszített édesanyjáról,  – aki az óvodában volt élelmezésvezető –, főkönyvelő és más munkakörben dolgozó édesapjáról, két bátyjáról és családjukról, akik Rácalmásról és Budapestről járnak haza – barátaikat is hozva – a szülői, nagyszülői házba, amit a család ma vendégházként üzemeltet. – Felmenőim már a helyi temetőben nyugszanak, s rokonaim sincsenek Balsán – mondja.

Külsőre akár diáklánynak is nézhetnénk. S hogy honnan van e csinos, törékeny asszonyban ennyi erő, ötlet és kíváncsiság céljai megvalósításához? Elszántsága és a falu lakóinak megtöbbszörözött bizalma lehet erre a válasz. 1994-től önkormányzati képviselő 2002-ig. Egy ciklus- és lakhelyváltozás rövid kitérője után 2006-ban már polgármester, s tisztségében 2010-ben újból megerősítést kapott.

Az idáig vezető út a választott tanulmányok kezdeti tévedéseit követően már tudatosabb irányt vett. Általános iskola után követte bátyját a nyíregyházi Építőipari és Vízügyi Szakközépiskolába, így lett belőle magasépítő technikus. De e szakmát nem kedvelte. Egy évig képesítés nélküli nevelő volt Nyíracsádon. 1991-ben hazajött Balsára, a polgármesteri hivatalban kapott adminisztratív állást, de az emberek közé vágyott. Akkor már elindult valami a faluban, s ő valóban „kinyitotta azt az ajtót”, megpezsdült a kulturális élet, programokat, táborokat szervezett a fiataloknak.

Elindítója, szerkesztője lett 1994-ben a Balsai Híradó c. lapnak, mely – kis kihagyással – a mai napig színvonalas írásokkal tájékoztat a községben történtekről. A helyi civil szervezeti élet elindítója volt 1997-ben a Balsai Népfőiskolai Egyesület megalakításával, melynek ma is elnöke. Első diplomájának megszerzését is e tevékenysége motiválta, művelődésszervezést és andragógiát tanult a Nyíregyházi Főiskolán, de a Testnevelési Egyetemen rekreációszervezői képesítést is szerzett.

– Önkormányzati képviselőként a testületben legfiatalabbként – ma is az – a társak élettapasztalatai ösztönözték a szakirányú ismeretek megszerzésére. Ez közel állt hozzá, kiteljesedett, azt tanulta, amit szeret, és a Corvinus Egyetem Államigazgatási Főiskolai Kar igazgatásszervezői szakán újabb diplomát szerzett. Nem titkolja, hogy nehéz volt az első ciklus – s a több évet sikerrel záró jogi egyetemi tanulmányai is háttérbe kerültek emiatt –, de összekovácsolódott a grémium, s az új testület gazdasági szakemberei (mind azok) pedig határozott fejlődési irányt generálnak. A 2006-ban készített gazdasági program egy jó tervezési folyamatot alapozott meg. Jelentős lépés volt a Szabolcs községgel létrehozott körjegyzőség, melynek Balsa a székhelye. A közszolgáltatások biztosítására is jól működő társulásokat hoztak létre a közeli településekkel. Ám az iskola bezárása fájó dolog számára, de a tanulói létszám csökkenése kényszerhelyzetet teremtett. A gyerekeknek is törést okozott. Szülőként – Lilla 12, Csaba 10 éves – is úgy látja, hogy nehezebb nekik az új közösségbe való beilleszkedés. De bizakodó; lesz még iskolája a falunak. Megvalósult beruházásokat, a foglalkoztatási, jóléti programokat, terveket sorolja hosszan. Elismerést is érdemel ez, hiszen teszik ezt úgy, hogy az önkormányzatnak nincs adóssága. Elkészült a Tisza-parti modern révház, az átkelőhely-üzemeltetés új rendszere a költségvetési bevételt erősíti. Örömmel említi a környező településekről is látogatott játszóteret, a sportpályát, a külföldön is ismert KYO-Shin SE-Balsa karatecsapatot. A gazdag kulturális programkínálatot, a civil szervezeti életet, a hagyományőrzést, a vállalkozói mecenatúrát – köztük is kiemelkedő a Szabolcsi Halászati Kft.
– bármely nagyobb település megirigyelhetné. A nemrég átadott Integrált Közösségi Szolgáltató Tér „Csűrszínházi esték” előadássorozata, a Művelődési Ház és Könyvtár rendezvényei, a kirándulások, táborozások iránt nagy az érdeklődés. Az iskola épületében esti gimnáziumi képzés indult. Oktatási terveiben a révhajósok képzését, családi napközit, szociális téren egy idősek bentlakásos otthonát s egy virágos főteret szeretne megvalósítani. És a turizmus fejlesztését. A már 6. éve minden július 3. szombatján megrendezendő Szárnyas-Hal Fesztivál sok környékbeli és külföldi látogatót vonz csakúgy, mint a község vendégházai. Határozott a jövőképe; ne legyen hátrány a kistelepülésen élés sem a közéletben, sem a magánéletben. Ezt boldog párkapcsolata is erősíti. Hitvallása a szolgálat. Balsáért, az ott élők boldogulásáért.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése