Nagy Károly

Kisebbségi elnök,

Gávavencsellő

szszb_07-106_nagy_karoly_1.jpgNagy Károly tényleg nagy. A szó igazi és átvitt értelemben is. Nagy a termete és nagy dolgokat művelt a helyi kisebbség érdekében. Mi több: nagy tervei vannak, eredményes közéleti munkát akar végezni a jövőben nemcsak a kisebbség érdekében, hanem a „nagy” önkormányzat, a képviselő-testület tagjaként az egész település érdekében. Nagy Károly a Gávavencsellői Cigány Kisebbségi önkormányzat elnöke.

Immár nyolc éve végez közéleti tevékenységet a nagyközségben. Lelkesen, néha indulatosan harcol a hátrányos helyzetű emberek érdekében. Noha ő a település közepén jó körülmények között lakik, átérzi, megérti a szegények helyzetét. Tudja, hogy a romák csak kis lépésekkel haladhatnak előre, lassan hozzák be több évtizedes hátrányukat. Máris hozzájárult ahhoz, hogy a helyi cigányság pár lépéssel előbbre tart, mint mondjuk nyolc évvel ezelőtt.

Az említett időben a telefonhálózat, a vízhálózat kiépítésénél munkát kaptak a romák, dolgoztak, kenyeret kereshettek becsületes munkával, az ő csoportvezetése mellett. Mondhatni: a romák közreműködésével jutott el a víz és a telefon sok-sok lakásba. Több sikeres akció annak is köszönhető, hogy jó kapcsolatot tudott teremteni a település polgármesterével és az egész önkormányzattal. Egyik sikeres akció volt a traktor megvásárlása. A gép segítségével a roma házak közelében lévő kiskerteket felszántják és megművelik. Vetőmagvakat is intézett a rászorulóknak. Sok-sok zöldség, burgonya megtermett és megterem a kiskertekben, a traktorakció, a vetőmagakció tehát hozzájárul a romák megélhetéséhez, boldogulásához.

Nemcsak az anyagi, a szellemi gyarapodásra is gondolt a kisebbségi önkormányzat. A helyi általános iskola országos támogatást kapott a nem éppen jó tanulók felzárkóztatásához. Nagy Károlynak jó a munkakapcsolata a vezető óvónővel is. Ezért is hívták meg őt az óvodába szülői értekezletre. A kisebbségi önkormányzat pedig agitálta a cigány szülőket: minél többen járassák gyermeküket óvodába. Járassák − hangzott a jó tanács −, mert az óvodában lehet lerakni a tudás alapjait, itt válhat iskolaéretté a gyermek. A nem gazdasági, hanem „egyéb” eredményeknél említhetjük, hogy a helyi polgárőrségnek négy roma származású tagja is van. Ők négyen természetesen példás életet élnek, vigyáznak a rendre, jó irányba befolyásolják a romákat. Az eredmények, a munkasikerek felsorolása természetesen nem teljes. Az viszont még feltétlenül említést érdemel, hogy az Országos Cigány Kisebbségi önkormányzat országos jó példaként említette nemrég a Gávavencsellői Cigány Kisebbségi Önkormányzat munkáját. Ez idő szerint, ezerkilencszázkilencvennyolc őszén, a választások előtt kik is alkotják a kisebbségi önkormányzatot? Nagy Károly elnök, Mátyás Mátyás alelnök, Nagy Csilla és Türk Istvánné.

A nagyközség és a cigányság történelmének felidézésekor mondani kell, hogy Gávavencsellőn is megalakult a Lungo Drom Érdekvédelmi és Polgári Szervezet alapszervezete. A Lungo Drom cigányul hosszú utat jelent. Az elnevezés céloz arra, hogy a cigányság az őshazától, Indiától hosszú utat tett meg idáig. Hozzátehetjük: még hosszú út áll előtte a teljes felzárkóztatásig.

Nos, ez a szervezet megalakult és elnökének Nagy Csillát választották. Az alapszervezet a kisebbségi önkormányzattal együttműködve szeretne olyan kis üzemet létrehozni, amely több romának munkát és kenyeret ad. El akarják érni, hogy a szóban forgó emberek ne segélyből, hanem munkából éljenek. A célok közt szerepel az is, hogy a szociális földprogram keretében állatokat helyeznek ki a roma családokhoz, ez is a megélhetésükhöz járulhat hozzá.

Nagy Károlynak jó a családi háttere. Valaha zenész volt, gitározott. A fiát fajsúlyosabb pályára szánja. A fia, vagyis Nagy Krisztián a tokaji középiskola végzős hallgatója. A nyíregyházi egészségügyi főiskolán szeretné folytatni tanulmányait. Aztán mentőtiszt szeretne lenni, esetleg apja nyomdokaiba lépve közéleti munkát is vállal majd, ő a következő évezred roma értelmiségi rétegéhez tartozhat. A fiú jól futballozik, meghívták az országos roma válogatott edzőtáborába. A gávavencsellői fekete fiúk az Országos Roma Kupa népes mezőnyében az előkelő hetedik helyet foglalták el. Ennyi a fiú portrévázlata.

A focicsapatot támogatta a helyi „nagy” önkormányzat, de Nagy Károly a saját anyagi lehetőségét kihasználva mez vásárlásával és egyéb módon is hozzájárul a focicsapat sikeres szerepléséhez.

Említést érdemel Mátyás Mátyás alelnök is, aki vasbetonszerelőként volt kint Líbiában, Tengizben és mostanában a precíz emberek között, Németországban dolgozott. Türk Istvánné férje pék, kenyeret süt magyaroknak és nem magyaroknak. Ha Nagy Károly a jövőben is folytatja áldásos tevékenységét annak hasznát veszi az egész település, sőt a tágabb közösség is.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése