Petró Árpád

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb 26 km Petró Árpád.jpgSzakmai pályája töretlenül ível felfelé. Az eltelt évek alatt volt alkalma megismerni szakterülete szinte teljes vertikumát. 2001 óta foglalkozik hulladékgazdálkodással. Volt hulladékgyűjtési és szállítási ágazatvezető, hulladékgazdálkodási főmérnök, igazgatóhelyettes, és 2010 augusztusában kinevezték a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. igazgatói posztjára.

Az előző periódusban is a cégnél dolgozott, akkoriban a zöld terület fenntartása volt a feladata. Környezetünkkel, a város tisztaságával, virágágyak kialakításával foglalkozott, illetve irányította ezt a munkát, ami több volt, mint egyszerű városszépítés, hiszen közvetve a szemléletformálást is szolgálta. 2001-ben a hulladékgazdálkodás még gyerekcipőben járt Nyíregyházán, mint szemlélet abban az időben kezdett kialakulni.

Akkor ismerkedett a lakosság is a szelektív gyűjtés fogalmával, ami nemcsak a klasszikus értelembe vett papír-, üveg-, műanyaggyűjtést jelenti, hanem az összes hulladékféleség szelektíven történő begyűjtését és kezelését. Így lehet elérni, hogy a keletkezés helyén már különválasszák a hasznosítható anyagokat. A szelektív gyűjtés feltételrendszerét a nyíregyházi önkormányzattal karöltve és az önkormányzat által igénybe vett pályázati források felhasználásával kezdték el kialakítani, melynek során szelektív gyűjtőszigeteket, hulladékudvart, komposzttelepet, hoztak létre, és biohulladék tárolására alkalmas edényzetet vásároltak. A pályázati pénz azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a város egész területén kialakítsák a szelektív gyűjtés feltételrendszerét, ezért az akkori cégnek saját forrásait is fel kellett használnia az egységes megjelenés biztosításához.

A fejlesztések természetesen folyamatosak, hiszen az a tízezer darab biokuka, amire a keretükből futotta, csak a családi házas övezetben élők felének elegendő. Így a következő lépés az lesz, hogy a többi ingatlanban is biztosítsák ezt az edényzetet. Ennek óriási a jelentősége, hiszen úgy véli, hogy az emberek többsége környezettudatos, ezért is fontos, hogy a szelektív gyűjtés feltételeit megteremtsék. Arra törekednek, hogy folyamatos és növekvő színvonalú szolgáltatással lássák el a lakosságot. Nem elegendő csupán kihelyezni egy edényt, kedvezőtlen hatást érhetnek el azzal, ha tartalmát nem megfelelő módon kezelik. Negatív városképet mutat az is, ha nem gyűjtik be időben a hulladékot.

Mindkét területen, ahol eddig tevékenykedett, a cél ugyanaz: az előbbinél a fenntartás, jelenleg pedig környezetünk káros anyagoktól történő megóvása. Bár ez a hivatása, de azt mondja, nem csak munka, hanem életszemlélet. Egyfajta igény és igényesség, tenni akarás és segítőkészség, hogyan lehet segíteni a környezeten, ezáltal az embereken.

Fontos, hogy ezt a szemléletet a dolgozók is magukénak érezzék, hiszen csak így tudják továbbadni. Oktatnak iskolákban is, igyekeznek formálni a gyerekek környezeti tudatát, mivel ők a legfogékonyabb korosztály az új ismeretek befogadására, nevelhetőek, és ez az a területe a hulladékgazdálkodásnak, ahol maradandót lehet alkotnia. Még ki lehet alakítani a felnövekvő nemzedékben a helyes viszonyulást épített értékeinkhez és természeti környezetünkhöz. Ezt a célt szolgálják azok az akciók és családi rendezvények is, mint a „Szelektív szombat”, ahol játékos formában adhatnak számot a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásukról a gyerekek és a felnőttek.

Petró Árpád egy igen szép szakmai utat járt be, de belülről nem változott. Ugyanaz a megnyerő, hiteles személyiség, ugyanaz az ember maradt, mint amikor pályáját kezdte. Azt mondja, csupán hatásköre, felelőssége változott, és kötelezettségei növekedtek a különböző lépcsőfokok elérésével.

Új feladatok állnak a cég előtt is, működési területük növekedését tervezik. Nagy kihívás csatlakozni a megyei hulladékgazdálkodási rendszerhez. Ez a kft. fennmaradása szempontjából fontos momentum, mivel a cégben rejlő szellemi potenciál kihasználása úgy valósulhat meg, ha egy magasabb szintű, nagyobb működésű területű gazdasági társasággá alakulnak át. A megvalósítás alapjait kidolgozták, lemodellezték a megyei üzemeltetés feltételeit, hogyan lehet megvalósítani nagyobb volumenben a szelektív gyűjtést. Elvárás a szolgáltatónál, hogy a dolgozók legyenek elkötelezettek a cég iránt és alázatosak munkájuk iránt. Ez csapatmunka, itt mindennap új feladatot hoz, amit magas színvonalon meg kell oldaniuk, hiszen fő tevékenységük a közszolgáltatás panaszmentes ellátása, a szolgáltatást igénybe vevők elégedettségének elnyerése.

Azt, hogy jó úton járnak, a szelektív hulladék évről évre növekvő mennyisége is mutatja. A felelősség természetesen a cég első emberéé, a döntésekhez ő adja a nevét, ami igen nagy kötelezettség, nemcsak a jelen, hanem a jövő iránt is, hiszen ebben a szakmában mindent gyermekeinkért és unokáinkért teszünk.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése