Munkácsiné Kolozsi Katalin

Iskolaigazgató,

Buj

szszb_10-92_munkacsine_kolozsi_katalin.jpgHáromgyermekes család legkisebbikeként született Bujon Munkácsiné Kolozsi Katalin, az általános iskola és óvoda igazgatója. Büszke arra, hogy még megszületni sem „ment be” Nyíregyházára. Elkötelezett lokálpatrióta, nem véletlenül választották meg már a harmadik ciklusban a helybeliek a képviselő-testület tagjának. Jelenleg az alpolgármesteri tisztet is betölti.

Édesanyja, Lukács Jolán, varrással kereste meg a család kenyerét. Édesapja, néhai Kolozsi János, építésvezető volt a Tiszaberceli Bessenyei Termelőszövetkezetben. ’79-ben ment férjhez Munkácsi József mezőgazdasági gépészmérnök és számítástechnikai szakmérnökhöz. Ő a buji polgármesteri hivatalban dolgozik. Két gyermekük született, Máté 18 éves, a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban kitűnő tanuló, és az ELTE-re felvételizik a jogi karra. Melinda elsős a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban.

Az érettségi után a Bessenyei György Tanárképző Főiskola történelem–orosz szakán szerzett diplomát, 1982-ben. Később sem hagyta abba a tanulást Munkácsiné, és 1997-ben a GATE számítástechnikai szakosító oklevelét vette át, egy év múlva a BME közoktatás-vezetői szakán végzett. Számos továbbképzésen gyarapította tudását, Szentpéterváron egy hathetes tanulmányúton orosz nyelvtudását mélyítette, kezdő vezetőképző tanfolyamot végzett a Megyei Pedagógiai Intézet szervezésében. Részt vett az angol nyelvi átképzőn, eljárt a pedagógiai intézetbe a gyakorló igazgatók baráti körének programjaira. Úgy gondolta, a mai időknek megfelelően elvégzi a menedzser típusú vezetők elméleti és gyakorlati tanfolyamát. Óriási hasznát veszi annak, hogy pénzügyi szakközépiskolában érettségizett, és ma, iskolaigazgatóként is kamatoztatja az ésszerű gazdálkodásról szerzett ismereteit.

A buji iskolában ’77-től kezdve tanít, először mindkét szakot, később inkább az orosz nyelvre szakosodott. Helyettesített a napköziben, vezetett gyakorlati foglalkozást is. Képesítés nélkül kezdett tanítani, így aztán minden szakmai elöljárója rendszeresen látogatta az óráját. Többen megkérdezték tőle, bizonyára pedagógusdinasztia sarja, azért végzi annyira hozzáértően a munkáját. Egy év múlva, tehát 19 éves korában már osztályfőnöknek nevezték ki, és 31 éves korában már ő lett az igazgató. Nem mindennapi karrier egy fiatalasszonynak, akit délután várt a második műszak, a család ellátásának felelőssége.

Mindig fontosnak tartotta, hogy a tanítványai merjenek, tudjanak megszólalni valamely idegen nyelven. Törekvéseit kissé félbeszakította, hogy 1989-ben eltörölték az orosz nyelv kötelező oktatását. Mint sok kartársa, Munkácsiné is bekapcsolódott egy 300 órás, két évre porciózott angol tanfolyamba, majd 1992-ben középfokú nyelvvizsgával zárta tanulmányait.

Az informatizálódó oktatás elterjedésével mind inkább a számítógépek, a számítástechnika kezdte érdekelni. A buji iskolában már ’93 óta működik számítástechnikai tagozat. Másoddiplomás képzés keretében kapott számítástechnika szakosító oklevelet a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Nyíregyházi Főiskolai Karán.

Mint vezető, szükségét érezte, hogy vezetéselméleti ismereteit gazdagítsa. A BME közoktatás-vezetői szakán az informatikai oktatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről összegezte tapasztalatait a szakdolgozatában.

A Rétközi Iskolaszövetség öttagú intéző bizottságának 1992-től tagja. A 20 iskolát számláló szövetségben a tanulmányi versenyeket és a szakmai továbbképzéseket szervezi. Már említettük a helyi önkormányzatban betöltött alpolgármesteri tisztségét. Mint újságíró és szerkesztő is publikál, a községi lapban, a Buji Szemlében.

Kihívásnak érzi, hogy a 20 kilométerre fekvő megyeszékhely számos iskolájába elvihetnék a bejáró szülők a gyerekeket. Ám hogy mégsem teszik, ez a kiváló munkát végző, összetartó közösségnek mondott tantestületnek, a kartársak szakmai felkészültségének, emberi tartásának köszönhető. Társadalmi jelenségről beszél az igazgatónő, amikor a cigány származásúak vagy félcigányok asszimilációját említi. A nem egészen 20 százaléknyi cigány tanulók túlnyomó többsége beilleszkedik, hiszen otthon is tisztaság, az egészséges életmód a jellemző. Ruházkodásban, a család létszámának meghatározásában, életformában az ő szüleik már nem a vándorló csoportokhoz tartoznak, hanem letelepedtek, elfogadták az itt szokásos erkölcsi értékeket.

A 286 tanulót 24 pedagógus oktatja, az adminisztratív és technikai létszám 16 dolgozó. Egy éve az óvoda is idetartozik, ez 7-7 óvónőt és technikai dolgozót jelent. Már a nagycsoportosoknak is tanítják az angolt, mire iskolába kerülnek, felszabadultabban szólalnak meg idegen nyelven. Országos szinten kimagasló eredményeket érnek el a buji iskolások, közülük kiemeli az igazgatónő Szabó Jánost és Podlovics Imrét.

Munkácsiné a szabadidejében olvas. A családdal közösen nyaralnak, legutóbb a horvát tengerparton voltak. Egyengeti a gyermekei útját.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése