Bolyán Sándor

Földmérő, a Geoprofi Team Bt. ügyvezetője,

Nyíregyháza

Bolyan_Sandor szszb 27 zsl.jpgA gyerek- és fiatalkorában meg nem adatott lehetőség, a többet akarás, a világ iránti nyitottság, a másokra való odafigyelés meghatározó erővel bírtak eddigi életében. Ahogy beszél családjáról, önmagáról, a történelemről, az emberekről, inkább hinnénk humán értelmiséginek, mint a racionális számok, műszaki rajzok és térképek világában élő földmérőnek. Hiszen kutatja a neve, családja eredetét, szülőhelyének történetét, de szenvedélye lett a közeli és távoli országok kultúrájának a megismerése is. Az idáig vezető út azonban göröngyös volt a földmérésben megyeszerte ismert, ma már családi vállalkozást irányító szakembernek.

Öcsödön született 1945-ben többgyermekes – ahogy mondja –, viszonylag szegény szülők gyermekeként. Az 1722-ig visszavezetett családfa kutatása szerint apai ágon Örményországból kerültek Erdélybe, onnan zsidó családokkal együtt telepedtek le Öcsödön a Bolyánok.

A leszármazottak között találhatók vállalkozó szelleműek; étteremtulajdonos, kenyérgyáros, mezőgazdasági nagyvállalkozó, orvos, tanár, bankár. Az apai nagyapa még jobb módú középbirtokos, cséplőgép-tulajdonos volt. Édesapja borkereskedéssel, fuvarozással foglalkozott, s fiatalon, 33 évesen két árvát hagyott maga után. Sándor hat hónapos volt, nővére hat éves. Édesanyja újbóli házasságából három féltestvérrel bővült a család.

Az öcsödi – Gödény-laposi tanyasi iskolából jó bizonyítvánnyal, de a minél előbbi kenyérkereset, no meg a teljes ellátás biztosítása miatt is Tatára került vájár tanulónak. Felidézi, hogy a Szakma Kiváló Tanulója versenyen országos 3. helyezést ért el, s a Vígszínházban tartott ünnepségen az oklevél mellé két hét jutalomüdülést is kapott az NDK-ba.

Továbbtanult, 1963–67 között a tatabányai Bányaipari Aknászképző Technikumban szerzett föld- és bánya-mérő technikus képesítést. Tulajdonképpen vonzódott a bányászathoz, de – mint mondja – rossz időszakban volt ez. Ekkor kezdődtek a bányák felszámolása, nemigen látott perspektívát. De megcsillant egy másik út. Még 1964-ben nyári gyakorlaton a Budapesti Geodéziai és Térképészeti Vállalat Nyíregyházi Osztályán vett részt, s ez meghatározta későbbi életét.

1967-ben már itt kapott állást, megnősült, felesége, Palicska Margit is szakmabeli volt. Szakmailag jó „iskola” volt az itt töltött 12 év, közben földmérő-technikusi végzettséget szerzett Budapesten. A Megyei Földhivatal Földmérési Osztályára hívják, ahol az állami alaptérképek vizsgálatával foglalkozik. Aktív pályája legszebb 12 évének tartja ezt az időt, a feladatok, a jó munkahelyi légkör ösztönző hatással voltak rá; tanulni, új, más ismereteket is szerezni. Filozófiát hallgatott, ingatlanrendezői képesítést szerzett, számítógép-programozást tanult.

1991-ben áthelyezik a nyíregyházi Körzeti Földhivatalba, ahol nyugdíjazásáig (2007) dolgozik. Új korszak következett.

A rendszerváltás, a tulajdonviszonyok megváltozása, a földprivatizáció a földmérésszakma számára óriási munkát jelentett. A kárpótlási és részarány-tulajdon kiadása felértékelte a kultúrmérnöki tudománynak egyébként is alapját jelentő földmérői tevékenységet. A jogszabályoknak, a határidőknek, a megrendelőknek való állandó megfelelési kényszer hatása alatt kellett dolgozni.

Embert próbáló időszak volt ez, s nem csak szakmai feladatot jelentett, hiszen a valamikori földtulajdonosok minden bajukat zúdították a földmérőre, s ez nagy empátiakészséget igényelt.

Ez utóbbi nem esett nehezére. A csonka családból eredeztetett kötelezettség, a nevelőapjától megtapasztalt szociális érzékenység segítették abban, hogy jó emberi, baráti kapcsolatok is alakultak a falusi gazdákkal. E bizalom motiváló tényező volt később, a feleségével, 1993-ban alapított vállalkozásnak, mely mára a család tagjaival bővült.

A szakmai kiteljesedés mellett magánéletét nem kímélték a kudarcok. Első házasságának felbomlását nehezen élte meg, majd gyermekei anyja halálát is. Lányai felnevelése tartották benne a lelket. Beáta (1971) pedagógus, szemük fénye a kétéves Dalma. Edit (1973) nőiruha-készítő szakmunkás. Aztán az élet új boldogságot kínált. Különös rendezése a sorsnak egy névrokon középiskolai tanárnővel, Boján Annával kötött házassága, de 12 évig tartó boldog életük felesége hirtelen halálával 1998-ban véget ért. Újra talpra kellett állni, a feladatok sodorták, segítették feldolgozni a gyászt. És mindig támasza lenni gyermekeinek. – Ma boldog párkapcsolatban él.

De önmagának sem akar adós maradni a fiatalkori életéből kimaradt szellemi és anyagi javak miatt. Ez utóbbit csak szükséges eszköznek tekinti, hogy felfedezze a világot; Amerikát és Kínát, Alaszkát és Kanadát, de járt Argentína, Brazília, Chile stb. szép tájain is.

A pozitív életszemlélet, a szakmai munka máig meglévő öröme, mások segítése alakították életét. És álmai, vágyai hajtják tovább, tovább.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése