Berencsi Béla

Polgármester,

Ibrány

szszb_04-160_berencsi_bela.jpgSzép kis város Ibrány. Különösen a környezete, a szépséges Tisza-part teszi vonzóvá. Az utóbbi másfél évtizedben sok mindennel gyarapodott a település. Méltán viseli a városi rangot, még akkor is, ha jelen pillanatban nincs igazán ipari üzeme. Ettől függetlenül a környező települések egyfajta központjának számít. A közismert gondok itt is éreztetik hatásukat, ám stabil, fejlődőképes város Ibrány. Köszönhető ez annak is, hogy a helyi önkormányzat tagjai összetartanak, nem a pártharcokra, hanem a város dolgaira fordítják energiájukat.

Éppen 20 éve irányítja a település életét Berencsi Béla polgármester. Ebben a két évtizedben szemmel láthatóan, kézzel foghatóan megváltozott a település arculata. Kollektív munka eredménye ez – hárítja el az elismerést Berencsi úr. Ám azt nem hallgathatja el, hogy a huszadik évforduló táján, 1995. augusztus 20-án Göncz Árpád köztársasági elnök a Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést nyújtotta át neki. A kitüntetett polgármesternek van mire visszatekinteni. Köztudott, hogy 1975 előtt nem épült itt óvoda, bölcsőde.

A ’80-as évek elejétől aztán gyors léptékű volt a fejlődés. Megépült a vízmű, átadtak 35 km belső kövesutat, egészségügyi központot, gyógyszertárat, új iskolát, három tornatermet kapott Ibrány. A helyi gimnáziumból szakközépiskola lett. Korszerű szennyvíztelepet adtak át, amely svájci technológiával működik. ’92-től mentőállomása is van a helységnek.

A sportbarátok kedvéért korszerű futballpályát építettek, amelyhez 300 személyes lelátó tartozik. A gimnázium hatóköre tíz, a takarékszövetkezeté kilenc, a rendőrőrsé öt, a Titász-kirendeltségé tizennyolc településre terjed ki.

A várossá válásnak tehát megvoltak a feltételei. 1993. november 1-jén érkezett el a történelmi pillanat, ekkor avatták ünnepélyesen várossá Ibrányt.

A fejlődés – ha csak kis mértékben is – folyamatos. 1995. október 1-jén körzeti főállatorvos kezdte meg munkáját a városban. 1996-ban Buj községgel közösen összekötő utat akarnak építeni. Szintén 1996-ban 100 millió forintos beruházással Bujjal, Tiszabercellel és Paszabbal összefogva közös szemétlerakó-bázist építenek. Az építkezést a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium támogatja. 1995-ben és ’96-ban 9 környékbeli településen bővítik a telefonhálózatot, Ibrány a gesztor szerepét tölti be. Az építkezések munkahelyteremtéssel is járnak. 1996 végéig minden reális telefonigényt kielégítenek. Belátható időn belül kerékpárút épül Nyíregyháza-Ibrány-Rakamaz-Tokaj útvonalon. Pihenőpark épül a város központjában. A parkban tölgyfából emlékoszlopot farag majd ki egy szlovák művész. (A szlovákiai Várhosszúrét testvértelepülése Ibránynak.)

Jókora könyvtára, képtára és helytörténeti gyűjteménye, amolyan kis múzeuma, üdülőövezete van a városnak. Az arany minősítésű fúvószenekar egyre több helyen válik ismertté, a fúvósok is öregbítik a város hírnevét. Kató Antal önkormányzati képviselő, a helyi önkéntes tűzoltók parancsnokhelyettese elmondta, hogy a rendszerváltás után a németektől Mercedes tűzoltókocsit kaptak ajándékba, teljes felszereléssel. Erre is alapoznak, amikor kezdeményezik, hogy 1966-ban főállású tűzoltókkal ütőképes körzeti tűzoltóságot hoznak létre.

Gondja a városnak, hogy a Taurus Gumiipari Vállalat egykori üzemcsarnoka üres, kihasználatlanul áll. Az infrastruktúrával jól ellátott, 4 ezer négyzetméter alapterületű csarnokba befektetőket keresnek az önkormányzat illetékesei. A csarnokot négyhektáros park veszi körül, a terület tehát több mindenre jól hasznosítható. A polgármester szeretné, ha legalább száz helybeli ember foglalkoztatására alkalmas üzemet indítanának itt minél hamarabb.

Több művészien megalkotott szobor is található a városban. Havonta megjelenő újságja is van a városnak. A lap jól informál és írja a helység krónikáját. Az Ibrányi Hírlap 1993 októberében ezt írta a címlapon: Gázlánggyújtás Ibrányban. Egy fénykép alatt pedig ez a szöveg áll: Dr. Szaló Péter államtitkár meleg szavakkal köszöntötte a falu lakóit a jeles eseményen. 1993 novemberében a vezércikk címe: Város lettünk. A szövegből kiderül, hogy dr. Józsa Fábián, a Belügyminisztérium államtitkára részt vett az avatón, aztán tűzijátékot is láthatott a város népe. 1994 elején a helyi tsz terveit ismertette a lap. 1995 szeptemberében az áll a lapban, hogy a lovasrendőrök országos versenyén harmadik helyezést ért el Bor Károly ibrányi rendőr.

Egy albumban pedig a település történetét olvashatja az érdeklődő. Ebből kiderül: “Az első számításba vehető írásos dokumentum, amelyben Ibrány mint településnév szerepel, IV. László király 1280-ban kelt adománylevele.” A régészeti feltárások több mint 700 évesre becsülik a települést. Az önkormányzat hagyománytisztelő tagjai azonban nem annyira a múlttal, a jelennel és a jövővel törődnek.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése