Dr. Homoródi Antal

Családorvos, díszpolgár

Gávavencsellő

szszb_33_tk_dr_homorodi_antal_1000.jpg„Meggyújtottuk a Bunsen-égőt, a kémcsőben néztük a vese által kiválasztott folyadék színe változását. Magyarul, vércukor-szintet ellenőriztünk. Az ifjabb orvosgeneráció tagjai el sem tudják képzelni, milyen körülmények közt dolgoztunk a kis falvakban, vagy a tanyákon. Arra talán még többen emlékeznek, hogy a fecskendőket rendszeresen kifőztük, ez volt a sterilizálás. Az eldobható, műanyagból készültet, még talán fejlettebb országokban sem mindenütt használták.” Dr. Homoródi Antal családorvosnak van mit visszaidézni az elröppent évtizedekből. Félévszázada szolgálja és gyógyítja betegeit Gávavencsellőn. Értelmiségi család sarja, Kállósemjénben született 1939. augusztus 5-én. Édesanyja, Takács Margit és édesapja, Homoródi Endre mindketten pedagógusként álltak a katedrán, egészen a nyugdíjazásukig. Három gyermeküknek diplomát adtak a kezükbe, Éva és Ágnes szintén a tanári pálya iránt éreztek vonzalmat, Endre mérnök lett. A nagyszülők mestersége csak részben befolyásolta a pályaválasztását. Apai nagyapja, Homoródi József kántortanítóként Nyírcsaholyban szolgált. Anyai nagyapja Győrben cipészmesterként dolgozott. Feleségét az asszisztensében találta meg, Jászai Mónika szintén elkötelezte magát nemcsak férjének, hanem az egészségügynek és a településnek, Gávavencsellőnek. Házasságukat két gyermekkel áldotta meg a Teremtő, Antal (48) közgazdász végzettséget szerzett, saját családot alapított, két gyermeket nevelnek a feleségével, Lillát (14) és Bálintot (10). A Homoródi család ifjabb tagja, Nóra (43) az orvosi hivatás mellett döntött. Ő is családos, kislánya, Sára 12 éves. Homoródi doktor a nevét a fiának, a szakmáját a lányának adományozta.

Soha nem kellett buzdítani sem őt, sem a testvéreit a tanulásra. Minimum követelménynek érezték a diploma megszerzését. Nagykállóban, a Budai Nagy Antal Gimnáziumban 60 éve érettségizett, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1964-ben diplomázott Homoródi Antal. A nyíregyházi megyei kórházban nagy tekintélynek örvendő főorvosok keze alatt indult: Árvai László és Chapik Gyula nevét a szakmatörténeti gyűjtemények is őrzik. Tartós helyettesítés után, 28 évesen úgy döntött, elfogadja a körzeti orvosi állást. Jól érezte, hogy önállóan, a pácienseit a családjaikkal együtt kezelve, megnyugtatóan irányíthatja a 3150 felnőtt és gyermek gyógyítását. Mára 1820-an maradtak a praxisban. Kevesebb a gyermek, lassan, de biztosan apad a lélekszám, többen külföldre mentek.

Nagyon jó viszonyt alakított ki a környékbeli körzeti orvos kollegákkal is. A szabadság idejére, vagy a hétvégére a helyettesítést ő maga szervezte meg: 4 doktor összeült, és havi menetrendet készítettek. Így egy hónapból csak egy szombaton, vasárnap kellett szolgálatban lenniük.

A kor színvonalán gyógyítani – melyik orvos ne álmodna erről? Így volt ez 50 éve és ma is. A kistelepüléseken a műszerezettség hiánya mellett a gyógyszerválaszték sem a világszintet képviselte. Az orvos kreativitása, és a közeli kórházi háttér megnyugtató helyzetet kínált a betegségekre. Többet foglalkozhatott a paciensekkel, de a szavára már fiatal szakemberként is sokat adtak a helybeliek. A televízióból – amikor már elterjedt – nem gyógyszerreklámok özönlöttek. Sokkal többet kerékpároztak, gyalogoltak az emberek, és most ne nézzük, hogy sportolási céllal, vagy éppen muszájból tették ezt, tény: sokféle bajt megelőzhettek. Mindjárt kezdjük az elhízással, amely népbetegséggé lépett elő. Már az alsó tagozatos gyerekek közt is megfigyelhető a mozgásszegény életmód. A tévé, a számítógép, az okostelefon mellett hosszú órákat töltenek. Abban reménykedik az orvos, ha majd divat lesz az egészség minden korosztályban, akkor jobban figyelnek a zsírszegény, kevesebb fűszerrel készülő ételek fogyasztására, a káros szenvedélyektől is tartózkodnak, és főként mozognak a helybeliek is.

Már a harmadik generáció tagjait gyógyítja dr. Homoródi Antal. Önmagával szemben támasztott etikai követelmény, hogy tartson lépést az orvostudomány fejlődésével. Sokszor éppen az információ hiánya jelenti a legnagyobb hátrányt egy vidéki nagyközségben. Az interneten utána nézhet egy őt foglalkoztató témának, és a rendelhető gyógyszereknek. Megismerheti a kollegák tapasztalatait is. Paradoxonként említi, hogy míg szegénység uralkodott az országban, a káros szenvedélyek ugyanúgy szedték áldozataikat, mint most, a viszonylagos jólét közepette. Az egészségtudatosság terén még bőven van mit javítani. A társadalmi változások, a közgondolkodás és a jogszabályok halmaza nehezen nyomon követhető. A televízióból és az internetről sokszor keresnek reklámozott terméket, amelyeket itt nem lehet felírni. Gyakran beutalóért vagy receptért szaladnak be az orvoshoz.

Homoródi doktor urat 2014-ben Gávavencsellő Nagyközség Díszpolgárává avatták, elismerésül félévszázad gyógyító szolgálatáért. Szabad idejében unokázik és kertészkedik, ez adja a nyugalmat a túlpolitizált közélet után.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése