Frank Sándor

Polgármester,

Buj

szszb_10-90_frank_sandor.jpgAz államiságunkat jelképező millenniumi emlékzászlót 2000. június 25-én vette át dr. Hende Csabától, az Igazságügyminisztérium politikai államtitkárától Buj község önkormányzata nevében Frank Sándor polgármester. A jeles eseményhez kapcsolódott a görög katolikus templom felszentelésének 175. évfordulója. A kettős ünnepen dr. Keresztes Szilárd hajdúdorogi megyés püspök hirdetett igét.

Bujt először 1327-ben említik a történeti források Bulyként. A rétközi nagyközség egykor tipikus nemesi, közbirtokosi falu volt. Az 1848–49-es szabadságharcban a buji önkéntesek is részt vettek, a negyvennyolcasok emlékének azzal is tisztelgett a község, hogy a megyében másodikként állítottak Kossuth-szobrot 1909 szeptemberében. A buji gazdálkodók, iparosok és kereskedők szellemét tükrözi, hogy Buj a megye öt településének azon egyike volt, ahol már 1900 előtt működött Hitel, majd Hangya Szövetkezet. Az 1960-as népszámláláskor 3700-an lakták, ma közel 2600-an élnek itt.

– Mint a legtöbb magyar falu, sajnos mi is fogyunk – mondja Frank Sándor polgármester, aki az ezredforduló idején e tisztségében a 3. ciklusát tölti.

Sőt, a rendszerváltozást megelőzően, 1988. január 1-től tanácselnökként tevékenykedett, és tegyük hozzá: az idő tájt szokatlan jelenségként, igen fiatalon lett a község első embere. A választásokon nem ismeretlenre voksoltak a bujiak, és mindannyiszor meggyőző fölénnyel került ki győztesként, pedig versenytársból nem volt hiány.

Frank Sándor a tősgyökeres buji család középső gyermekeként 1957. április 2-án született. Öccse a nyíregyházi Nyidofernél dolgozik, a nővérük korán, 32 évesen meghalt 1987-ben, két gyermeket hagyott hátra. A polgármester szülei nyugdíjasok, az édesapja aktív korában a diósgyőri Lenin Kohászati Műveknél dolgozott, az édesanyja pedig a helyi téesz kertészetében. Frank Sándor a buji általános iskola után a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában tanult tovább, 1975-ben érettségizett. Első munkahelye a nyíregyházi Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat volt, ahol számlázóként dolgozott. Diákként is naponta bejárt a Bujtól mindössze 17 kilométerre lévő megyeszékhelyre, ám a kisvonathoz mégis illett korán indulni, és csak este hat körül ért haza. Bő másfél év után azonban végleg hazakerült: a helyi községi tanács apparátusába kinevezett adóügyi előadónak.

– Mindig nyitott szemmel jártam, és igyekeztem új ismereteket szerezni. Sokat tanultam az akkori vezetőimtől és munkatársaimtól, de a legtanulságosabb lecke talán mégis az volt, amikor a tanítóim a lakosság, a buji emberek szolgálatára irányították a figyelmemet. Segítettem a hozzám fordulók ügyes-bajos dolgait elintézni, a továbbképzéseken és tanfolyamokon tanultakat pedig megpróbáltam minél szélesebb körben alkalmazni. Három év teltével, amikor már kellő rálátásom volt az államigazgatási munkára, szakvizsgáztam és oklevelet szereztem közigazgatási ismeretekből. 1985-től új feladatok vártak rám: az adóügyet felcseréltem a pénzügy másik ágára, így költségvetéssel foglalkozó előadó lettem. Mindez hasznomra vált a polgármesteri tisztség betöltésében. Visszagondolva, számtalan társadalmi megbízatásom volt: a KISZ, MHSZ, ifjúsági klub, HNF, sportegyesület terén, például 17 évig fociztam. Mindezt akkor mégsem éreztem, éreztük tehernek, mert a mainál nyitottabbak voltak az emberek – mondja Frank Sándor.

Időközben anyakönyvi ismeretekből is sikeres szakvizsgát tett, az első esketésén az unokahúgát, Frank Valikát adta össze Hegedűs Károllyal, 1986-ban. A násznép így nemcsak az ifjú párnak, de az anyakönyvvezetőnek is gratulált. Aztán alig múlt 30 éves, amikor a községi tanács élére választották.

– Ez akkor nagy kihívás és próbatétel volt számomra, de az apparátusban az ideig eltöltött 11 év felhalmozott tapasztalata és tudásanyaga hitet adott, hogy megbirkózzam a feladattal. Aztán ez a birkózás már 12 éve, azóta is naponta tart. A tapasztalható nagyobb önkormányzati önállósággal ugyanis nem jár együtt a több pénz, sőt! – nyújtja meg nyomatékkal a polgármester.

A község fejlődése azt mutatja, hogy a legtöbb feladatot azért a képviselő-testülettel együtt sikerült két vállra fektetni: az első ciklusban a gázzal kezdték, s mára Bujon kiépült a teljes infrastruktúra. A meglévő intézmények korábbi színvonalon való működtetése komoly odafigyelést, és állandó pályáztatást kíván. Lassan elül az a vihar is a falu fölött, amelyet a volt háziorvosok kavartak azzal, hogy kilencszáz embert „lerokkantosítottak”. Bujt Rokkantfalvának titulálta a közvélemény. A testület menesztette a két orvost.

Frank Sándor felesége a helyi bölcsőde vezetője, két lányuk van: Edina a nyíregyházi főiskolán elsőéves tanító-magyar szakos hallgató, Barbara a Sipkay Barna Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskola két tannyelvű, nulladik osztályos tanulója. A polgármester a szabadidejében kertészkedik, már ahogy ezt a ’92-ben szerzett gerincsérve megengedi. Arra legalább úgy oda kell figyelnie, mint a falu életére.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése