Hegedűs László

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

Hegedus Laszlo szszb 27 tgy.jpgHegedűs László egy olyan vállalkozás, a Keletfa Kft. ügyvezető igazgatója, mely napjainkban piacvezető pozícióval rendelkezik Magyarországon a koporsógyártás területén. A még mindig fiatal közgazdász annak ellenére derülátón tervezi a jövőt, hogy a gazdasági válság ezt a szükségszerű és sajátos szektort is érintette.

1972 májusában született Demecserben, ahonnan a családja is származik. Az édesapja a helyi termelőszövetkezet főagronómusaként, édesanyja pedig könyvelőként dolgozott. Ez és a föld szeretete meghatározta későbbi pályaválasztását is. Az általános iskolát még helyben végezte. A demecseriek mint sportolóra is emlékezhetnek rá, hiszen versenyszerűen kézilabdázott a megyei első osztályú csapat tagjaként. A középiskolát már Nyíregyházán végezte. A családi indíttatás is közrejátszott abban, hogy a Mezőgazdasági Szakközépiskolát választotta, és az, hogy abban az időben kifejezetten jó reputációja volt még az agráriumnak. Nem csoda, hogy a nyolcvanas évek közepén hosszú távon jónak ígérkezett a választás. A sportot itt sem hanyagolta, igaz, a labdát boxkesztyűre cserélte. A Kick-Boksz SE versenyzőjeként ifjúsági korosztályban egészen országos bronzéremig jutott. Szívesen emlékszik vissza ezekre az időkre, a kellemes hangulatú táborokkal, KISZ-időszakkal. Igazán jó társasági élet jellemezte ezt a korszakot, amit a rendszerváltás zárt. Ekkor, 1989-ben már sejtette: akár gond is lehet a mezőgazdasággal, amit csak erősített a szülői előrelátás. Egy éles váltás következett: felvételizett a Közgazdaságtudományi Egyetemre. Mivel jó tanuló volt, elsőre felvették, ami akkor kifejezetten meglepő volt sokak számára. Ebben az értelemben igazi „csodabogár” volt a menő gimnáziumokból érkezettek társaságában a mezőgazdász fiatal.

Budapesten is megállta a helyét jó tanulmányi eredményekkel, ami lehetővé tette, hogy legyen ideje, ereje beiratkozni a Rajk László Szakkollégiumba is. Ez az önképzési fajta a korabeli, még erősen ódivatú tananyag pótlására volt hivatott külső előadókkal, „modernebb” eszmékkel és az érdeklődési körnek megfelelő kurzusokkal. Mellette dolgozott is: hol kérdezőbiztosként, hol adatgyűjtéssel, gazdasági kutató intézeteknél egészítette ki az ösztöndíját. Negyedéves korától az élet sűrűjébe került: hetente négy napot logisztikusként kezdett a debreceni, műanyagiparban gyártó CURVER cégnél úgy, hogy mellette péntekenként az egyetemen volt. A diploma kézhezvétele után logisztikai vezető, majd igazgató lett a vállalatnál. Ez a korszak 1998-ig tartott, akkor hallott arról, hogy az akkori tulajdonosoktól eladó jelenlegi cége. Ennek elődjét még 1949-ben alapította a magyar állam, Kelet-magyarországi Faipari Vállalatként, s 1972-től működik ezen a telephelyen. Ez volt akkoriban a legnagyobb koporsógyár Magyarországon, ám a rendszerváltozás után a szocializmusban felosztott terület is sokszínű lett, és a cég gyenge hatékonysággal működött, száznyolcvan dolgozóval. Miután megvette, a bútorgyártási részleget felszámolta, és igyekezett növelni a hatékonyságot.

Az alapgondolat az volt, hogy Németországban óriási a kereslet a kiváló tölgytermékekre, és belföldön is nyitottak az újabb, magasabb minőségre. A várakozás az elején beigazolódott, hiszen a többszörösére nőtt a forgalom. Pedig a konkurenciájuk jelentős, hiszen sok kisvállalkozás kezdte el a gyártást még laminált lapokból.

A válságnak azonban nem ez a fő oka. Egyre több lett a hamvasztásos temetés, és a vallási hagyományok is gyengülni látszanak az apadó pénztárcák mellett, ami csökkenti a keresletet. Erre ők folyamatos technológiai megújulással, szemléletváltással válaszolnak. A kifejezetten a magas minőséget értékesítik a korábbi, hagyományos nyugati piacok (Németország, Franciaország, Finnország) mellett kelet felé is. A közel hetvenfős vállalkozás évi 24 000 koporsót gyárt, melynek döntő része azért még máig is Magyarországra kerül, ahol piacvezető a cég.

Szerencsés, hogy testvérei, Csilla és Csaba is segítenek a vállalkozás építésében, titkárságvezetőként, illetve igazgatóként. Emellett a családi gazdaság menedzselése is vesz még el időt tőle. Az üzleti szféra mellett a közéletben is szerepet vállal nagyjából tíz éve. Jelenleg az MSZP nyíregyházi elnökségének tagja, és többször vett részt képviselő-választási kampányban. A szociál-liberális gazdaságpolitikának a híve, mindemellett a cégénél kifejezetten szociális érzékenységgel megáldott vezető. Felesége, Zsuzsa, szintén közgazdász végzettségű, s korábban a bankszférában dolgozott. A még az egyetemen szövődött szerelem gyümölcse a két gyermek, Gergely és Tímea, akik az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói. Az ifjúkori sportokból a rendszeres, baráti pingpongmeccsek maradtak. A sikert, örömöt a családjában, vállalkozásában igyekszik megélni.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)c
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése