Berecz János

Polgármester

Gávavencsellő

Az évezredes történelmet patinás kastély vezeti át a 21. századba. A Tisza-part kishajó kikötővel teremtene összeköttetést a szomszédos megyével. A majdnem város Gávavencsellő polgármestere foglalja össze terveit, amelyeket a 2018 őszén, időközi választáson a helybeliek voksukkal tettek hitelessé. Berecz János településvezető az egyik korábbi képviselő testületben már közelebbről látta a két falu, Gáva és Vencsellő összevonásával létrehozott nagyközség jelenét és körvonalazhatta – akkor még magában – a jövőjét. Félév szempillantásnyi idő a történelemben, ám már kirajzolódnak a következő önkormányzati ciklus fontos teendői.

Szüleit, Pásztor Annamáriát és Berecz Jánost megbecsülik a falubeliek. Jánost és húgát, Anikót – noha ezer szállal kötődnek Gávavencsellőhöz – a városi életmód és a magasabb szintű kulturális közeg jobban vonzotta. Felesége, lánykori nevén Nánási Etelka a pénzügyi szakterületen szerzett végzettséget. Házasságukból két lány született: Nóra (24) angol-német-holland szakos, a világhírű komputeres cégnél, az IBM-nél dolgozik. Bianka (21) az Eötvös Lóránd Tudományegyetem angol-orosz szakját választotta. Berecz János a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, majd szociális munkás lett, később pénzügyi ismereteket tanult.

Majdnem negyedszázadon át a Debreceni Egyetem Szolgáltatási Igazgatóságán kereste a kenyerét. Eszébe sem jutott a polgármesteri megbízatás, de ahogy az már lenni szokott, megkeresték többen is, induljon már el, és a nyugdíjba vonult elődje után irányítsa a települést. Igen magas, 75 százalékos részvétel mellett győzött.

A főtéri emlékmű

Integrálta a különböző politikai irányzatokat. Nem nyúlt vissza – mi miért történt – hanem előre tekint és a testületi tagokat is erre buzdítja. Annyi a tennivaló, mint égen a csillag és az eredmény nem várat magára – fogalmazza meg féléves vezetői tapasztalatát. A 600 millió forintos költségvetésből gazdálkodó Gávavencsellőn számos területen léphetnek előre. Ha azt vesszük, hogy mindenki talál munkát és megélhetést, már komoly tett. Sőt, a Lego, az Elektrolux, a Hassó, a ROFA Művek még mindig venne fel munkásokat. Időnként az okoz fejtörést, honnan szerezzenek pl. 50, azonnal belépő új munkaerőt. Még a varrás hagyományát emeli ki a polgármester, a 8 osztályt végzett fiatal lányokat egy folyamatosan működő üzemben tudnának foglalkoztatni. Megakadályoznák a kényszerű elvándorlást, és ezzel letelepedést, kenyeret adnának a fiatalabb korosztály tagjainak. Évente 35-40 szülésre 25 temetés jut, ám a helybeli foglalkoztatás bizonyára garancia lenne a népességszám növekedésére. A 3 és félezres lélekszám bővíthető, hisz a nagyközség számos fejlesztést hajthat végre. Akkor pedig nincs értelme vándorbotot fogni.

Érdemes a környékkel egységben szemlélni Gávavencsellőt. A szabolcsi földvár és az Árpád-kori templom, nem túlzás, országos ismertséget szerzett. A tímári halsütöde újabb kori sikersztori: nemcsak a megyéből, hanem jóval távolabbról is eljönnek a felejthetetlen ízű csemegéért. A krumplifesztivál megyénk egyik legnépszerűbb terményének és az ebből készíthető, több száz ételnek állít maradandó gasztronómiai emléket. Ha a kastélykertet magukénak érezhetik a falubeliek, a rendezvényterem, a Tisza-parton kialakítható kishajó-kikötő messze földről hozhatja ide az idegenforgalmi turistákat. Ebben a sváb felmenők hagyományápolása is fontos szerepet kaphat. Nem véletlenül akarják erősíteni a német nyelvoktatást az óvodában és az iskolában. Kisebbségi önkormányzatot alakíthattak a német nemzetiségiek és a roma származásúak. A két településrész mezsgyéjén felépült Rakovszky Sámuel Általános Iskolába járó 350 kisdiák bizonyára szívesen tanulna itt a későbbiekben is. Például a fiúk a vasipari szakmák közül választhatnak, piacképes tudást szerezhetnének az esztergályosok. A lányok a már említett varrodában helyezkedhetnének el.

A Kacsató

A történelmi múlt meghatározhatja a jövőt, ha a nagyközség vezetői a modern kor vívmányait is kínálják. Épül a szennyvízhálózat, régi, jogos igényt elégítenek ki ezzel. Az optikai hálózat viszont a helyi televízió elindítását, a polgárőri, a közbiztonsági feladatok ellátását segítheti. A számítógépes kapcsolat, az internet fontosságát senki nem vitatja. A világ számos országában élő, gávai vagy vencsellői gyökereket szívükben hordozó leszármazottak szívesen kapcsolnak majd az újra induló Lónyay Televízió adására.

Alkony a Tiszán

A családi történetek, a dicső elődök tettei a késői utódok előtt sem maradnak titokban. Minőségileg magasabb szintre emelik a szolgáltatásokat, hogy a rétközi városokkal büszkén versengjenek a gávavencsellőiek, és a múlt értékeinek ismerete alapozza meg a jövőt: a megélhetést, a féltő-óvó szűkebb szülőföld szeretetét génjeikben adják tovább gyermekeiknek. Erre a nem kis feladatra esküdött fel Berecz János. Így kívánja szolgálni övéit, most és mindörökké.

Szerző: 2019. 04. 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló